Dizajn putovnica

Putovnice nisu samo običan dokument kojim se dokazuje identitet i državljanstvo

Putovnice nisu samo običan dokument kojim se dokazuje identitet i državljanstvo. Putovnice su ujedno i simbol pojedine države pa se njihov izgled pomno osmišljava i dizajnira kako bi se njime dostojno predstavila država koja ju izdaje. Njezin pomalo ograničavajući format ne mora predstavljati granicu maštovitog dizajna pa se tako među svjetskim putovnicama mogu pronaći primjerci sa skrivenim dizajnerskim rješenjima koja čine ovaj dokument sve samo ne običnim. U nastavku se nalazi pet izvrsnih dizajnerskih putovnica koje njihovim vlasnicima omogućuju da putuju sa stilom.

Norveška putovnica

Neue Design Studio iz Osla pobijedio je na natječaju za redizajn norveških putovnica 2014. godine, a njihov uradak tek treba krenuti u optjecaj. Na stranicama putovnice prikazani su različiti prizori norveških krajolika koji kriju simpatično iznenađenje - pod ultravioletnom rasvjetom otkriva se polarna svjetlost na nebu iznad prikazanih krajolika.

via GIPHY

Finska putovnica

Finska putovnica vjerojatno je jedina kojom su se putnici mogli i malo zabaviti dok su čekali na let. U njoj se naime skrivala ilustracija losa koji je izgledao kao da hoda ako biste krenuli vrtjeti stranice putovnice. Dizajn osmišljen 2012. godine u suradnji tvrtke Morpho (Safran Identity & Security) s finskom policijom nažalost je zamijenjen pa tako od početka 2017. godine finsku putovnicu krasi novi dizajn tvrtke Gemalto koja zamjenjuje soba labudom u letu.

Švicarska putovnica

Prema autoru Richardu Hollisu Švicarska je prva država čija je putovnica bila profesionalno dizajnirana. Trenutni izgled putovnice koji je na snazi od 2003. godine uključuje žarko crvene korice s utisnutim švicarskim križevima. Za razliku od većine svjetskih putovnica sa stranicama u pastelnim i zagasitim bojama, unutrašnjost švicarske putovnice ukrašena je primarnim bojama prekrivenima uzorcima koji se i dalje poigravaju s motivom križa i prikazima gradića u gornjem uglu stranice.

Mađarska putovnica

Brojne države na stranicama svojih putovnica skrivaju ilustracije koje je moguće otkriti tek pod UV svjetlom. Norveška tako ima polarnu svjetlost na stranicama svoje putovnice, Kanada kolaž nacionalnih simbola, a sa stranica kineske putovnice iskače Kineski zid. No, jedna od najboljih primjena ove sigurnosne tehnike dolazi iz Mađarske koja je u svoju putovnicu ugradila poruku. Pod svjetlom UV lampe stranice putovnice otkrivaju note jedne od nacionalnih himni koja se zove Szózat.



Japanska putovnica

Japansko ministarstvo vanjskih poslova 2016. godine otkrilo je dizajn novih putovnica koje će ući u optjecaj 2019. godine. Elegantna crvena odnosno plava putovnica u svojoj će unutrašnjosti skrivati remek-djela poput serije krajolika slavnog umjetnika i drvoresca Katsushika Hokusaija zvan "36 pogleda na Fujiyamu".

Izvor: Dezeen

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 02:05