DIZAJN

Predstavljena biorazgradiva prirodna plastika - Nuatan

Koja je alternativa sadašnjim ambalažama?

Vrsta kompostabilne bioplastike napravljene od kukuruznog škroba, šećera i rabljenog ulja za kuhanje mogla bi zamijeniti ambalažu koju poznajemo, tvrde njezini dizajneri.

Materijal sličan plastici nazvali su Nuatan, a predstavljen je na izložbi tijekom Londonskog dizajnerskog festivala. Nuatan je izdržljiviji od prethodne bioplastike i bezopasno se razgrađuje kad se kompostira ili proguta. Iza projekta stoji dizajnerica Vlasta Kubušová iz Crafting Plastics studija.

- Nakon što je materijal dobio certifikat za sigurnost hrane, može se koristiti za pakiranje hrane i pića, što znači da bi uporaba mogla biti gotovo neograničena - rekla je slovačka dizajnerica za portal Dezeen.

Nuatan je rezultat šestogodišnjeg istraživanja provedenog u suradnji sa znanstvenicima na slovačkom Tehničkom sveučilištu. Dizajneri tvrde da materijal može izdržati temperaturu višu od 100 stupnjeva Celzijevih bez gubljenja cjelovitosti, a rok trajanja mu je do 15 godina. Materijal bi se mogao koristiti za izradu plastičnih proizvoda jednokratne upotrebe, kao što su boce, vrećice ili slamke, koje su nedavno privukle negativnu pozornost zbog utjecaja na okoliš. Za razliku od plastičnih masa izrađenih od sirovina na bazi ugljika, Nuatan je biokompatibilan, što znači da je bezopasan za živa bića. Međutim, troškovi proizvodnje materijala moraju pasti prije nego što Nuatan postane prihvatljiv za širu upotrebu. Dizajneri traže partnere kako bi im pomogli u razvoju novih proizvoda.

Foto: www.craftingplastics.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 02:45