GRAFITI U INTERIJERIMA

LUNAR: Mali zid može koštati daleko više od velikog

Jedan od odgovora na pitanje kako urediti prazan zid u svome domu može glasiti: grafitom ili muralom. Nemojte pomisliti da je to samo za mlade: kakav će dojam grafit ostavljati, ovidi o umjetniku koji ga radi. A tu je izbor na vama.

Mi ćemo ipak danas popričati s umjetnikom čije radove u interijeru naručuje uglavnom mlada publika - s poznatim grafiterom Slavenom Kosanovićem Lunarom. Klijenti su mu dosad bili i brojni ugostiteljski objekti ali i ugledne institucije, kao što je Ekonomski fakultet u Zagrebu.


Za početak, pitali smo Lunara kakav mora biti zid na koji će se crtati grafit ili mural?

- Bilo bi poželjno da je zid čist i uredan. Ako se ispod površine događa neka neželjena aktivnost, manifestirat će se i na površini. Dakle, ako je zid u lošem stanju, boja će vjerojatno opadati - kaže Lunar, a nas zanima treba li nakon sprejanja puno vremena da se prostor prozrači.

- Vjetrenje ovisi o tipu boje i vjerojatno rasporedu prostorija i intenzitetu sprejanja, ako se zid unutra uopće radi sprejem. Ja za interijere obično koristim akrilne boje, uz nešto malo spreja - objašnjava. Kako je mural zapravo umjetničko djelo, zanima nas zahtijeva li posebne premaze ili održavanje.










- Nikad nisam stavljao posebne premaze preko radova. Ako se radi o kuhinji, kupaonici ili radionici, možda ne bi bilo loše staviti sloj zaštite ili raditi perivom bojom. Kad se radi zid, pretpostavlja se da netko neće po njemu špricati kečap, grebati ga čavlom ili lupati čekićem. - Kako taj rad paziš, tako ćeš ga i imati - smije se Lunar, a na naše pitanje o cijenama kaže kako one ovise o zahtjevnosti motiva.

- Imam parametre koje dogovaram direktno s klijentima. Gledam utrošeno vrijeme i zahtjevnost rada, mali zid može koštati daleko više od velikog, ako je zahtjevniji - zaključio je Lunar.

U nastavku donosimo niz fotografija Lunarovih grafita u interijerima.

Među njegovim klijentima često su prijatelji (u sredini je zid u stanu prijateljice Tanje), ali i ugostiteljski objekti kao što je ovaj Superfood u Sarajevu (slika gore).

Zidove, naravno, mogu krasiti i Lunarovi radovi na platnu. Kako izgledaju neki od njih pogledajte u galeriji fotografija.

Foto: Lunar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 07:58