SCRAP METAL ART

Kad rabljeni dijelovi automobila ožive

Zupčanici, lančanici, diskovi, lamele, žice i ostali dijelovi automobila, kamiona i motocikala za mnoge su otpad, ali ne i za Marcela Mikulčića iz Koprivnice. On od spomenutih dijelova izrađuje prava umjetnička djela - od ukrasnih i uporabnih predmeta do namještaja.

Naime, Marcel je pripadnik "scrap metal art" scene, što znači da obrađuje odbačene metalne predmete koji raznim tehnikama postaju jedinstvena umjetnička djela. U njegovom slučaju to su svijećnjaci u obliku tulipana, stolne lampe, soljenke, vješalice, stolovi, ali i unikatne skulpture. Aktivno se time počeo baviti prije godinu i pol nakon što je na Obrtničkom učilištu Pouka završio tečaj za elektrozavarivača u organizaciji Hrvatske obrtničke komore, gdje je naučio tehnike obrade metala. No, prve pokušaje imao je još 90-ih godina kad je od armature i bodljikavih žica izradio kaktus visine 1,80 metara za jedan koprivnički kafić, a prije sedam-osam godina sam je izradio lanac za svoj motocikl, koji mu nitko drugi nije htio ili znao izraditi.

Materijal prikuplja od nekoliko mehaničara, a i prijatelji mu donose stare dijelove motora jer se, kaže u smijehu, ništa ne baca. Nakon čišćenja, što je, kaže, najteži dio posla, ručno obrađuje, reže i vari metalne dijelove te na kraju polira i lakira skulpture bezbojnim lakom. U izradi ponekad kombinira i staklo ili drvo, a najvrednija i najsloženija instalacija zasad je Predator, težak između 15 i 20 kilograma, za čiju mu je izradu trebalo čak deset mjeseci.

S obzirom da se u Hrvatskoj mali broj ljudi bavi preradom odbačenog metala na ovakav način, putem društvenih mreža održava kontakte s pripadnicima "scrap metal art" scene iz svijeta, koji su zapravo njegovi pravi kritičari, a prednjače oni s Tajvana i Filipina.

Foto: Berislava Picek / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 02:49