TREND

Poticanje privatnog kapitala u eko investicije

Zelene energetske nekretnine smanjuju kreditni rizik za banke. U zagrebačkom hotelu Academia održan je zanimljiv i edukativan simpozij “Financiranje energetski učinkovitih nekretnina”

Potencijali i mogućnosti financiranja energetski učinkovitih zgrada, vrijednost takvih nekretnina na tržištu te uloga energetskih certifikata u postupku procjene vrijednosti nekretnina bile su jedne od glavnih tema simpozija “Financiranje energetski učinkovitih nekretnina”, održanog prošli tjedan u zagrebačkom hotelu Academia.

EeMAP - Energy efficient Mortgages Action Plan, u sklopu kojega je održan simpozij, projekt je EU čiji je cilj kreiranje “energetski učinkovitih kredita”, namijenjenih poticanju i usmjeravanju privatnog kapitala u energetski učinkovite investicije.

SIGURNIJE

- Zanima nas tržište nekretnina i učinak na vrijednost neke zelene nekretnine u bankarskom sektoru. Mnogo novca se na razini EU plasira u kredite, stambene, a poanta je da energetski projekti budu prepoznati. Zaba, primjerice, već osam godina ima Zelene kredite. Dakle, da se takve nekretnine na razini banaka prepoznaje kao sigurnije, jer i klijenti koji ih imaju manje su rizični, primjerice imaju manje izdatke na režije i slično, a time se potencijalno oslobađa dio sredstava za daljnji plasman - rekao je Dean Smolar, izvršni direktor Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju.

Cilj je potaknuti veće ulaganje u zelene nekretnine. Banke bi trebale odigrati vodeću ulogu u ambicioznim klimatskim i energetskim ciljevima EU ako se korisnicima kredita omoguće povoljne, energetski učinkovite nekretnine na tržištu. Riječ je o projektu koji se provodi u deset zemalja EU, a banke bi trebale pokupiti podatke od klijenata kako bi se stvorili pokazatelji o korisnicima zelenih energetskih zgrada. Dobar primjer kod nas je HBOR-ov kredit za slične projekte.

- S aspekta građevinske industrije važan je kontinuitet provedbe projekta. Sada smo u fazi kada je otvoren velik broj projekata, što je dobro, ali su predviđena sredstva za neke projekte potrošena i ne zna se hoće li biti sredstava za nastavak. Kontinuitet je za našu industriju bitan jer je, primjerice, do sredine 2017. godine bilo malo projekta - rekao je Dorijan Rajković, predsjednik udruge HUPFAS-a.

PROJEKTI

Dakle, radi se o tome da je, primjerice, Fond za okoliš u dvije godine obnovio 9000 obiteljskih kuća, što je visok rezultat, a onda se iduće godine ne događa ništa, pa se nakon nekog vremena opet nešto pokrene, ali je između zastoj, a to je za građevinski sektor loše. Trenutno je u optjecaju niz projekata kao što su energetske obnove javnih ustanova.
- Trebalo bi uzeti u obzir i situaciju u kojoj je nagli broj projekata ograničen u mogućnosti izvedbe i iz tog razloga je također bitan kontinuitet - ističe Rajković.

Andy Deacon, predstavnik Europan Secretariata Climate Alliance iz Europske komisije, govorio je o važnosti održivog financiranja putem kreiranja financijskih modela za kreditiranje energetski učinkovitih nekretnina.

Foto: Vlado Kos/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 02:51