Prijenosna arhitektura

Vagon, ali najljepši

Što je obrnuto od kuće na kotačima? Vagon za stanovanje. Ovaj koji ćete vidjeti nije samo lijep, nego i jako funkcionalan.

Među brojnim genijalnim arhitektima i inovativnim graditeljima, designboom je ovih dana predstavio i jednog koji nas je razveselio svojim projektom. Kao što već vidite na slikama, njegov je proizvod - da parafraziramo Kristijana Novaka - vagon, ali najljepši.

Svoju kreaciju Steve Areen nazvao je Vagon zajedništva, ponajprije zbog materijala od kojih je radio - savijenog željeza, gume i paljenih dasaka.

Kod svake kuće, a još više kod ovako male, potrebno je dobro planiranje. Svaka odluka mora biti dobro domišljena, sve treba biti višenamjensko, a autoru je od svega najvažnije bilo da je i zabavno. To je, kaže, ono najvažnije što traži od mini kuće.



Za zabavu koju imamo pred očima autor-graditelj se dobro pomučio, najprije prikupljajući materijale uglavnom s otpada, potom ih prilagođujući. Postići da svaka daska točno nalegne u željeznu prstenastu strukturu bilo je jako mukorpno, ali zato je nagrada bila slađa: - Svaki put kad bih dovršio jednu dasku, bilo mi je kao da je Božić, kaže ovaj graditeljski entuzijast.

Na okruglim otvorima sad može sjediti i svirati gitaru zureći u daljinu, ali može ih koristiti i za odlaganje korisnih sitnica. Ti kružići služe i kao svjetlo, pogonjeno solarnim panelima, ali i kao stepenica kad se stanar penje na krov vagona.

Tu je i višenamjenski zastor, koji služi kao sklonište i kao tenda.

Ali (još samo jedno ali) možda najnevjerojatnija stvar u vezi s ovom dograđenom, rastegnutom prikolicom je njezin kapacitet za dijeljenje prostora. U njoj mirno može sjediti grupa od čak sedam osoba, što omogućuju dvije klupe okrenute jedna prema drugoj.

Krevet će, tvrdi autor projekta, izdržati i par ljudi.

Fotografije: Steve Areen

Izvor: designboom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 02:40