PRODUKT DIZAJN

Novi dizajn namještaja iz Prostorije lansiran na međunarodnom sajmu u Kölnu

13. - 19. siječnja 2020./ paviljon 11.2, štand J030 K031

Prostoria na znamenitom međunarodnom sajmu u njemačkom Kölnu ovaj tjedan lansira dizajn svojih novih proizvoda, među kojima se ističu atraktivne modularne sofe ABSENT i AFTER (dizajn: Numen/ForUse). ABSENT je svojevrsni vrhunac Prostorijinog znanja u dizajniranju komfora jer je ovom sofom ostvaren poseban osjetilni doživljaj sjedenja na granici s ležanjem, koji se opisuje kao “beztežinska zona udobnosti”. Kada u okruženju doma odložite svoj zaštitini oklop, u dodiru s Absentom vaše se tijelo spontano opušta, a um se smiruje. Absentov dizajn omogućava da kliznete u zonu udobnosti, onu unutarnju beztežinsku dimenziju u kojoj osjećate sigurnost. Vežite sigurnosne pojaseve, približavamo se planeti Zemlji! Prepoznatljiv karakter ove modularne sofe utjelovljen je u skulpturalnim, fluidnim prijelazima koji mu daju snažan identitet, zbog čega je uočljiv dodatak svakom interijeru. Idealan je za opremanje većih prostora.

Modularna sofa AFTER je, s druge strane, dizajn namještaja koji postaje dijelom arhitekture. Radikalno jednostavan i čist, dizajn modularne sofe AFTER vođen je idejom trodimenzionalne prostorne kompozicije koja je u suprotnosti s tradicionalnom definicijom uređenja interijera i kauča u obliku slova L. Ovaj koncept nudi rješenje za vaš cijeli projekt dizajna interijera, a temelji se na četiri osnovna elementa - naslonjaču, dva kutna elementa i tabureu. Pragmatičnog dizajna, AFTER donosi vrhunsku udobnost kućne sofe u uredsko okruženje, predvorje hotela ili salona u zračnoj luci, nudeći okrilje privatnosti. Neprimjetno povezana sjedišta i ojastučenja stvaraju mekan reljef nagibnih površina podobnih za odmaranje i socijalizaciju s prijateljima kod kuće.

U kolekciji stolica, čak su dva noviteta u kolekciji Strain - stolice STRAIN iUNSTRAIN, koje je dizajnirao Simon Morasi Pipercic. Iako slične zbog dodatno pojednostavljenog oblika, razlikuju se u odnosu na glavno obilježje cijele obitelji proizvoda Strain - međusobno isprepletene spojeve nogu. Strain zadržava isprepletenost kojom se postiže potrebna krutost konstrukcije, a Unstrain to oslobađa i na taj način postaje praktično složiva.

Kod nove stolice PIUN (dizajn: Grupa), izazov je bio dizajnirati laganu stolicu s rukonaslonom koja je ujedno i složiva, karakteristika potrebna za ugostiteljske interijere. Piun je prozračnog karaktera, a sam je dizajn posebno funkcionalan, a ona udobna te lagana za prenošenje i slaganje. TINKER je također dizajnirala Grupa, a omogućava udobno sjedenje i opušten rad pored stolića srednje visine. Jastuk sjedišta namjerno je omekšan da bi se dodatno naglasio osjećaj udobnosti koji je također postignut cjelokupnom ergonomijom. Oblik naslonjača naglašen je naslonom izrađenim od drveta te sjedalom presvučenom tkaninom ili kožom.

Novi član kolekcije fotelja TRIFIDAE je konferencijska fotelja, a njezina glavna karakteristika je uspravniji naslon i sjedalo više nego na ostalim proizvodima Trifidae. Ova funkcija omogućuje sjedenje uz stolove standardnih visina u poslovnom okruženju ili pak restoranskim interijerskim situacijama. Popularna kolekcija OBLIQUE, u Kölnu jepredstavljena u verziji s čak 6 novih verzija nožišta, a sam naslonjač u 2 dvije nove varijacije nožišta.

O Prostoriji

Zahvaljujući impresivnom dizajnu svoje kolekcije namještaja, Prostoria je nezaobilazna inspiracija za uređenje privatnih i javnih interijera, a ujedno i rijedak poslovni lider u Hrvatskoj okrenut dizajnu. Namještaj iz Prostorije danas je dostupan u 60 zemalja i 890 prestižnih trgovina diljem svijeta. Njime su pored mnogobrojnih privatnih interijera, opremljeni i uredi PwC-a u Australiji, jedne od pet globalno vodećih tvrtki za poslovno savjetovanje, hotel Radisson Blu u Helsinkiju, najnoviji Starbucks u Milanu, luksuzni hotel Warehouse u Singapuru, biznis loža aerodroma Platov u Rusiji, foaje hotela Park Inn by Radisson na aerodromu u Zürichu, hotel One Suite u Dubrovniku, hotel Navis u Opatiji i sl. Međutim, jednako je važno da je tijekom svojih prvih osam godina, Prostoria postala i sastavnim dijelom hrvatske kulture življenja, utisnuvši joj karakterističnu notu suvremenosti. Svoju je popularnost u zemlji nedavno potvrdila i garažnom rasprodajom na Ambienti, događajem koji je bio apsolutni hit ovogodišnjeg sajma. A na međunarodnom planu, ona je postupno gradila i pozitivan imidž Hrvatske kao države s kvalitetnom proizvođačkom kulturom koju je kontinuirano osnaživala u vlastitoj tvornici u Zagorju.

Kao odraz funkcionalnog minimalizma, Prostorijini proizvodi postali su aktivni graditelji suvremene hrvatske kulture dizajna, apsolutno konkuretne onoj koju već barem 70 godina posjeduju zemlje Zapada. Ovime je ona postala izravni baštinik regionalne kulture proizvodnje namještaja, arhitekture i dizajna interijera iz perioda visokog modernizma, poznatog kroz djelovanje Bernarda Bernardija, Nike Kralja i Vjenceslava Richtera.

Opisi proizvoda

Absent, modualrna sofa / dizajn: Numen/ForUse

Beztežinska zona udobnosti

Absent je modularni sustav koji kombinira različite visine naslona i različite dubine sjedala, a mekani jastuk pridonosi ergonomiji i posebnom osjetilnom doživljaju. Dizajniran je za položaj tijela između sjedenja i ležanja, što uz njegovu ergonomičnost pruža vrhunsku udobnost i doživljaj odmaranja s daškom futurizma. Kada u okruženju doma odložite svoj zaštitini oklop, u dodiru s Absentom vaše se tijelo spontano opušta, a um se smiruje. Njegov dizajn omogućava vam da kliznete u zonu udobnosti, onu unutarnju beztežinsku dimenziju u kojoj osjećate sigurnost. Absentov prepoznatljiv karakter utjelovljen je u njegovim skulpturalnim, fluidnim prijelazima koji mu daju snažan identitet, zbog čega je uočljiv dodatak svakom interijeru. Idealan je za opremanje većih prostora. Vežite sigurnosne pojaseve, približavamo se planeti Zemlji!

After, modularna sofa / dizajn: Numen/ForUse

Dizajn namještaja koja postaje dijelom arhitekture.

Radikalno jednostavan i čist, dizajn modularne sofe AFTER vođen je idejom trodimenzionalne prostorne kompozicije koja je u suprotnosti s tradicionalnom definicijom uređenja interijera i kauča u obliku slova L. Ovaj koncept nudi rješenje za vaš cijeli projekt dizajna interijera, a temelji se na četiri osnovna elementa - naslonjaču, dva kutna elementa i tabureu. Pragmatičnog dizajna, AFTER donosi vrhunsku udobnost kućne sofe u uredsko okruženje, predvorje hotela ili salona u zračnoj luci, nudeći okrilje privatnosti. Neprimjetno povezana sjedišta i ojastučenja stvaraju mekan reljef nagibnih površina podobnih za odmaranje i socijalizaciju s prijateljima kod kuće. Čak i u manjim prostorima, pojedinačni elementi AFTER-a mogu se upotrijebiti za konstruiranje „otoka“ ili klastera za različite interijerske situacije i okolnosti. Sustav omogućuje funkcionalnost izgradnjom beskrajnih konfiguracija u prostoru. Tako u osnovi neutralan karakter AFTER-a može postati i dominantan u prostoriji.

STRAIN i UNSTRAIN, stolice / dizajn: Simon Morasi Piperčić

STRAIN i UNSTRAIN su poput blizanaca unutar kolekcije Strain, no svaki od njih pojedinačno prenosi svoju tipologiju. Iako slični zbog dodatno pojednostavljenog oblika, razlikuju se u odnosu na glavno obilježje cijele obitelji proizvoda Strain - međusobno isprepletene spojeve nogu. Strain zadržava isprepletenost kojom se postiže potrebna krutost konstrukcije, a Unstrain to oslobađa i na taj način postaje suvremena interpretacija univerzalnog naslonjača iz 1950.-tih koji se može jednostavno slagati jedan u drugi. Zbog ergonomskog dizajna i izvedbe sjedala u masivnom drvetu koji se radi postizanja vrhunske udobnosti može ojastučiti kožom ili tekstilom, oba naslonjača odišu jedinstvenim duhom. Strain i Unstrain su savršeno rješenje za interijere rezidencijalnih ili javnih objekata.

PIUN, stolica / dizajn: Grupa

Svojim prozračnim karakterom, dizajn stolice Piun posebno je funkcionalan, a ona samaudobna, lagana za prenošenje i slaganje. Izazov je bio dizajnirati laganu stolicu s rukonaslonom koja je ujedno i složiva, karakter stolice potreban za ugostiteljske interijere.Povrh toga, kod stolice Piun, dizajn je postigao izrazitu “vitkost” njezine širine. Ovime je omogućeno korištenje većeg broja stolica oko stola, bez osjećaja manjka prostora. Metalna konstrukcija gornjeg dijela stolice djeluje kao da obgrljuje sjedište, spajajući se s drvenim naslonom, svojevrsnim likovnim akcentom Piuna, zahvaljujući kojem ona ne nestaje ispod stola, već ostaje decentno primjetna. Inicijalno zamišljena monokromatski, kao spoj forme i boje, Piun je također dostupan u raznovrsnim kombinacijama materijala i površinske obrade.

TINKER, naslonjač / dizajn: Grupa

Svojim privlačnim dizajnom Tinker omogućava udobno sjedenje i opušten rad pored stolića srednje visine. Oblik naslonjača naglašen je naslonom izrađenim od drveta te sjedalom presvučenom tkaninom ili kožom. Specifične tipologije, Tinker se nalazi negdje između klasičnog naslonjača i stolca. Jastuk sjedišta namjerno je omekšan da bi se dodatno naglasio osjećaj udobnosti koji je također postignut cjelokupnom ergonomijom. Zbog tankih čeličnih nogu, dostupnim u različitim završnim obradama, čini se kao da osnova «pluta».

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:17