Mali stanovi, velike ideje

Makeover kuhinjice za čistu peticu

 

Stanovi u New Yorku poznati su po svojoj ograničenoj kvadraturi i visokim cijenama pa jednom kada se čovjek useli u nekretninu na dobroj lokaciji učinit će sve u svojoj moći kako bi maksimalno iskoristio prostor i ugodno u njemu živio. Pritom je naravno važno osmisliti dobar raspored životnih zona te domišljato preurediti prostor kako bi u malo kvadrata nagurali što više stila i praktičnih rješenja. Primjer na fotografijama renovacija je minijaturne kuhinje od 3,5 četvorna metra u stanu u Brooklynu u vlasništvu mladog para koji podjednako uživa u pripremanju hrane i druženju i to baš u kuhinji. Usku kuhinjicu s fotografija ovaj je par odlučio sam preurediti kako bi dobili vizualno atraktivan i odlično uređen prostor.



Prva stvar na redu bila je izbacivanje neučinkovitih elemenata poput ormarića, prevelikog sudopera, nape i hladnjaka. Te su elemente zamijenili onima koji bolje odgovaraju prostoru i njihovim potrebama. Umjesto toga u kuhinju su ugradili pećnicu, mikrovalnu, gornje i donje ormariće i novi sudoper.


S obzirom na mali prostor, par nije mogao s lijeve strane kuhinje ugraditi standardne ormariće pa su se odlučili za plitke ormariće izrađene po mjeri čime su dobili još mjesta za odlaganje i ekstra radnu površinu. Desni dio zida koji je dijelio kuhinju od boravka odlučili su ukloniti te su na njegovo mjesto postavili ormar u koji su smjestili hladnjak čime su zapravo ogradili prostor od ostatka stana i pritom unaprijedili funkcionalnosti kuhinje.


Odlučili su iskoristiti svaki centimetar prostora koji su imali na raspolaganju pa su stoga na zid objesili veće komade posuđa poput tava i lonaca, a u prozorsku nišu postavili su usku drvenu posudu u koju su zasadili kućni vrt. Dijelove kuhinje koje nisu uspjeli ukloniti, poput cijevi na lijevoj strani prostorije, sakrili su pomoću metalnog okvira i mrežastih panela. Impresivna renovacija minijaturnog prostora!


Izvor: Apartment Therapy

Foto: Chinasa Cooper

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 04:39