ŠIK I ELEGANTAN

Skandinavski Božić u 15 lekcija i puno novih ideja

 

Ako ste kao i mi zaluđeni nordijskim ukrašavanjem do te mjere da ste već usvojili skandinavsku umjetnost življenja između šika i jednostavnosti, nastavite doživljaj do kraja odabirom elegantnog i autentičnog skandinavskog Božića, a mi vam u ovom članku donosimo 15 savjeta za preobrazbu vaših božićnih ukrasa u šik i elegantne ukrase i ideje na kojima će vam svi zavidjeti.

1. Prenamjena svakodnevnih predmeta u božićne ukrase

Uklonite iz vidnog kruga tradicionalne ukrase. Za skandinavski Božić trebate izmiješati svečane predmete iz svakodnevnog života s blagdanskim dekoracijama. Odaberite lijepu posudu i ukrasite ju češerima, granom jele, dodajte svijeće i elegantan kutak je stvoren.

2. Neka vam bijela boja bude saveznik

Bijela je nedvojbeno boja skandinavskih ukrasa kada je riječ o Božiću. Za skandinavski božićni ugođaj pomiješajte bijelu i drvo, a za sofisticirani i urbani ugođaj odaberite crnu boju s grafičkim uzorcima. Bijela boja uvijek ima prednosti u skandinavskim interijerima zato što se može lijepo prilagoditi i kombinirati s ostalim ukrasima.

3. Crvena i zelena boja više nisu jedine božićne boje

Zaboravite na crvenu i zelenu boju ovog Božića. Došlo je vrijeme da započnete koristiti svoje omiljene boje, bilo da je riječ o klasičnom ili ekstravagantnom tonu. Za skandinavski Božić možete koristiti bijelu, bež, crnu boju ... ukratko, tonove koji podsjećaju na prirodu i jednostavnost. Ove šik i autentične boje su bezvremenske i nikada vam neće dosaditi.

4. Odaberite tradicionalan skandinavski stil

Dosad smo se bavili jednobojnim i neutralnim bojama i materijalima, a mogli biste isprobati i tradicionalniji nordijski stil i unijeti neku boju (kad kažemo boju, mislimo na crvenu).

5. I vaš namještaj može dobiti novi svečani izgled

Kao što smo već puno puta rekli, Scandi božićni ukrasi koriste puno prirodnih materijala. Dovoljno je dodati nekoliko zimzelenih grana, bajkovitih lampica i posložiti božićne ukrase na veće komade namještaja kako biste svom domu dali rustikalni svečani osjećaj.

6. Ukrasite blagdanski stol detaljima iz prirode

Ukrasite svoj božićni stol lijepim granama, stabljikama eukaliptusa i borovim češerima, i nordijski ugođaj je tu.

7. Odaberite monokromatsku temu

U skladu s cijelom minimalnom mantrom, pokušajte se ovog Božića držati jednobojne sheme. Izbalansirajte crno-bijelo s različitim nijansama sive, dodajte drvene ukrasa i nekoliko jela.

8. Ne zaboravite Ikeine božićne dekoracije

Možete biti kreatini i uz pomoć papira i škara napraviti svoje papirnate zvijezde ili možete posjetiti robnu kuću Ikea koja obiluje skandinavskim ukrasima, a dolaze u nijansama bijele i crvene, tako da zaista ne možete pogriješiti...

9. Učinite hladne boje elegantnima

U skandinavskoj božićnoj priči je dozvoljeno (i poželjno) kombinirati bijelu i ljubičastu boju, nordijsku bijelu i ledeno plavu, ili bijelu i blijedo žutu. Pa tako boje koje mogu izgledati hladno na prvu put za Božić otkrivaju ugodnu atmosferu. Osim toga, ove kul boje olakšavaju stvaranje matiranih božićnih ukrasa koji se savršeno uklapaju u zimsku idilu.

10. Unesite dašak prirode

Dašak prirode na neki način simbolizira skandinavski stil, a najčešće je riječ o drvu. Usredotočite se na duh vašeg skandinavskog Božića i kreirajte izgled drvene kolibe, koji će vas trenutno stvoriti ugodnu, jednostavnu i toplu atmosferu. Božićno drvce modernizirajte bijelim ukrasima i udobnim i mekim materijalima poput lana i kašmira.

11. Odaberite ugodnu rasvjetu

Osim dekoracija, izuzetno je bitno osvjetljenje doma. Bitno je da stvorite toplu i ugodnu atmosferu što možete postići s više manjih izvora svjetlost i lampicama koje će u prostoru stvoriti blagdanski ugođaj.

12. Nikako nemojte zaboraviti na crnu boju

Crno je u savršenom skladu s drvetom, stoga je prisutna u nordijskom ukrašavanju. Crnom bojom Skandinavci u interijer unose karakter i eleganciju. Detalj ili kultni komad namještaja poput Eames stolice u crnoj boji mali je, ali bitan detalj koji će općoj atmosferi dati karakter.

13. Unesite tople materijale

Krzno, dekice i sve druge fine stvarčice u kojima se volite ušuškati neophodan su detalj, bez kojeg skandinavska božićna priča nije potpuna.

14. Manje je više

Prije svega, ne smijete pretjerati i to je glavni princip božićnog ukrašavanja u skandinavskom stilu. Vaši ukrasi trebaju biti Jednostavni, esencijalni i autentični kako biste postigli sofisticirani nordijski ugođaj. Lijepi komadi i prekrasni predmeti su dobrodošli, ali u malim količinama.

15. Ne zaboravite ukrasti kamin (ako ga imate!)

U skandinavskim zemljama, gdje prevladavaju niske temperature, kamin je zvijezda interijera i zaslužuje pozornost. Nekoliko čarapa za Djeda Mraza, grana od jele u vazi, svijeća pod zvonom, nekoliko kuglica posloženih na kaminu i to je to!

U nastavku potražite još divnih skandinavskih ideja!

Izvor: www.marieclaire.fr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 10:16