Prirodno, ekološko i obnovljivo

Drvo u interijeru

Struka se slaže: Drvo je idealan materijal za opremanje doma

Prirodan, ekološki, obnovljiv i jednostavan za obradu, drvo je idealan materijal za opremanje doma i gotovo je nemoguće pronaći kuću (ili stan) u kojem se ne pojavljuje. Naime, drvo je prvi odabir i najzastupljeniji materijal kada govorimo o interijerima jer djeluje ugodno, dok su njegova dostupnost i jednostavna obrada također važni kriteriji.

– Kako je drvo tradicionalan materijal za gradnju, često se u interijeru vide elementi konstrukcije građevine izvedeni u drvetu. Ova situacija česta je i tipična u potkrovljima. Također, drvo je najčešći materijal za oblaganje podova i izradu namještaja, a često se koristi i kao zidna obloga – kaže dizajnerica interijera Tina Kurpez iz Studija Karas te dodaje kako je struktura mnogih vrsta drva zanimljiva i dekorativna.

Ipak, najviše se upotrebljava hrast, ali vrlo su zastupljeni i jasen, bukva i orah. Smreka, jela ili trešnja rijetko se koriste za podove, ali su prihvatljive za pojedine komade namještaja. Već dugi niz godina drvo se u interijeru, ističe, koristi u formi furnira, što znači da se tanki listovi prirodnog drveta lijepe na neku podlogu. Ovakav način obrade popularan je posebno u izradi namještaja.

Furnirani komadi stabilniji su i jeftiniji od komada izrađenih u punom drvetu, a vizualno su zadržali karakter prirodnog drveta. Furniranje je povećalo upotrebu egzotičnih i skupih vrsta drveta u interijerima, npr. mahagonija, wengea…

– Drvo se slaže sa svim vrstama materijala pa će se tako u postizanju rustikalnijeg izgleda interijera drvene kuće koristiti kombinirano s grubo obrađenim kamenom. Pri stvaranju modernog, odnosno rustikalnog ambijenta, kontekst u kojem se drvo koristi presudniji je od samog načina na koji je drvo obrađeno. Moderan interijer karakteriziraju ravne plohe namještaja koje će izgledati jednako moderno i ako je drvo obrađeno grubo, zaštićeno uljem ili mat lakom te je tako zadržalo prirodan izgled. U modernim interijerima drvo će izvrsno pristajati i uz sjajno lakiran medijapan, staklo ili grubi sirovi beton. Nemoguće je pronaći materijal s kojim se ne slaže – ističe.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite! :)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 18:59