Vrhunski, a povoljan

Beton budućnosti: Ovo je materijal od kojeg ćemo uskoro svi graditi kuće i to s razlogom

 DIANNA SNAPE/
CLT mora proći velike deformacije da bi se slomio i srušio, za razliku od betona, dok je na drugu stranu posjeduje toplinu

Križno lamelirano drvo (CLT) nazvano je betonom budućnosti. Kao vrlo otporan oblik projektiranog drva napravljenog lijepljenjem slojeva punog piljenog drveta, CLT preoblikuje način na koji danas razumijemo arhitekturu i dizajn. Kao materijal s visokim stupnjem fleksibilnosti, CLT mora proći velike deformacije da bi se slomio i srušio, za razliku od betona, dok je na drugu stranu to materijal koji je odabran zbog svoje topline i prirodnih svojstava.

image
Adam Mørk

Prvi put razvijen u Europi ranih 1990-ih, CLT je uveden u Međunarodni građevinski kodeks tek 2015. ICC je najavio odobrenje 14 promjena kodova kao dio Međunarodnog građevinskog kodeksa iz 2021. (IBC) koje dopuštaju masovne drvene konstrukcije do 18 katova. U ove promjene uključeno je i uvođenje tri nova tipa gradnje—IV-A, IV-B i IV-C. U tom kontekstu, teško drvo je ili piljena građa ili strukturno ljepljeno lamelirano drvo i povezano je s konstrukcijom tipa IV.

image
DIANNA SNAPE/

Laminirano drvo rezultat je spajanja ploča u jednu strukturnu jedinicu. S CLT-om, slaganje ploča u okomitim slojevima omogućuje izradu ploča ili površina – ili zidova. To je šperploča napravljena od dasaka koja može doseći vrlo velike dimenzije. Očekuje se da će porast masovne drvne i montažne drvene gradnje, te nedavne promjene građevinskih propisa kako bi se omogućile veće drvene zgrade, ne samo uštedjeti novac graditeljima, već i doprinijeti novom gospodarskom rastu i zapošljavanju. Sljedeći dizajni istražuju korištenje križno lameliranog drva kroz niz projekata izgrađenih u posljednjih šest godina.

image
JACK HOBHOUSE

Freemenov centar za vodene sportove / Hawkins\Brown

Shema koju su osmislili arhitekti Hawkins\Brown prikazuje natjecateljski bazen od 25 metara sa šest staza, s prostorom za presvlačenje i višenamjenskim prostorom za podučavanje i događanja. Novi bazen koristi najsuvremeniju drvenu konstrukciju i metode proizvodnje izvan lokacije kako bi se stvorila održiva zgrada koja se nježno uklapa u svoj kontekst. Zamjenjuje izvornu zgradu bazena škole, koju je požar uništio 2014. godine. Također ju premješta sa zapadne na istočnu stranu kampusa, uz postojeće sportske sadržaje.

image
LARA SWIMMER/

Prva kongregacijska crkva Bellevue / atelierjones

Izazov je bio pretvoriti tipičan uredski prostor s više stanara u prostor koji može stvarati strahopoštovanje. Da bi to učinili, arhitekti su morali oživjeti postojeću bež kutiju tako što su je otvorili i dopustili da uđe svjetlost. Povijesno gledano, svjetlost je igrala značajnu ulogu u označavanju transcendentnog prostora, a ovaj dizajn bilježi bogatstvo neizravnog svjetla koje se reflektira od prirodnih površina. Za novu prvu kongregacijsku crkvu Bellevue, novo visoko svetište ispunjeno je ovim neizravnim svjetlom, koje se suptilno mijenja tijekom dana i godišnjih doba.

image
Sindre Ellingsen

Uredi Financial Parka / Helen & Hard + SAAHA

Bjergsted Financial Park novo je sjedište SR-Banke u centru Stavangera. Jedinstvena pozicija banke u tom području bit će ojačana novom lokacijom u središnjem financijskom parku i kulturnoj areni. Napraviti veliku banku u drvetu izaziva pojam jake, robusne banke, dok se otvara teren za korištenje strukturnog drveta. Glavna konstrukcija od 13 200 m2 nadzemlja je drvena i ima sedam katova.

image
Adam Mørk

Društveni centar / NORD Architects

Mali društveni centar izgrađen u CLT drvu obnavlja lokalni gradski krajolik i poziva ljude na kulturne aktivnosti. Novi centar u predgrađu Kopenhagena, moderna je gesta održivosti – nježni trag u drvu koji okuplja ljude. Centar Brønshøju dodaje novi prostor za okupljanje i stvara novu vezu između gradskog trga i crkve koja je prije bila blokirana. Ovo je moderno crkveno-župno središte koje se želi otvoriti prema zajednici u svijetlom, iskrenom i gostoljubivom ozračju.

image
DIANNA SNAPE/

CLT House / FMD Architects

CLT House je most između arhitektonskog razmišljanja i održivih metoda gradnje. Projekt obuhvaća rekonfiguraciju postojeće zgrade. Baza je prijašnja zgrada koja je dobila novu dogradnju gornjeg kata koji se proteže kroz vrt i stvara novu jezgru doma za četveročlanu obitelj. Ritmička kvaliteta krova nove konstrukcije je ujedno i lirska i racionalna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. srpanj 2022 21:56