Ovakav Zagreb želimo. Divno!

Bajkovite skulpture u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu

U velikom vrtu koji okružuje zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti nedavno su se pojavile neobične skulpture kiparice Ide Blažičko. Nakon završetka Klasične gimnazije ovu je Zagrepčanku očaranost prirodom i znanošću, nepresušna želja za oplemenjivanjem, humanizacijom i estetizacijom okoline putem preobrazbe prostora odvela na studij kiparstva u Hrvatskoj, SAD-u i Kini, a u svom akademskom radu aktivno se bavi istraživanjem poveznica umjetnosti i održivog razvoja te primjenom biomimetike u umjetnosti.

Draga Ida, koja je pozadina priče iza predivnih oblika koje ste postavili ispred Akademije?
Stvaralački proces počeo je unutarnjim doživljajem lokacije, a nadahnuće proizašlo iz haiku poezije čuvenog japanskog pjesnika Matsua Bashōa Obojaše vjetar - podivljali, jesenji vrt. Utjelovljenjem prirode, rad prestaje bivati objekt te postaje proces djelujućih odnosa. Promatrače poziva na promišljanje i promjenu percepcije, pružajući iznenađenje koje nagoni da pobliže doživimo svoje okruženje, što nas vodi u smjeru drugačijeg razmišljanja.

Zašto ste odabrali baš to mjesto za svoje skulpture?

Završni doktorski likovni rad - skulpturu, plod doktorskog umjetničkog istraživanja, osmislila sam upisanu u javni prostor vrta Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Akademija likovnih umjetnosti najstarija je i najznačajnija umjetnička visokoobrazovna institucija u Hrvatskoj, utemeljena davne 1907. godine. Drevni vrt Akademije danas krase skulpture najistaknutijih hrvatskih likovnih umjetnika koji su obilježili kulturni život svojim djelovanjem. Jesenji vrt oplemenio je skulpture koje su polazište za nova istraživanja, a s novim se okruženjem prožimaju i mijenjaju.

Dokad će skulpture biti izložene?

Skulpture će biti izložene do kraja listopada, a moguće i dulje. Zubu vremena pušteno je na volju da dekonstruira osmišljeno i konstruirano, na taj način materijalni aspekt rada nestaje ili se transformira u nešto novo, drugačije, prirodnije.

Kakve su reakcije javnosti na vaš rad?

Reakcije su doista lijepe. Nadam se da je svakoga tko je prošao vrtom Akademije rad na neki način dotaknuo. Unošenjem čarolije u javni prostor istražujem načine na koje estetska komponenta može pridonijeti podizanju kvalitete života, a na svakome ostaje da prolazeći kroz vrt Akademije stvara vlastitu poeziju.

Pozivamo vas da prošećete dojmljivim vrtom Akademije likovnih umjetnosti koji je otvoren za javnost, a Idi želimo puno sreće u daljnjem radu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 02:05