Porazne statistike

Top 10 najsiromašnijih zemalja u Europi

 Pixabay/ArmyAmber
Čak pet zemalja iz bivše Jugoslavije nalazi se na neslavnoj listi 10 najsiromašnijih zemalja u Europi. Naime, 10 zemalja na tlu najstarijeg kontinenta, siromašnije su od većine afričkih zemalja!

Ekonomija Europe najveća je na svijetu, a ujedno je i jedna od najbogatijih regija. Prema posljednjem izvješću procjene Međunarodnog monetarnog fonda, BDP po glavi stanovnika iznosi 21.767 USD. U ovom članku dajemo listu prvih 10 najsiromašnijih zemalja u Europi sastavljenu na temelju izvještaja danih procjenama Međunarodnog monetarnog fonda.

Popis zemalja napravili su uzevši u obzir BDP (bruto domaći proizvod) po glavi stanovnika, odnosno ukupnu tržišnu vrijednost dobara i usluga proizvedenih od strane domaćeg gospodarstva tijekom prošle godine, u odnosu na svakog pojedinog stanovnika.

Top lista 10 najsiromašnijih zemalja u Europi sastavljena je na temelju izvještaja danih procjenama Međunarodnog monetarnog fonda u nastavku:

10. Rumunjska

BDP po glavi stanovnika: 9520 USD

Zemlja je u razvoju i zauzima 52. mjesto po indeksu ljudskog razvoja.

9. Bugarska

BDP po glavi stanovnika: 7620 USD

Ima otvorenu tržišnu ekonomiju gornjeg srednjeg dohotka, gdje privatni sektor čini više od 70% BDP-a.

8. Crna Gora

BDP po glavi stanovnika: 7320 USD

Ima razvijen sektor usluga i kasni prelazak na tržišno gospodarstvo.

7. Srbija

BDP po glavi stanovnika: 5820 USD

Ima tržišno gospodarstvo u nastajanju, i u rasponu je gornjeg i srednjeg dohotka.

6. Republika Makedonija

BDP po glavi stanovnika: 5150 USD

Posljednjih godina zemlja je razvila trgovinu koja iznosi više od 90% BDP-a.

5. Bosna i Hercegovina

BDP po glavi stanovnika: 4760 USD

4. Albanija

BDP po glavi stanovnika: 4450 USD

Ekonomija ove zemlje je na prijelazu iz socijalističke planske ekonomije u kapitalističku miješanu ekonomiju. Ima 4. najnižu stopu nezaposlenosti u regiji Balkana, a njeni najveći trgovinski partneri su Italija, Grčka, Kina, Španjolska, Kosovo i Sjedinjene Države.

3. Kosovo

BDP po glavi stanovnika: 3990 USD

Djelomično priznata država i sporno područje u jugoistočnoj Europi koje je u veljači 2008. proglasilo neovisnost od Srbije. Ekonomija ove zemlje je tranzicijska ekonomija. Bez vanjske pomoći rast BDP-a u zemlji prosječno je iznosio preko 5% godišnje, unatoč globalnoj financijskoj krizi 2009. i kasnijoj krizi eurozone. Uz to, stopa inflacije bila je niska. Najveći ekonomski razvoj dogodio se u trgovini, maloprodaji i građevinarstvu.

2. Ukrajina

BDP po glavi stanovnika: 3560 USD

U sovjetsko vrijeme ekonomija Ukrajine bila je druga po veličini u Sovjetskom Savezu, bila je važna industrijska i poljoprivredna komponenta planiranog gospodarstva zemlje. Raspadom Sovjetskog Saveza zemlja je prešla iz planske u tržišnu ekonomiju. Tranzicija je bila teška za većinu stanovništva koje je palo u siromaštvo.

1. Moldavija

BDP po glavi stanovnika: 2560 USD

Zatvorena zemlja u istočnoj Europi koja graniči s Rumunjskom na zapadu i Ukrajinom na sjeveru te na istoku i jugu sa spornim teritorijem Transnistrije.

Bila je dio SSSR-a, ali nakon raspada 1991., nestašica energije, politička neizvjesnost, trgovinske prepreke i slaba administrativna sposobnost pridonijeli su padu ekonomije. Kako bi ojačala ekonomiju zemlje, vlada je uvela konvertibilnu valutu, liberalizirala sve cijene, prestala izdavati povlaštene kredite državnim poduzećima, podržala privatizaciju zemljišta, ukinula kontrolu izvoza i liberalizirala kamatne stope.

Foto: Pixabay/ArmyAmber

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 07:53