Stambeno-poslovni kompleks

RIJEKA Na mjestu tvornice RIO počinje gradnja suvremenog kompleksa

Tri stambene zgrade s penthouseima i  pogledom na Kvarner.  Pohvalno je da kupci stanova potpisuju pravilnik prema kojemu neće zatvarati lođe i balkone. Cijene kvadrata stana kreću se od 1750 do 2600 € s PDV-om

Za nekoliko mjeseci počet će gradnja projekta RIO - Kantrida u Rijeci, stambeno-poslovnog kompleksa na jednoj od najatraktivnijih lokacija u gradu.

Na velikom zemljištu sada se ruše stare zgrade tvornice Rio, čiji je pogon preseljen na drugu lokaciju. U prizemlju će biti smješten manji trgovački centar iznad kojega će se graditi tri stambene zgrade.

Zgrade će imati osam, deset i 13 katova s 273 stana. Stanovi u ponudi su jednosobni plus dnevni boravak, dvosobni s dnevnim i trosobni s dnevnim boravkom, a na vrhu su penthousei s velikim terasama i panoramskim pogledom na cijeli Kvarner. Moguće je i spajanje stambenih jedinica u veće stanove. Na ravnom krovu iznad trgovačkog centra između zgrada predviđene su zelene površine sa sadržajima namijenjenim isključivo stanarima.

Gradit će se i dvije podzemne etaže s parkirnim mjestima isključivo za stanare. Trgovački centar imat će vanjska parkirna mjesta.

- Gradit će se novi kompleks modernog izgleda i arhitekture, koji će sigurno promijeniti vizuru cijelog naselja. Projekt će se realizirati u dvije faze. Trenutačno je pri kraju rušenje i uklanjanje objekata. Radovi su predviđeni za početak 2020. godine - kaže Branko Papeš, direktor agencije Dogma nekretnine koja kao konzultant s investitorom, tvrtkom RIO Projekti d.o.o., u suradnji s urbanistima, arhitektima ovaj projekt razrađuje već nekoliko godina. Dogma je njihov partner zadužen za prodaju stambenih i poslovnih prostora.

Projekt je smješten između centra Rijeke i Opatije, što mu je dodatna prednost zbog kupaca iz Austrije, Italije i Slovenije, kao alternativa za Opatiju

MNOGO UPITA

Ovaj se projekt planira na, prema mišljenju mnogih, jednoj od najatraktivnijih lokacija u Rijeci, ujedno i mikrolokaciji koju traže kupci.

- Lokacija je atraktivna zbog panoramskog pogleda na cijeli Kvarnerski zaljev, ali i blizine svih sadržaja potrebnih za kvalitetan život i stanovanje. Nije zanemariva ni neposredna blizina mora i naše prelijepe Opatije. U blizini su dječji vrtić i čak dvije osnovne škole, a od sportskih sadržaja tu su stadion Kantrida, bazenski kompleks, teniski tereni i nova sportska dvorana - opisuje Papeš.

U Rijeci nema mnogo novogradnje i rijetke su takve veće investicije, prvenstveno zbog njezina nepogodnog reljefa

Na pješačkoj udaljenosti nalaze se plaže, lučica za plovila, šetnica koja od Kantride - Bivija pa do Preluka povezuje niz plaža i uvala, kao i parkovi za djecu smješteni u zelenilu. Projekt je smješten između centra Rijeke i Opatije te povezan gradskim autobusnim prijevozom između te dvije lokacije. Dugoročno je u planu i realizacija brze gradske željeznice.

Zanimalo nas je kakva je situacija u Rijeci s novogradnjom. Očekuju li veliki interes za ove objekte? Ima li mnogo sličnih projekata?

- U Rijeci, zbog njezina nepogodnog reljefa, nema puno gradskih lokacija na kojima se mogu graditi višestambene zgrade. Zbog toga, za razliku od ostalih većih gradova u Hrvatskoj, nikad nije došlo do hipergradnje i rijetke su veće investicije u novogradnju. Na riječkom tržištu nekretnina i danas dominira prodaja “starih” stanova, a stanovi u novogradnji smješteni su uglavnom u riječkom prstenu. Stoga je ova lokacija toliko atraktivna da smo već prilikom prvih informacija u medijima o pokretanju realizacije ovog projekta primili neuobičajeno mnogo upita zainteresiranih klijenata - istaknuo je Papeš.

Cijene kvadrata stana kreću se od 1750 do 2600 eura s uključenim PDV-om te ovise o orijentaciji stana, pogledu na more i modelu plaćanja.

- Potencijalni kupci su oni koji kupuju nekretninu kojom će riješiti svoje stambeno pitanje i klijenti koji ulažu svoja sredstva u nekretninu za rentanje. Potom, tu su domaći te kupci iz regije, iz Slovenije, Italije, Austrije, koji će kupiti stan ovdje kao alternativu za Opatiju. Ima i onih koji godinama čekaju da se sagradi ovakav objekt na kvalitetnoj i atraktivnoj lokaciji te će nekretninu u kojoj sada žive prodati kako bi ovdje kupili stan - objašnjava Branko Papeš.

POSLOVNI PROSTORI

Svi stanovi, bez iznimke, imaju balkone i terase. Većina stanara uživat će u jedinstvenom pogledu na Kvarner, Opatiju i Učku. Lođe i balkoni su arhitektonski promišljeni i projektirani u dovoljnoj kvadraturi da se na njih mogu smjestiti stol s četiri stolice ili ležaljke za uživanje u suncu, a na nekima i oboje.

Poslovni prostori u trgovačkom dijelu svojom će namjenom primarno služiti stanarima tako da im olakšaju život i povećaju kvalitetu svakodnevnog življenja.

Arhitekti projekta su arhitektonski ured Rožić arhitekti i partneri iz Rijeke te arhitektonski ured Rubing projekt iz Zagreba.

NAJBOLJE

12 luksuznih stanova sa super terasama

Na vrhu svake zgrade smještena su četiri penthousea, dakle 12 superatraktivnih i luksuznih stanova. Njihove su neto kvadrature od 138 do 142 kvadrata, ali s prostranim terasama rastu na 226 kvadrata.

- Terase penthousea su zasebne priče, pravi mali dragulji. Pojedine imaju i više od 100 kvadrata te su, s obzirom na naše podneblje i blagu klimu, više od šest mjeseci ekstenzija dnevnog boravka. Širok spektar njihovih mogućih namjena ovisi isključivo o potrebama i maštovitosti budućih vlasnika - ističe Branko Papeš.

Pohvalno je da kupci potpisuju pravilnik prema kojemu neće zatvarati lođe i balkone. Već prilikom prezentacije budući vlasnici bit će upoznati s pravilima koja reguliraju stanovanje i suživot u zgradama.

Foto: Matija Djanješić/Hanza Media. RIO Projekti d.o.o.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 08:21