NOVO & STARO

Nemojte bacati stare tepihe, pogledajte kako lijepo izgledaju u interijerima

Što napraviti s onim bakinim starim tepihom? Inspiraciju smo, naravno, potražili na Pinterestu!

Asocijacije na stare stanove su nam uglavnom veliki drveni namještaj koji seže sve do stropa i oni predivni detaljima bogati tepisi. Koja baka ih nije imala u svom domu?

Nalazili su se u dugačkim hodnicima, oni malo manji u spavaćim sobama, a oni najveći krasili su dnevne boravke. To su oni starinski uzorci koji podsjećaju na ručno rađene perzijske tepihe. Nevjerojatno su bogati detaljima, imaju istaknut centralni dio te rubove.

Ove je male i velike dragulje zaista šteta baciti. Zavoljet će ih ljubitelji minimalističkih i maksimalističkih stilova. Primjerice, u rustikalnim i boho interijerima stopit će se s uređenjem i dati mu savršenu dinamiku, dok će u interijerima inspiriranim skandinavskim i suvremenim stilovima igrati ulogu onog elementa koji interijeru daje toplinu i malo života.

U nastavku vam donosimo fantastične ideje za uklapanje ovih starinskih tepiha u svaku prostoriju vašeg doma.

Dnevni boravak

Budući da su ovi starinski tepisi u većim dimenzijama prvotno zamišljeni za prostorije u kojima se odvijaju druženja, nećete pogriješiti ako ga postavite ovdje. Bilo je da je stil vašeg dnevnog boravka suvremen i jednostavan ili rustikalan i prepun detalja i uspomena, ovakav tepih će mu vidljivo dodati još topline.

Kuhinja

Dašak tradicionalnog i rustikalnog šarma u kuhinji je uvijek dobrodošao. Starinski tepih koji je prethodno bio u hodniku, dodat će malo dinamike jednostavnim kuhinjskim elementima i učiniti da se u svojoj kuhinji osjećate još ugodnije.

Blagovaonica

Znanstveno je dokazano da tople i prirodne boje pozitivno utječu na naš apetit. Stoga je jedan starinski dobrodošao. Osim što će unijeti toplinu u blagovaonicu, zasigurno će joj dati i onaj starinski štih, ugodan dašak prošlih vremena koji će prostoriju odmah učiniti elegantnijom.

Spavaća soba

Udobnosti nikada dosta kada je riječ o spavaćim sobama, zar ne? Igranje teksturama je jedna od opcija za postizanje takvog ugođaja. Starinski tepih u interijeru spavaće sobe svojim će detaljima unijeti toplinu i dinamičnost, a svojom teksturom dodati još malo udobnosti pored jastuka, deka i zavjesa.

Kupaonica

Kupaonice nam često djeluju hladno, pa čak i pomalo "sterilno" ako je baš sve klasično bijelo. Dobra stvar u ovakvom scenariju jest ta što gotovo uvijek samo jedan istaknuti element može u potpunosti promijeniti atmosferu koju stvara uređenje kupaonice. U ovom slučaju to može biti mali starinski tepih.

Hodnik

U hodniku vam ovaj starinski tepih može poslužiti i kao paleta boja. Naglasite jedan zid, dodajte ogledalo i ormariće jednostavnog dizajna, a zatim se poigrajte s dekorativnim elementima u bojama s tepiha. Maksimalisti će obožavati rezultat ovakvog uređenja.

Balkon

Prije nego što zaista bacite ovaj starinski tepih, iskoristite ga za vaš balkon kao šarmantan tradicionalni detalj. Bogatstvo detalja s ovog tepiha savršeno će se stopiti s biljkama.

Foto: Pinterest

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:11