Novi trendovi u uređenju doma

Dojmovi s prestižnog sajma za uređenje doma IMM Cologne

Namještaj “made in Croatia” veliki je hit na europskim sajmovima

Donosimo nove trendove u uređenju doma, a raspitali smo se i koji su dizajnerski komadi oduševili posjetitelje, što su izlagali domaći brendovi te koliko su bili traženi.

Ljubiteljima dizajna siječanj nikako nije depresivan mjesec. Naime, odmah na početku godine održavaju se najprestižniji sajmovi za uređenje doma, kao što su IMM Cologne u Kölnu te Maison&Objet u Parizu, koji diktiraju nove trendove. Nakon završetka oba sajma doznali smo što je na njima predstavljeno, koji nas noviteti očekuju i kakav je općeniti dojam kad su u pitaju interijeri. Naravno, najviše nas je zanimalo tko se predstavljao iz Hrvatske i kakav je bio interes za njihove proizvode.

Na sajmu IMM Cologne u Kölnu, u halama 11, 2 i 3 koje su dizajnerski orijentirane, a ujedno i najinteresantnije, uz poznate svjetske tvrtke kao što su B&B Italia, Cassina, Living Divani, Poliform, Vitra, Knoll, Artek, Cappelini, Moooi i Muuto predstavljali su se i Prostoria, Dizz Concept, CRO-TEX, Spin Valis, Javor Bjelovar, Prima Namještaj i dizajner Filip Gordon Frank, a primijećen je i pozamašan broj tvrtki iz regije, kao što su Artisan, Gazda, Mitja i Zanat.

A photo posted by Minotti spa (@minotti_spa) on

ATRAKTIVNOST

- U Kölnu nije bilo posebnih iznenađenja kad je riječ o najnovijim trendovima i prezentacijama poznatih tvrtki te njihovih izložbenih prostora, sve je više-manje bilo već viđeno. Tema sajma bila je “Pure Textile” pa je puno tvrtki predstavljalo nove tkanine i boje. Tako je dio paviljona 3.2, gdje je bio i naš izložbeni prostor, bio namijenjen proizvođačima tkanina i njihovim instalacijama - rekla je arhitektica Iva Šilović Grabovac iz tvrtke Prostoria, čiji je štand dizajniran u suradnji s Bilić_Muller studijom, koji je osmislio i katalog za 2017. godinu.

Uz svoje poznate dizajnerske uspješnice u novom ruhu, kao što su Monk stolica i fotelja s metalnim nogama, Polygon i Oblique fotelje izvedene u lijevanoj pjeni, a Match modularna sofa u većim dimenzijama, predstavljen je i novi drveni stolac s mekim sjedištem Dobra stolica, koje su dizajnirali Numen/For Use.

- Sudjelovanje na sajmu bilo je poslovno uspješno. Obišli su nas postojeći kupci s kojima smo dogovarali nove narudžbe, a bilo je puno novih zanimljivih kontakata - rekla je Iva Šilović Grabovac. Prema njezinom mišljenju, u Kölnu je najatraktivniji bio štand Living Divanija čiji su protagonisti bili proizvodi iz kolekcije 2016., ali u različitim kombinacijama materijala. Među novitetima se istaknuo naslonjač Dumas dizajnera Piera Lissonija.

- Većina velikih brendova u hali 11 imala je velike izložbene prostore, s visokim zidovima, i svaki je imao priču za sebe. Sve je izgledalo slično u smislu luksuznosti, a izložbeni prostor Living Divanija isticao se prvenstveno zbog dobre arhitekture jer im Piero Lissoni već desetljećima projektira štandove, zatim prekrasnog osvjetljenja i ugodne atmosfere - komentirala je Iva Šilović Grabovac.

Dodala je kako je zamijetila i štand njemačke tvrtke Cor koja je ambijent dočarala kutijama na stropovima, čiji su kolorit uskladili s namještajem te na taj način dobili atraktivnu igru.

LIMITIRANE KOLEKCIJE

S druge strane, možda se više očekivalo od štanda Cassine čija je art direktorica dizajnerica Patricia Urquiola, ali zato nisu podbacili kad je u pitanju namještaj. Tako je talijanska tvrtka za svoju 90. obljetnicu pokazala ključne sofe Beam Sofa System s potpisom dizajnerice Patricije Urquiole i Volage EX-S s potpisom dizajnera Philippa Starcka te nekoliko novih koloritnih kombinacija za naslonjač Gender koji je također dizajnirala Urqiuola.

Zanimljiva je i limitirana kolekcija manjeg naslonjača LC4 Pampas koja predstavlja hommage putovanju poznatih Le Corbusiera i Charlotte Perriand po Južnoj Americi gdje su imali jak kontakt s lokalnim umjetničkim i kulturnim krugovima, plodan za razvoj modernog pokreta. Tako su presvlake izrađene od krzna iz Južne Amerike koji imaju šaren uzorak.

Dizajner Filip Gordon Frank svoje je proizvode predstavljao u paviljonu 2.2, odnosno platformi “Pure studios” namijenjenoj promociji mladih i neovisnih dizajnera i dizajnerskih studija. No, ove su godine uz njih izlagali i neki jako poznati brendovi, kao što je Vitra koja je imala štand na dva kata te je za proljeće najavila pokretanje posebne limitirane serije Panton stolca u boji Sunčeve svjetlosti.

IZBRISANE GRANICE

- Kombinacija većih i manjih brendova zasigurno je utjecala na posjećenost paviljona, ali i na samu razinu prezentacije. Međutim, ono što bih sveo pod zajednički nazivnik svih brendova i njihovih izložbenih prostora jest iznimno velik utjecaj skandinavskog dizajna i skandinavskog stila života. Kada bi se prolazilo paviljonom, i kada na štandovima ne bi bili nazivi brendova, bilo bi teško odrediti je li riječ o jednom ili pet brendova ili dizajnera. Sve je bilo u neutralnim tonovima, natur drvu, blijedo-sivoj boji...

Doduše, bilo je dosta skandinavskih izlagača pa je to bilo još uočljivije, no nekako je čudno vidjeti izlagače iz Francuske koji su preuzeli taj stil. Nekada su se brendovi nadmetali u prezentaciji i pokušavali biti što inovativniji, ali te su granice prilično izbrisane - istaknuo je Filip Gordon Frank i dodao kako je bilo vidljivo koliko naše tržište kasni jer se kod nas i dalje teži industrijskom stilu, a on je na stranim tržištima već dugo na izdisaju.

Ipak, izdvojio je nekoliko zanimljivih štandova, među kojima i brenda &tradition koji je bio osmišljen u kombinaciji industrijskog i skandinavskog stila. Od tvrtki iz regije pohvalio je slovenski brend Mitja kod kojeg je bio vidljiv iskorak u odnosu na skandinavski stil, kroz pročišćeni dizajn s dozom romantike. Brend Zanat iz BiH, čija je art direktorica dizajnerica Monica Forster, iskazao se kombinacijom dizajna, industrijske proizvodnje i ručnog zanata, a mogu se pohvaliti i suradnjom s jakim dizajnerima.

I štand Filipa Gordona Franka razlikovao se od ostalih jer je bio smješten u modul s crnim zidovima i tapisonima, a izložbeni elementi bili su u istim tonovima: outdoor kolekcija Cage, koja se sastoji od stola, lounge stolca i barskog stolca, zatim nekoliko rasvjetnih tijela Nun, stolac Node, stolna lampa Mini Me, zidna lampa Stork, barski stolac Styx koji je dizajnirao s Ivom Frank...

- Imao sam nekoliko kvalitetnih razgovora i mogu reći da sam u pregovorima s jednom nizozemskom tvrtkom koja je zainteresirana otkupiti neke predmete - rekao je.

Od hrvatskih predstavnika, izdvojit ćemo i Dizz Concept koji je izlagao četiri verzije svoje nagrađivane pop-up kuhinje Pia.

TOP 11 IZ KOLNA

1. Vitra pokreće posebnu limitiranu seriju Panton stolca u boji Sunčeve svjetlosti. Slijedeći ideju da korisnik “udobnije sjedi u bojama koje mu se sviđaju”, ovaj su put ponovno oživili ovu dizajnersku ikonu, odabravši nijansu žute koja, pojašnjavaju, unosi proljeće u svaki prostor.

2. Richard Lampert predstavio je tri noviteta bezvremenskog dizajna iz 50-ih godina: stolce H 55 i Frog s potpisom dizajnera Herberta Hirchea te stolac TT 54 dizajnera Paula Schneider-Eslebena. Stolac Frog doživio je male preinake u smislu visine sjedala i naslona i odsad je dostupan u niz različitih boja.

3. Nakon velikog uspjeha stolca Catch španjolski dizajner Jaime Hayón ponovno je udružio snage s brendom namještaja &tradition i lansirao Catch lounge stolac čije raširene “ruke” prizivaju u srdačni zagrljaj.

4. Njemački brend Walter Knoll i EOOS su za 20 godina suradnje predstavili sofu Tama living i stol Oki.

5. Arhitektonski studio Neri&Hu predstavio je stolnu i podnu lampu Lantern light, osmišljenu kao hommage talijanskom dizajneru Vicu Magistrettiju i njegovoj lampi London iz 1977. godine.

6. Njemački dizajner Patrick Palcic predstavio je sat pod nazivom Es Liegt was in Der Luft, što u prijevodu znači “Nešto je u zraku”. Riječ je o mirisnom satu koji korisniku omogućava iskusiti protok vremena na drugačiji način - umjesto da se vrijeme očitava kao kod drugih satova, pomoću ovog sata se vrijeme može namirisati.

7. Limitirana kolekcija manjeg naslonjača LC4 Pampas iz Cassine predstavlja hommage putovanju poznatih Le Corbusiera i Charlotte Perriand po Južnoj Americi. Presvlake su izrađene od krzna iz Južne Amerike, koje ima karakterističan šaren uzorak.

8. Living Divani predstavio je minimalistički naslonjač Dumas dizajnera Piera Lissonija.

9. Numen/For Use dizajnirali su za hrvatsku tvrtku Prostoria još jednu vrlo važnu stolicu naziva Dobra. Drvena stolica s mekim sjedištem bit će dostupna u hrastu natur, light ili crnom s velikim brojem tkanina ili koža za tapeciranje sjedišta.

10. Kolekciju Cage hrvatskog dizajnera Filipa Gordona Franka karakterizira robusna, ali prozračna konstrukcija. Sastoji se od stola, lounge stolca i barskog stolca.

11. Nagrađivana pop-up kuhinja Pia hrvatske tvrtke Dizz Concept namijenjena je prvenstveno malim stanovima, turističkim objektima i uredima. Samo 1,6 četvornih metara prostora dovoljno je za smještaj dvokrilnog ormara s TV-om, koji se otvaranjem vrata u nekoliko sekundi pretvara u dobro opremljenu kuhinju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 02:11