EKSPLOZIJA IDEJA

KREATIVNOST U KARANTENI: Uradi sam projekti naših čitatelja

Nova boja stolića, makrame, dječji likovni zadatak... makeover dijela stana i biljke iz kućne radinosti. Pozivamo vas da nam na mail d&Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.šaljete što ste sve napravili i osmislili u izolaciji

Dragi naši čitatelji, znamo da vam nije najugodnije po cijeli dan boraviti u kući, odsječeni od svega što nam je još donedavno činilo svakodnevni život.

No, u ovom trenutku važno je da se ponašamo odgovorno, disciplinirano i da zaštitimo zdravlje, kako svoje, tako i drugih. Sigurni smo da će ovo vrijeme, unatoč velikoj promjeni koju osjeća svatko od nas, rezultirati eksplozijom kreativnosti, vaše kreativnosti. Zato ćemo u ovom, ali i sljedećim brojevima priloga Nekretnine, a zatim i na našem webu (www.domidizajn.hr) objavljivati vaše uratke, projekte i ostale kućne akcije koje su nastale u vrijeme koronavirusa.

MATEA, SPLIT

Ovo vrijeme doma mi je došlo super jer sam napokon sredila stolić koji je čekao u garaži. Iako je gotovo završio na otpadu, sada sam sretna što nije. Inače, već sam nekoliko puta preuređivala stari drveni namještaj jer smatram da takvog kvalitetnog namještaja više nema.

Ovaj stolić sam dobila od ujne jer njoj više nije trebao, a ja sam ga odmah vidjela u nekoj plavoj boji. Kupila sam samo boju i ručkice, što me stajalo oko 200 kuna i to je sve što mi je trebalo od materijala. Potreban je i kist, naravno, što sam već imala. Time sam se zabavljala cijelo jedno poslijepodne. Prvo sam malo pobrusila površine da skinem prvi sloj i prljavštinu, a nakon toga sam krenula farbati (2 sloja).

DANIELA, ZAGREB

U protekla dva tjedna izradila sam dvije zanimljive rukotvorine koje su možda više prigodne za zimu, ali s obzirom na hladnije vrijeme, još itekako mogu poslužiti. Prvi je zidna tapiserija izrađena makrame tehnikom od ostataka pamučne špage i vune. Makrame se uči vrlo brzo i uz znanje vezanja dva - tri čvora mogu se kreirati razne kreacije, od uporabnih i ukrasnih predmeta za dom, do nakita i odjevnih predmeta. Druga rukotvorina su kape od čiste vune, također jednostavne za izradu. Za svaku sam potrošila 100 grama vunice. Pletenje i makrame tehnika moj su hobi koji me ispunjava i opušta u slobodno vrijeme, a imaju i izvrstan terapeutski učinak. Na internetu su dostupni besplatni sadržaji za učenje pa preporučujem svima da se okušaju i usvoje nove i korisne vještine, osobito u ova vremena. Inspiracije za moje kreacije crpim iz prirode i u radu koristim isključivo prirodne i ekološke materijale.

Za informaciju, na izradu zidne tapiserije potrošila sam jedan dan, a napravljena je od ostataka pamučne špage i vune koje sam imala doma. Za izradu ovakvih ukrasa potrebni su: špaga, konop ili užad te drvena lajsna ili komad drveta koji pronađete u parku. S druge strane, za izradu pletenih kapa koristila sam meku i toplu vunenu pređu, a cijena materijala za jednu kapu iznosi 60-ak kuna. Kape su vrlo zahvalan projekt za početnike u pletenju, potrebno je samo savladati osnove, a to su nametanje očica, pletenje pravim i krivim bodom te završavanje pletiva.

Više mojih radova pod imenom Stilin Designs možete pronaći na mrežnim stranicama: Facebook @stilin.designs i Instagram @stilin.designs.

SANDRA, SOLIN

Motivirana izolacijom, oplemenila sam svoj mali kućni kutak. Na ideju me je motivirao dio/kutak mog doma koji dijeli kuhinju i dnevni boravak. Taj dio je bio prazan, baš je nešto nedostajalo da malo oživi i uljepša to “mrtvo” mjesto. U svekrvinoj ostavi sasvim slučajno našla sam staru, zelenu, drvenu malu stolicu koju sam opiturala u bijelu boju. Ljestve sam odavno kupila i kao da sam čekala ovaj trenutak da ih iskoristim. Da one ne bi ostale prazne, ukrasila sam ih papirnatim svjetlećim lopticama, zatim cvijeće stavila na svako drugu stepenicu ljestvi. Na papirnate pravokutnike sam napisala poruke o hrabrosti, sreći, ljubavi i podršci koje sam zatim učvrstila malim drvenim štipaljkama koje sam pričvrstila na kabel koji spaja papirnate loptice kako bi svaka posveta/poruka bila vidljiva. Šećući prirodom sa suprugom i psićem Tiom, našla sam lijepu granu koju sam odnijela doma i potom je također ukrasila visećim papirnatim i napisanim posvetama koje sam u ovom slučaju objesila provučenim tankim konopom. U svakom pitaru s cvijećem je ukras s drvcem ispisan posvetom u kojoj se svi možemo pronaći.

Budžet je bio 600, 700 kn, a s ovim originalnim detaljem moj dom je dobio jednu ljepšu notu osobnosti.

ŽELJKA, BELIŠĆE

Imam 58 godina i moram priznati da oduvijek promatram uređene izloge i cvjećarne i beskrajno uživam u tome. Ideja mi se pojavila dok sam gledala buket koji sam dobila za dar. Pomislila sam, ja bih to napravila bolje. Budući da su mi djeca odrasla i imaju svoje živote, konačno sam počela raditi ono što volim... Uglavnom, šetati šumom i parkom. Uvijek nešto donesem, kore drveta, grančice, a najviše češere. Oni me fasciniraju. Njih siječem, čistim, potom obojim i dobijem predivne cvjetove. Koristim akrilne boje.

Osim toga, rado pravim masu od ljepila za drvo i gustina od koje izrađujem zečiće, jaja, mrkvice, cvjetiće i sve što mi treba. Nešto kupim, nešto napravim sama, a ideje dolaze same. Za jedan aranžman potrošim 30 do 50 kn. I to je to. I sati i sati rada. Bolje od najbolje terapije.

KATARINA, BELETINEC

Na ideju izrade plamenca došla je moja kći Klara (7 godina) kad je našla komad drveta koji ju je podsjetio na glavu plamenca. Tada smo potražili što možemo iskoristiti za tijelo i noge. Tijelo je prazna ambalaža od deterdženta, a noge su dvije grančice koje smo pronašli vani. Temperu smo imali doma pa je njome sve prebojila. Glava i noge mogu se po želji pričvrstiti tako da se napravi rupa na ambalaži i provuče grančica. Sve skupa nije nas stajalo ništa, a za izradu nam je trebalo samo pola sata.

Drugi zadatak bio je iz likovnog, napraviti dvorac. Za dvorac je moj sin Luka upotrijebio praznu kutiju za cipele, dvije role papira, malo narančastog papira, škare, marker i ljepilo. I to smo sve imali doma pa nas nije stajalo ništa. Trebalo mu je oko 45 minuta.

Pozivamo vas da nam na mail d&Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.šaljete što ste sve napravili i osmislili u izolaciji!
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 16:30