NAJNOVIJI TRENDOVI IZ PRVE RUKE

Neo Nordic, novi stil za kojim su poludjeli svi Skandinavci

Trend su pastelne boje, zlato, mramor, bogatstvo uzoraka, pliš, šareni tepisi i brokatni jastuci

Martina Čilić, art direktorica i brend konzultantica za modne i lifestyle brendove, četiri je godine provela u Danskoj, gdje je dvije godine radila kao image director u modnom gigantu, Bestselleru. Trenutno radi na projektima iz svijeta marketinga, mode i lifestylea. Pišite joj na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Vjerojatno su vam poznati skandinavski interijeri - prostrani, minimalistički, obično bijeli sa superfunkcionalnim, nerijetko dizajnerskim namještajem s puno drva i drugih prirodnih materijala, sjajnom rasvjetom, keramikom i granom u vazi umjesto cvijeća. Sada zaboravite takav nordijski šarm. Zadržite funkicionalnost, čistoću linija i prostranost, no maknite pletivo, grane i prirodne elemente, osim drvenog poda, dodajte boje posvuda, zlato, mramor, bogatstvo uzoraka i toplinu pliša, brokatne jastuke, šarene tepihe i nešto neočekivano.

Recimo "skandifunkcionalno" sa šarmom milanskih stanova, bolje rečeno palača uz nešto eklektike i chica pariških stanova. To su neke od tendencija danskih dizajnerskih kompanija te njihova časopisa RUM, koji već vrijedi za internacionalni autoritet u uređenju interijera. Kažem tendencije jer se tipični stil na koji su navikli neće iskorijeniti, no krajnje je zanimljivo što se događa na sceni. Masovno tržište pojedinaca još je stidljivo, no hoteli, restorani, osobito concept storeovi u Skandinaviji, sjajno prihvaćaju bogatiji internacionalni stilski izričaj.

Kako je do toga došlo?

Osim što RUM svoju trenutnu estetiku naziva "neo nordic", predstavljajući ne samo lokalne kompanije, nego sve zadnje hitove internacionalne dizajn scene, danske kompanije više nego ikad angažiraju svjetske dizajnerske zvijezde koji imaju suprotnu estetiku od njihove poput, recimo, španjolskog dizajnera i umjetnika Jaimea Hayona. Moguće i da im je kompanija Hay poslužila kao primjer uspješne suradnje stranih dizajnera koji su obojali i oživjeli danski minimalizam.

Također, strane kompanije, galerije i studiji konstantno ostvaruju uspješne suradnje s danskim umjetnicima i dizajnerima, a sve to stvara nov i bogatiji izričaj. Trendovi, ali i tržište, nametnuli su takvu igru. Dansko je tržište veličine Hrvatske, a iako Danci puno troše na namještaj i uređenje doma, kompanija i noviteta je previše da bi se samo na tom području moglo prodavati i uz to još rasti.

Vjerojatno ste već svi na Instagramu vidjeli pink show room Norman Copenhagena. Jedan smjeli potez ponovno mu je vratio globalnu prepoznatljivost, osvojio neku novu publiku te postao nezaobilazna postaja turističkih obilazaka Kopenhagena, barem za entuzijaste kad je u pitanju dizajn.

Za novi nordijski šarm danska kompanija Gubi angažirala je poznati dansko-talijanski dizajnerski duo GamFratesi, koji je za njih dizajnirao nekoliko komada namještaja i trenutno vjerojatno najtraženiju stolicu chic hotelskog i restoranskog biznisa, Beetle. Izašla je 2015. i do sada ima nekoliko varijacija - obložena predivnim tonovima pliša ili printom, od kojih ne znam koji bih odabrala, s nekoliko varijacija u veličini i pojedinim detaljima.

Nizu se pridružuje i nedavno preuređeni restoran i bistro Maison du Danmark (Danska kuća), kultno okupljalište Danaca i ljubitelja nordijske kulture u Parizu, gdje cijeli interijer potpisuje GamFratesi u suradnji s tvrtkom Gubi.

Da su se stvari promijenile i da se ovdje događa nešto novo, apsolutno svi žele izraziti. Tvrtka Muuto svojem je logotipu dodala sintagmu "new nordic", a svojim proizvodima lagane pastelne tonove.

&tradition, danska tvrtka koja ima prava na neke od danskih dizajnerskih klasika Jorna Utzona, Arnea Jacobsena, Vernera Pantona, također posljednjih godina uspješno surađuje sa svjetskim imenima. Spomenuti Jamie Hayon dizajnirao je nekoliko stolica, a najpoznatija je ona imena Cathc Chair koja je već neko vrijeme dio interijera prestižnih hotela. I njihov showroom obavezno stavite na listu.

Još jedna svjetski popularna destinacija za dizajnerske šmekere danski je The Apartment (theapartment.dk) koji sam posjetila nedavno. Smješten je u prostranom stanu, u predivnoj starinskoj zgradi iz 18. stoljeća, u Christiansahvnu. Odavno ga pratim jer iskače u ponudi, selekciji komada i prezentaciji istih i za one je nešto dubljeg džepa. Vlasnica ima iskustvo aukcijskih kuća iz Londona te vrlo osebujan stil i ukus. Osvaja na prvu. Jednako dojmljiv je i koncept store Stylepaste u Aarhusu, u kojem pozornost privlači poznato rasvjetno tijelo tvrtke Please Wait To Be Seated. Izgleda više kao ukras, a magnetni krugovi se mogu razmještati po želji.

Zavirite na web ovog butika, imaju odličnu selekciju super poželjnih interijer komada, modnih brandova, nakita, kozmetike, a možete i kupovati (stylepaste.com).

Hoće li se trendovi za nekoliko godina opet vratiti na čisti minimalizam ili neo nordic ostaje, trenutno, smatram, nije ni važno. Nema ničeg lošeg u tome što se svijet zaželio neke nove estetike, boja i vedrine. Uživat ćemo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:44