KREATIVNA DJELA LIDIJE MIKLUŠ

Namještaj inspiriran sushijem kao savršena dekoracija u domu

Originalne sjedalice izrađuje po narudžbi u suradnji s vanjskim kooperantima (tapetarima, bravarima i tokarima), a potom klijent odabire ponuđene boje za određene dijelove. Sve to radi se u Zagrebu, a isporuka je od dva do tri tjedna

PROFIL
  • INFO Sjedalice Tabushi
  • AUTORICA Lidija Mikluš
  • FACEBOOK: tabushiseat
  • INSTAGRAM: @tabushi_family
  • www.tabushi.co, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Vlaška ulica 117, Zagreb

Sushi mi je prije svega, osim što ga volim jesti, zanimljiv po svom obliku i bojama. Oduvijek su mi te rolice izgledale kao mali taburei pa me to inspiriralo da isprobam kako bi to funkcioniralo u stvarnosti. I kako bi bilo da mu dam primarnu funkciju sushija, a to je da omogućim korisnicima da nešto pohrane u njega, zaneseno nam priča Lidija Mikluš, magistrica dizajna iz Zagreba. Njezine sjedalice Tabushi koje izrađuje u svom studiju za grafički i industrijski dizajn Lilipop Dizajn osvojile su nas zanimljivim izgledom, ali i kvalitetom.

- Sushi je inače nastao tako što su nekoć umatali svježu ribu u octenu rižu kako bi nepokvarena i jestiva stigla na daleke destinacije. Nama se novine, papuče, igračke ili što već odlučimo pohraniti u Tabushi neće pokvariti, ali će nam sigurno dobro doći taj prostor u tabureu. Tako je nastala prva sjedalica Tabushi, tabure Tabushi Combo. Nakon njega priča je otišla dalje na dječje taburee Tabushi Mini, barske stolce Tabushi Bar i Home Bar u dvije visine te Tabushi Long, malo dulji tabure inspiriran nigirijem na koji se mogu stisnuti dvije osobe - objašnjava nam Lidija.

Kad je riječ o tapeciranom dijelu Tabushi asortimana, za izradu dječjih taburea koriste se materijali testirani za dječje vrtiće, doimaju se poput umjetne kože koja se lako održava. Za ostale se koriste kvalitetni i lako održivi materijali s visokom otpornošću na habanje.

- To su uglavnom odabrane mješavine ugodne pod rukom sa zanimljivom ponudom boja koja prati našu priču. Hrastovina se koristi za tokarene noge, iverica i puno drvo za konstrukciju sjedala te metalni plastificirani dijelovi za podnožja sjedala i obruče držača za noge - kaže dizajnerica.

A kako izgleda proces nastanka, upitali smo je.

- Sjedalice Tabushi izrađuju se po narudžbi u suradnji s vanjskim kooperantima (tapetarima, bravarima i tokarima). Klijent odabire ponuđene boje za određene dijelove taburea ili barskog sjedala. Sve se radi u Zagrebu. Isporuka je od dva do tri tjedna, ovisi o dostupnosti materijala i gužve u proizvodnji - kaže Lidija, a na naše pitanje po čemu su sjedalice Tabushi posebne kaže kako ima više posebnosti.

- Posebne su po svojoj funkciji, po asocijaciji i pozitivnoj emociji koju izazivaju kod ljudi, kao i po svojoj kvalitetnoj izradi. Klijent ima mogućnost složiti svoj jedinstveni tabure ili barski stolac odabirom boja i time ih može prilagoditi svom domu. Svi proizvodi Tabushi zaštićeni su u zavodu za intelektualno vlasništvo u Zagrebu te imaju ateste euroinspekta, drvokontrole - ističe kreativna dizajnerica.

Za kraj je pitamo koji su joj planovi za budućnost.

- Svakako namjeravam razvijati Tabushi i napraviti nove proizvode. Trenutačno je u nastajanju novi tabure koji će uskoro biti predstavljen javnosti. Početkom ljeta otvorila sam i Tabushi showroom u Zagrebu, gdje se svi proizvodi mogu vidjeti uživo - kaže Lidija Mikluš.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 17:40