BOJA KOJA POTIČE KREATIVNOST

Divne ljubičaste ideje za dnevni boravak

 

Bilo da se radi o tamnoj ljubičastoj ili boji lavande, ova je boja u uređenje interijera unosi pravi dašak elegancije. Možete je uklopiti u razne stilove uređenja. Ako ste obožavatelji shabby chic stila, ljubičasta je neizostavna, a odlično će se ponašati i u suvremenim uređenjima interijera.

Ova je boja u prošlosti bila zaista teška za dobiti. Miješanje crvene i plave bilo je neisplativo, a čista ljubičasta dobivala se iz sluzi morskog ježa. Upravo to što je bilo izuzetno teško doći do nje, učinilo ju je posebnom. Ljubičasta je bila omiljena Kleopatrina boja, a i danas pripada kraljevskim nijansama te simbolizira moć, ambiciju i bogatstvo. Osim toga, vežu je i za kreativnost jer, prema psiholozima, ima izrazito pozitivan utjecaj na dječju maštu.

Također, ljubičasta može biti i hladna i topla boja, a to ovisi o tome koji se omjer plave i crvene u njoj nalazi. Pomoću nje možete naglasiti ali i neutralizirati stvari u interijeru. Međutim, treba s njom se treba pažljivo postupati. Previše ljubičaste boje može izgledati neukusno.

U nastavku vam donosimo primjere dnevnih boravka u koje su se nijanse ljubičaste boje lijepo uklopile, u obliku dekorativnih elemenata, namještaja i boja zidova.


Ljubičasti i bijeli elementi zahvalni su za kombinaciju. Budući da je ljubičasta boja koja pobuđuje kreativnost kod djece, dizajneri interijera savjetuju kombiniranje svjetlijih nijansi ljubičaste sa sjajnim (primjerice, satenskim) bijelim elementima u dječjim sobama.


Ljubičasta se može kombinirati i sa svojim nijansama te još uvijek izgledati usklađeno i ukusno. Ako ste veliki ljubitelji ljubičaste boje, dizajneri interijera savjetuju da veće površine, kao što su zidovi ili veliki komadi namještaja tada budu svjetlijih nijansi, a manji elementi tamnijih nijansi, tako da su oni ti koji se ističu u interijeru. Također, kada se poigravate s nijansama, u isto vrijeme se preporučuje kombinirati i različite teksture.


Ljubičasta boja posebno elegantno izgleda u kombinaciji sa zlatnim i tamnozelenim detaljima. Za potpunu profinjenost u interijeru i notu luksuza, tamnije nijanse ljubičaste boje kombinirajte s crnom.

Izvor: idealhome

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 14:04