TOP 10

OVO SU NAJPOPULARNIJA SKIJALIŠTA OVE ZIME Znate li koliko morate izdvojiti samo za ski pass?

Možda već imate svoje omiljene destinacije, ali ako želite probati nešto novo, donosimo pregled popularnih destinacija, kao i niz savjeta za zimovanje iz snova.

NASSFELD

ŽIČARA: 30
STAZA: 110 km
NADMORSKA VISINA: 600 - 2002 m
SUNČANIH SATI U SEZONI: 850
VELIČINA KLIZALIŠTA: 6,5 km²
VISINSKA RAZLIKA ŽIČARE: 1200 m
NOĆNA STAZA: 2,2 km
INFO: www.skiarena.at, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Skijalište Nassfeld zbog svoje blizine, brojnih sportskih i zabavnih sadržaja gotovo je idealno skijalište za mlade. 5 gondola, 7 sjedežnica i 18 vučnica povezuje ukupno 110 km skijaških staza, od toga 20 km teških, 60 km srednjih i 30 km lakih staza. Niti boarderi neće biti razočarani ponudom dvaju parkova, a svima će se zasigurno svidjeti spuštanje najdužom stazom za noćno skijanje/boardanje u Europi od 2,2 km. Da bi užitak na snijegu potrajao, pobrinut će se i brojni topovi za umjetni snijeg, koji u kombinaciji s prirodnim snijegom, pružaju odlične skijaške uvjete.

Glavna, moderna žičara Millenium Express jedna je od najmodernijih u Europi. Najbolja crveno-crna staza spušta se s vrha Troghohea, a posebna je poslastica staza Carnia koja se sa 1822 metra u dužini od 7,6 kilometara spušta do doline. Osim skijanja, tu je i raznolika zabava. Postoje dva zabavna parka za snowboardere, staze za skijaško trčanje, osvijetljeno noćno sanjkalište, klizalište, curling i osvijetljene staze za noćno skijanje.

SKI PASS: 39,9 eura dnevna ski karta za odrasle, 20 eura dnevna za djecu, 177 eura petodnevna ski karta

ALTA BADIA

ŽIČARE: 53
STAZE: 130 km
KAPACITET ŽIČARA: 78.000 po satu
NADMORSKA VISINA: 1500 m
INFO: www.altabadia.com, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Alta Badia smještena je u samom srcu Dolomita. Mjesta La Villa, Corvara, Colfosco, Pedraces i St. Cassian povezana su žičarama i smatraju se dijelom velikog sistema Sella Ronda. Alta Badia povezana je sa skijalištima Arabba, Canazei, Fassa i Val Gardena, što ga čini jednim od najvećih i najljepših skijaških vrtuljaka svijeta. Skijaške karte mogu se kupiti samo za Alta Badiju ili kao Superski Dolomiti koja vrijedi za čitavu regiju Dolomita. Mnogi okolni vrhovi su preko 3000 m, a najviši je Marmolada, jedino ledenjačko skijalište ovog dijela Italije. Ponuda restorana je izvrsna, a i ponuda izleta Alta Badiju razlikuje od ostalih skijališta.

SKI PASS: 42 eura dnevna karta za odrasle, 29 eura dnevna karta za djecu, 227 eura tjedna karta za odrasle

BAD KLEINKIRCHHEIM

ŽIČARE: 26
STAZE: 103 km
NADMORSKA VISINA: 1100 - 2055 m
NAJVIŠI VRH ŽIČARE: 2270 km
STAZE ZA SANJKANJE: 4 km
TERMALNE VODE: 36 stupnjeva
TOPOVI ZA SNIJEG: 470
INFO: www.badkleinkircheim.at, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Bad Kleinkirchheim se nalazi u austrijskoj pokrajini Koruška. Hrvatskim skijašima, jedno od najomiljenijih odredišta, osobito obiteljima s djecom. Bad Kleinkirchheim ima odličnu wellness ponudu baziranu na geotermalnim izvorima korištenima još iz rimskog doba. Skijaške staze su odlično uređene, dobro održavane i nisu strme. Ovo se skijalište proteže na dvije planine. Do Kaiserburga, najvišeg vrha, voze žičare iz dva smjera. Središnja i najveća žičara prolazi pored velebnih bazena Roemerbad, a uz nju se do mjesta spuštaju tereni s obje strane. Desna je staza poznata kao staza za spust, a osim te strme i u donjem dijelu izazovne staze, ostale su prilagođene “srednjim” skijašima i uglavnom su crvene i plave. Apres-ski ponuda nije bogata kao u nekim većim skijalištima, ali zabave ne nedostaje

SKI PASS: 39 eura dnevna ski karta za odrasle, 19,5 eura dnevna za djecu, 171 euro petodnevna ski karta

KITZBUHEL

ŽIČARE: 52
SKIJAŠKE STAZE: 168 km
NADMORSKA VISINA: od 800 do 2000 m
BROJ STAZA: 60
NAJDULJA STAZA: 6 km
STAZE ZA SKIJAŠKO TRČANJE: 120 km
SEZONA: od prosinca do ožujka
INFO: www.kitzbuehel.com, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Najpoznatije skijalište u Austriji, raznoliko je i zanimljivo, sezona puna raznih događanja, a posebno je i po začuđujuće očuvanoj tirolskoj arhitekturi, staroj i do tristo godina. Šoping je ovdje među najboljima u Austriji. Iznad Kitzbühela nalaze se brda Hahnenkamm i Pengelstein, a na drugoj je strani Kitzbüheler Horn, raj za snowboardere. Na Hahnenkamm (1668 m) vozi žičara iz središta te se dalje na skijama i žičarama nastavlja prema Pengelsteinu (1938 m). Između njih je Steinbergkogel, s kojega ima nekoliko dobrih crnih staza. Streif, najpopularnija staza za spust Svjetskog kupa na Hahnenkammu, smatra se jednom od najtežih na svijetu.

SKI PASS: 38,5 eura dnevna karta za odrasle, 19,5 eura dnevna karta za djecu, 180 eura šestodnevna ski karta

KRONPLATZ

ŽIČARE: 31
SKIJAŠKE STAZE: 105 km
BROJ STAZA ZA SPUST U DOLINU: 6
STAZE ZA SKIJAŠKO TRČANJE: 200 km
NADMORSKA VISINA: 2275 m
POČETAK SEZONE: prvi vikend u prosincu
BROJ PLANINSKIH KUĆA: 40
ŠKOLE SKIJANJA: 5
INFO: www.kronplatz.com, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Kronplatz, jedno od najljepših i najmodernije opremljenih skijališta s talijanske strane južnog Tirola, pruža brojne mogućnosti za nezaboravan odmor na snijegu. Ukupno 90 km ski staza zadovoljit će zahtjeve svih vrsta skijaša. Smještaj potražite u podnožju planine u nekom od obližnjih mjestašaca, a zabavu poslije aktivno provedenog dana u brojnim apres-ski barovima podno skijaških staza. Uzdiže u sredini doline Pustertal i poznato je skijaško odredište od kojeg živi čak 13 gradića i sela. Kronplatz je dobro poznat i ljubiteljima skijanja iz Hrvatske, o čemu svjedoči i činjenica da se ovdje već godinama početkom sezone održava tradicionalni hrvatski tjedan. U apres-ski lokalima pušta se naša glazba, na terenima rade hrvatske škole skijanja, a čak i konobari govore hrvatski. Moderne i brze žičare vode prema vrhu iz tri smjera: Val d’Aora, Riscone i St. Viglioa. Staze na Kronplatzu su gotovo 100 posto pokrivene snježnim topovima.

SKI PASS: 42 eura dnevna karta za odrasle, 29 eura dnevna karta za djecu, 229 i 160 eura stoji tjedna ski karta za odrasle i djecu

SPORTWELT AMADEE

ŽIČARE: 277
STAZE: 807 km
STAZE ZA SKIJAŠKO TRČANJE: 220 km
NAJVIŠI VRH: 2188 m (Gamskogel)
INFO: www.sportwelt-amade.at, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Povoljan položaj na autocesti Tauren i raznolikost ponude čine sustav gradića oko Salzburga (pod zajedničkim nazivom Salzburger Sportwelt Amadee) lako dostupnom i vrlo omiljenom destinacijom. U Austriji, pa čak i u čitavim Alpama, Sportwelt Amadee smatra se jednim od najboljih skijališta. Žičare su moderne i stalno se zamjenjuju novima, staze su dobro održavane i uređene, a iz same veličine proizlazi izbor terena na svačiji ukus. Sva su mjesta povezana besplatnim autobusima i vlakom. Flachau je turističko središte čitavog sustava, popularno i zbog toga što u njemu živi najbolji skijaš proteklog desetljeća - Hermann Maier. Tu se pored Achterbahna nalazi i noćna osvijetljena pista duga 1,5 kilometara. Od ostalih sportskih sadržaja, regija nudi uistinu sve: klizanje, letenje zmajem, jahanje na otvorenom i zatvorenom, tenis, brzo klizanje.

SKI PASS: 71,50 eura karta za odrasle za 1 i pol dan, 37 eura karta za djecu za 1 i pol dan, 226 eura tjedna karta za odrasle

ST. ANTON/ARLBERG

ŽIČARE: 83
STAZE: 270 km
NADMORSKA VISINA: 1300 m
NAJVIŠI VRH ŽIČARE: 2811 m
STAZE ZA FREE RIDE: 170 km
STAZE ZA SKIJAŠKO TRČANJE: 65 km
INFO: www.stantonamarlberg.com, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ovo skijalište u regiji Ski Arlberg jedno je od najpoznatijih uopće te jedno među najboljima u Alpama. Tu se za svakoga može naći ponešto. Ponuda smještaja varira od skupih ekskluzivnih hotela do jeftinijih pansiona i apartmana. Mjesto je uređeno na tipičan tirolski način, no na svakom se koraku osjeća međunarodni duh. Za razliku od nekih drugih skijališta u okolici, koja su većinom okupirali njemački gosti, u St. Antonu se sreću skijaši iz cijelog svijeta pa nije neobično čuti mnogo različitih jezika. Velika ponuda apres-ski barova, restorana i diskoteka među boljima je u Alpama. St. Anton jamči zabavu do sitnih sati. Raznoliki i dobro uređeni tereni privlače “gospodu” skijaše, ali i snowboardere, koji ovdje nalaze brojne terene za vratolomije

SKI PASS: 44,5 eura dnevna karta za odrasle, 26,5 eura dnevna za djecu, 185 eura petodnevna ski karta

VAL D’ISERE/TIGNES

ŽIČARE: 90
STAZE: 300 km
BROJ STAZA: 131
ŠKOLE SKIJANJA: 19
GLEČERI: 2 (Grande Motte i Pissaillas)
NADMORSKA VISINA: 1850 m
INFO: www.valdisere.com, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

U dolini rječice Isere visoko u Alpama smješten je jedan od najljepših planinskih gradića, Val d’Isere. Dolina je turistički i skijaški raj u koji dolaze ljudi sa svih strana svijeta. Oko stare gradske jezgre izraslo je mnogo hotela i apartmanskih kuća. Kroz cijelo mjesto vode skijaški autobusi pa do žičare ne treba puno hodati. Skijalište je spojeno sa susjednim Tignesom (2100 m), poznatim i pod imenom L’Espace Killy. Na planinama Solaise i Rochere de Bellevarde nalaze se glavna skijališta, na koja vode žičare iz samoga mjesta. Spojena su i s dijelom skijališta u susjednom Tignesu. Staza ima svih vrsta, od blagih za početnike do off ruta po dubokom snijegu i daleko od civilizacije.

SKI PASS: 44,50 eura dnevna karta za odrasle, 36 eura dnevna karta za djecu, 255,50 eura tjedna karta za odrasle

VAL GARDENA

ŽIČARE: 83
STAZE: 175 km
CRVENE I PLAVE STAZE: 60 km
NADMORSKA VISINA: 1563 m
SKIJALIŠTA U OKOLICI: 11
INFO: www.val-gardena.com, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Dolina posebnog šarma, Val Gardena, nalazi se u srcu Dolomita i ubraja se među vodeća svjetska skijaška središta. Svojim žičarama povezana je sa Sella Rondom. U dolini su smještena dobro povezana mjesta Wolkenstein/Selva Gardena, St. Christina i St. Ulrich/Ortisei. Selva Gardena je turističko središte doline i u njoj se nalazi najviše hotela, apartmanskih kuća i restorana te obiluje neskijališnim sadržajima. Svakako barem pogledajte strmu i obično zaleđenu stazu Sassolungo po kojoj se sudionici Svjetskog kupa strmoglavo spuštaju brzinom većom od 100 km/h, a za cjelodnevni boravak na snijegu preporučujemo dan na Sell Rodi, sustavu žičara koje kreću iz Selva Gardene, Arrabe, Corvare i Canazeija, preko četiriju prijevoja u Dolomitima.

SKI PASS: 43 eura dnevna karta za odrasle, 30 eura dnevna karta za djecu, 420 eura 12-dnevna karta za odrasle.

ZAŠTITNA OPREMA

Za sigurnost na snijegu morate se pobrinuti sami. Kao i kod motorista poneki proizvođači štitnike već ugrađuju u ski-odijela. Ako niste vlasnik takve odjeće, bilo bi dobro razmisliti o dodatnoj zaštiti. Naravno, treba paziti da štitnici imaju svoju svrhu. Oni nisu tu da bi se "šminkali", već da vas zaštite od udaraca i padova.

KACIGA

Obično na stražnjem dijelu kacige ili prišiveno na vezici možete pronaći markicu s oznakom certifikata i brojem, odnosno opsegom najšireg dijela glave. Kada ste odabrali model i adekvatnu veličinu, kacigu prihvatite objema rukama za vezice, blago raširite i stavite je na glavu, pritom postavljajući je od čela prema tjemenu. Provjerite odgovara li vam ergonomski oblik kacige (naročito u predjelu ušiju). Zakopčajte je i podesite vezice i kopču ispod brade, pazeći da vas ne guše. Zadnji dio kacige ne smije biti predubok i dodirivati vrat. Kao zadnji test pokušajte naglim trzajima glave zbaciti kacigu. Ako se kaciga ne pomiče i ne žulja, a dizajn i cijena vam odgovaraju, našli ste svoju zaštitu za glavu.

Početna cijena: od 50 eura

ŠTITNIK ZA KRALJEŽNICU (kornjača)

Na tžištu se može naći u nekoliko varijanti. Osnovna varijanta izrađena je od tvrdih pločica pričvršćenih za mekaniju, anatomsku podlogu, koja se steznikom i tregerima prilagodi tijelu skijaša. Pločice su izrađene poput pršljenova kičme. Nesmetano se savijaju prema unutra, dok istodobno blokiraju savijanje u drugom smjeru. Važno je da pokriva cijeli stražnji dio od vrata do trtice. Međuvarijanta je prsluk od rastezljive (najčešće) mrežaste tkanine, koji na leđima ima kornjačin oklop. Kornjača je gotovo obavezna oprema za sve bordere i freeridere koji se žele okušati u snow-parku na rampama ili na off pistama. Kada se naviknete na nju, nećete ni znati da je nosite.

Početna cijena: od 40 eura.

ZAŠTITNI ŠORC

Ne vidi se, a od koristi je i početnicima i profesionalcima. Izrađuje se u dvije varijante, od tvrde plastike ili pjenastih materijala postavljenih na mrežaste hlačice. Štiti kukove, stražnjicu i trticu. Oblačenje je jednostavno poput šorca ili bokserica. Preporuča se za sve staze i svako znanje skijanja ili bordanja. Koristi i kao izolacija kod sjedenja u snijegu.

Početna cijena: od 40 eura.

ŠTITNICI ZA KOLJENA I LAKTOVE

Rijetko se koriste kod skijaša, a u širokoj su upotrebi kod bordera. Skijaške ozljede koljena događaju se zbog spiralnih sila koje tu djeluju, dok su borderske većinom zbog udaraca u tvrdu površinu (led, kamen, drvo).

Početna cijena: od 10 eura.

SAVJETI - ŠTO PONIJETI NA SKIJANJE

Ako na skijanje idete s djecom, svakako pokušajte posuditi ili nabaviti rezervnu skijašku robu. Djeca se često isprljaju ili namoče igrajući se u snijegu, stoga budite spremni i na to. Za sebe također ponesite rezervne rukavice ili kapu jer se može dogoditi da vam baš nešto padne sa žičare.

Pakirajući se za skijanje, često se dogodi da se zanesemo svom silom opreme i dodatne odjeće koja bi nam mogla zatrebati. Da odlazak na skijanje ne bi izgledao poput selidbe, poštujte osnovno pravilo - racionalizacija jer petu vestu vjerojatno nećete obući.

Ako imate manji auto ili idete autobusom, možete unajmiti skije i pancerice na skijalištu. Cijene nisu previsoke, pogotovo za tjedni najam. No ipak ponesite svoju kacigu.

Ako idete u apartmane, nije loše ponijeti lončić-dva popularne sarme ili nekog drugog variva. Prištedjet ćete si vrijeme za kuhanje ili traženje dućana i nabavu kad se vratite pregladnjeli s cjelodnevnog boravka na svježem zraku. A i tradicija je tradicija.

Savjet zlata vrijedan za sve zimogrozne i one koji skijaju od jutra do zatvaranja staza jest da ponesete skijaško donje rublje. Ono je rađeno od posebnih materijala koji će vas grijati cijeli dan, a nećete se u njemu znojiti. Izvrsno je i za djecu koja su osjetljiva na hladan planinski vjetar i vlagu.

Uz skijaške naočale, popularne Google, ponesite i jedan par običnih sunčanih naočala s UV zaštitom da vas zaštiti od jakog planinskog sunca dok ručate ili pijete čaj s rumom uz stazu.

Nemojte smetnuti s uma i zaštitu kože. Planinsko sunce prilično je jako, a u kombinaciji s vjetrom može oštetiti vaše ruke i lice. Stoga se opskrbite zaštitnim kremama i zaštitnim premazima za usta u manjim pakiranjima koje možete staviti u džep jakne.

SKIJANJE S DJECOM

Ako prvi put idete s djecom na skijanje, objasnite im sve o sportu koji tek trebaju naučiti i zavoljeti. Recite im nešto i o sigurnosti na stazi, opremi i svemu što ih zanima kako bi mogli bez straha stati na skije.

Djeca bolje uče u grupi, stoga ako možete upišite djecu u školu skijanja, gdje će učiti od iskusnih trenera naviklih raditi s djecom i spremnih na sve situacije.

Za manju djecu bolje je da imaju učitelja na hrvatskom jeziku, pa se raspitajte postoji li na skijalištu škola i na hrvatskom. Starija djeca koja već dobro barataju engleskim ili njemačkim mogu ići u grupe s djecom iz drugih zemalja, tako će osim skijanja vježbati i strani jezik, a i upoznati nove prijatelje.

Neka skijališta nude besplatne ski karte za djecu do šest ili čak osam godina (primjerice Kronplatz). Dječje ski karte upola su jeftinije nego za odrasle, ali 20-ak eura dnevno nije mala ušteda. Provjerite koja skijališta nude takve opcije ili barem obiteljske pakete karata koji su također povoljniji.

Za popodneva ili večeri svakako ponesite neke zabavne društvene igre. Nakon dana provedenog vani u prirodi i akciji, najbolje se ugrijati kakaom ili čajem te igrati obiteljske igre poput Monopolyja, Rizika, Una ili nečeg u čemu može sudjelovati cijela obitelj.

VOŽNJA U ZIMSKIM UVJETIMA

Krećete automobilom na skijanje? Pazite na vremenske uvjete, količinu snijega i uvjete vožnje na slovenskim, talijanskim i austrijskim cestama u zimskim mjesecima jer znatno su drugačiji od onih na koje smo navikli u Hrvatskoj, osim možda stanovnika Gorskog kotara i Like.

1. IZBJEGAVAJTE SPOREDNE CESTE

Zimi vrijedi pravilo: vozite glavnim cestama jer se one čiste i posipaju solju. Sporedne su ceste riskantne jer u njih zimska služba rijetko zalazi.

2. NE VOZITE U PRASKOZORJE

Najriskantnije je voziti rano ujutro, prije nego što zimska služba obavi posao, odnosno ceste se ne očiste pod teretom brojnih vozila.

3. VOZITE SPORIJE

Nije dovoljno usporiti za pet ili deset kilometara na sat, nego i za više od polovice. Općenito, na kiši ne vozite brže od 60 kilometara na sat, na snijegu ne prelazite 30, a na ledu vozite (ako baš morate) brzinom pješaka.

4. POVEĆAJTE RAZMAK

Imajte stalno na umu da se na snijegu, a posebice na ledu, višestruko povećava zaustavni put pri kočenju.

5. KOČITE NJEŽNIJE

Ako pri kočenju kotači blokiraju, zaustavni se put produljuje te se potpuno gubi mogućnost upravljanja. Nije preporučljivo kočiti samo motorom (osim ako nemate pogon 4x4) jer se tada povećava opasnost proklizavanja.

6. KREĆITE S MANJIM GASOM

Na snijegu ili poledici polazite s malim gasom. Ako zapnete u snijegu, pokušajte se malo vratiti i uhvatiti zalet.

7. LANCI NISU ZA LED

Na snijeg ne idite bez lanaca u prtljažniku, a po potrebi ih stavite na pogonske kotače. Ako je cesta zaleđena, ne smijete voziti s lancima jer se time dodatno pogoršavaju vozna svojstva (posebice upravljivost).

Izvor: Magazin Like!

Piše: Ana Galić, Barbara Jazvić i Lana Mindoljević Novak

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 08:47