HI TECH PROIZVODNJA

3D tehnologija u Hrvatskoj

Kako stojimo s printanjem u tri dimenzije?

Znate li što su aditivne tehnologije? To su, kolokvijalno rečeno, tehnologije proizvodnje dodavanjem materijala, u široj javnosti poznatije kao 3D printanje.
Iz dana u dan tehnologije napreduju, sve je veći broj materijala koji se mogu 3D printati dok strojevi izrađuju gotove proizvode velikih dimenzija.

Aditivna proizvodnja je postala dio strategije rasta velikog broja proizvođača pa smo odlučili o toj temi, ali i primjeni ovih tehnologija u svijetu opremanja interijera popričati sa stručnjacima iz tvrtke IZIT, jedne od vodećih u Hrvatskoj na spomenutom području. IZIT je i jedan od suosnivača klastera 3D grupa, koji se bavi implementacijom 3D tehnologija u proizvodne procese regionalne industrije.
Luka Naglić, inženjer iz IZIT-a, odmah nam naglašava kako je primjena aditivne tehnologije u proizvodnji na presudnoj točki.

PROTOTIP

- Današnji proizvodi su za razliku od proizvoda od prije tridesetak godina znatno kompleksnijeg izgleda tj. geometrije. To je razlog zbog kojeg u današnjoj industriji svaki proizvodni proces započinje izradom 3D CAD modela, tj. virtualnog prototipa. Na taj način moguće je virtualno prikazati izgled proizvoda ili smjer u kojem bi se proizvod razvijao. Tu do izražaja dolaze 3D softveri koji produkt dizajnerima i razvojnim inženjerima omogućuju izradu kompleksnih geometrija - objašnjava.

Razne tehnologije aditivne proizvodnje omogućuju izradu funkcionalnih prototipova u stvarnoj veličini ili u određenom mjerilu.

- Na ovaj način se testiraju funkcionalnost i ergonomija budućeg proizvoda, a eventualne nedostatke moguće je direktno uočiti na samom modelu, napraviti određene ispravke na virtualnom 3D CAD modelu i ponovno ga izraditi 3D printanjem. Ovaj proces se može ponavljati sve dok se ne dobije željeni oblik i funkcija proizvoda što direktno utječe na skraćeno vrijeme izlaska novih proizvoda na tržište - kaže Naglić i dodaje kako se osim za izradu prototipa, 3D printeri koriste za direktnu digitalnu proizvodnju koja je pogodna za izradu manjih serija proizvoda ili personaliziranih proizvoda što može biti slučaj kod uređenja interijera.

Uz 3D printanje, važna grana 3D tehnologija je i beskontaktno 3D skeniranje optičkim skenerima koje brzo i precizno bilježi trodimenzionalne oblike stvarnih objekata, neovisno o njihovom materijalu, veličini i složenosti. Postojanjem 3D tehnologija, razvilo se i povratno inženjerstvo, a Luka Naglić nam objašnjava što je ono ustvari.

SJAJNE PRIMJENE

- Povratno inženjerstvo (Reverse Engineering) je proces rekonstrukcije gotovog proizvoda u oblik iz kojeg se mogu izraditi novi dijelovi i alati. Ovo je definicija, a u praksi jednu suradnju na tom području ostvarili smo s tvrtkom Prostoria gdje smo im pomogli pri razvoju jedne stolice - priča nam Naglić, a arhitektica iz tvrtke Prostoria Iva Šilović Grabovac pojašnjava u čemu je ustvari riječ.

- Na razvoju jedne stolice radimo već duže vrijeme. Prema nacrtu dizajnera napravljen je drveni model stolice. Na tom prototipu dizajner je radio modifikacije, režući rubove, mijenjajući kuteve i pri tome je lijevu i desnu stranu modelirao na različiti način. Takvu stolicu dali smo 3D skenirati, nakon čega smo dobili modele dvije polovice stolice od kojih smo mi onda napravili dva različita modela. Pregledavajući novodobivene modele odlučili smo koji ćemo dalje razrađivati, priča Šilović Grabovac i dodaje kako se dobiveni model pokazao vrlo detaljan i precizan u skeniranju površina i rubova što im je omogućilo preciznu izradu novog prototipa.

Prostorijina stolica u 3D skeneru. Nakon skeniranja, mjerene vrijednosti dostupne su u digitalnom obliku

VISOKI ZAHTJEVI

- Takav nam je sken značajno olakšao donošenje odluka i skratio vrijeme potrebno za izradu novog modela - objašnjava. Osim ovakvih svijetlih primjera, većina hrvatskih tvrtki ne koriste 3D tehnologije na razini koliko se koriste u zemljama zapadne Europe, Sjeverne Amerike ili Azije.

- Zanimljivo je što su prednosti 3D tehnologija uglavnom prepoznate od tvrtki koje su orijentirane na izvoz. Razlog tome su borba s konkurencijom za što brži izlazak proizvoda na tržište (izrada prototipa) ili visoki zahtjevi za kvalitetom što podrazumijeva kontrolu kvalitete 3D skeniranjem i mjerenjem. Kada već ovo spominjemo, kontrola kvalitete proizvoda jedan je od problema domaće industrije - kaže Naglić.

Najčešće primjene 3D tehnologija u području uređenja interijera i opremanja doma su u samom procesu razvoja novih proizvoda. Izrada prototipa je danas od velike važnosti kod izlaska novih proizvoda na tržište.

- Vrlo je zanimljiva i direktna digitalna proizvodnja. Tehnologija dopušta da se koriste razni materijali od kojih se mogu izraditi komplicirani oblici proizvoda. Najveća primjena je personalizacija raznih proizvoda koji bi se prema narudžbi izrađivali pojedinačno za svakog kupca. Nažalost, još ne znam ni jedan primjer u Hrvatskoj da je netko ponudio ovakav tip usluge kod uređenja interijera. Mislim da je ovo i najveća neiskorištena mogućnost primjene 3D tehnologija u ovom području - zaključio je Luka Naglić.

ČUDA IZ 3D PRINTERA

Od glave tuša i bešteka do futurističke ležaljke i kuće

Dok se kod nas 3D tehnologija u opremanju interijera koristi rijetko, u svijetu iz 3D printera izlaze brojne stvari, od glave tuša ili slavine do sjedalica, ležaljki, apstraktnih figura, čak i većih komada namještaja.

Jedan od najpoznatijih primjera je stolac slavne Zahe Hadid, The Chair, isprintan još 2014. Stratasysovim 3D printerom Objet1000 Multi-material. Printer iste tvrtke koristio se i za nevjerojatnu počivaljku Gemini koju su osmislili arhitekt, dizajner i profesor na MIT-u Neri Oxman, profesor W Craig Carter i skladatelj Tod Machover.

Gemini je futuristički ležaj nalik čahuri u koju se čovjek može povući u osamu jer zbog svog posebnog oblika blokira gotovo sve zvukove iz okoline. No, ni tu nije kraj. Tvrtka 3D printerom izradila je kuću, i to u samo 24 sata!

UHRVATSKOJ SE 3D TEHNOLOGIJE NAJČEŠĆE KORISTE ZA:

● izradu 3D CAD modela - softveri
● kontrolu kvalitete - 3D skeneri
● povratno inženjerstvo - 3D skeneri i softveri
● izradu funkcionalnih prototipa - 3D printeri
● direktnu digitalnu proizvodnju - 3D printeri

Više o 3D tenologiji saznajte na - www.izit.hr.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media, Stratasys, APIS COR

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 18:12