MADE IN CROATIA

Predstavljamo 'Spinfly' - kombinaciju frizbija i spinnera, inovaciju i top novost hrvatskog produkt dizajna!

 

Da je tzv. spinner hit na tržištu nije ništa novo. Danas gotovo nema djeteta koje ne posjeduje tu na prvi pogled beskorisnu igračku, a koja zapravo ima terapeutsku ulogu. Činjenica o prodanih 50 milijuna u svijetu stavlja spinner na pijedestal hitova našeg doba u kontekstu igrački. Ove godine u Hrvatskoj nastala je neočekivana inovacija Svemira Vranka uz dizajnersku podršku Krešimira Jelušića, a koji su spojivši spinner i frizbi u jedno stvorili Spinfly.

- Kao i kod većine inovacija, ideja za Spinfly je nastala slučajno. Bilo je to jednog jutra prilikom doručka na otvorenom kada je kćerka moje djevojke na nas lansirala poklopac sirnog namaza koji je proletio pored naših glava. Nakon zajedničke igre dodavanja s više modela poklopaca došla mi je ideja da u kombinaciju ubacim kuglični ležaj i tako je nastao prvi Spinfly prototip - prisjeća se Svemir.

Spinfly kroz igru potencira i razvija preciznost, ravnotežu i koordinaciju pokreta u djeteta. U vrijeme kada djeca "vise" na mobitelima, Spinfly ih poziva na fizičku aktivnost i druženje. Osim terapeutske i zabavne komponente, Spinfly ima i društveno odgovornu, konkretnije ekološku. Naime, sastavljen od 100% razgradivog materijala. Unutar kratkih šest mjeseci u zemlji se pretvara u humus.

Na pitanje tko sudjeluje u projektu, te o dosadašnjim partnerstvima, Svemir nam pojašnjava:

- Trenutno smo u timu dizajner Krešimir Jelušić i moja malenkost, a dosadašnju podršku dobili smo od izuzetnih ljudi Tehnološkog parka Zagreb, HZZ-a i Zavoda za intelektualno vlasništvo i prijatelja iz tvrtki Freewa labs, Baggizmo i Stemi. Nikolina Vučković, vlasnica tvrtke Starcode je prva prepoznala i podržala projekt i spojila me s Pulsar Labs-om s kojima sam razvijao prototip koji smo završili dizajner Jelušić i ja. Kazimir Samošćanec je bitan član tima kao vizualni dizajner uzoraka Spinfly-a i pakiranja, a ključno je što je frisbee entuzijast koji razumije principe aerodinamike, metode bacanja i zajedno razvijamo igre za Spinfly. Tu su i djeca 5. razreda Waldorfske škole u Zagreb s kojima smo imali priliku testirati Spinfly. Lijepo je osjetiti podršku s puno strana - zadovoljno ističe.

Na pitanje koliko je komplicirano u Hrvatskoj 'krenuti od nule' po pitanju produkt dizajna, Svemir nam odgovara:

- Ideja je bitna, a još bitnije je imati žarku želju da se ta ideja ostvari. Do faza prototipa, uz ključne ljude nije bilo teško doći. Između faze prototipa i proizvodnje nalazi se ponor koji uključuje proizvodnju skupog alata, formiranje tvrtke, traženje sredstava s brdom papirologije uz tešku dostupnost biorazgradivog materijala. Prenagli skok od dizajna koji je faza eksperimentiranja i igranja do grubog susreta s proizvodnjom, marketingom i tržištem je zapravo najveći izazov.

S obzirom na to da se radi o inovaciji, potrebno je napraviti novi alat koji bi od biorazgradive plastike stvorio izrazito lagan kružni oblik frizbija te nosače koji ga pretvaraju u spinner. Upravo za završetak proizvodnog ciklusa priprema se crowdfunding kampanja koja će krenuti na jesen.

- Zajedno s tvrtkom Brodoto u finalnim smo pripremama kampanje, koja ide na Indiegogo portalu u 10. mjesecu ove godine gdje će se Spinfly moći i nabaviti. Cilj je prikupiti sredstva s kojima bi završili međunarodnu zaštitu intelektualnog vlasništva i pokrenuli prvi ciklus proizvodnje u Hrvatskoj. Želja nam je što prije isporučiti prvu seriju Spinfly-a korisnicima u Hrvatskoj i drugim dijelovima svijeta. Veseli nas i ponuda od strane Summit Marketing Group iz Seattle-a koji su spremni Spinfly distribuirati na američko tržište - zadovoljno priča inovator.

Više o daljnjem razvoju ovog genijalnog proizvoda uskoro, a ekološki osviješteni pojedinci i tvrtke za potencijalno ulaganje i suradnju mogu se javiti direktno na email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Foto: Boris Kovačev/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:52