ZA KNJIGOLJUPCE

Kutak za čitanje: evo kako organizirati ovaj kutak u svom domu

Jedna od najdragocjenijih opcija vremena za sebe je istraživanje različitih svjetova kroz čitanje knjiga. Zato si osigurajte mjesto u domu koje će služiti isključivo tome.

Koje je vaše omiljeno mjesto za čitanje u domu? Možda je to vaša soba, a možda je kauč u dnevnom boravku. Sve su to uobičajena mjesta kojima čitanje knjiga nije primarna funkcija. Ako uživate čitajući knjige, zaslužili ste vašu malu kućnu knjižnicu, udobno mjesto u prostoru koje ćete povezivati isključivo s tom ugodnom aktivnošću.

Kako urediti to mjesto? Bez obzira na kvadraturu, ovo mjesto možete uklopiti bilo gdje u svoj dnevni boravak. Potrebno vam je samo nekoliko elemenata. U nastavku vam donosimo korake i savjete za uređenje ovog kutka.

Odaberite mjesto

Ako u domu imate prazan kut, učinite ga svojim mjestom za čitanje. Ako ipak nemate, možete se poigrati s rasporedom namještaja u sobi i osloboditi ga. Dovoljno vam je da u taj kut stane fotelja. Sve ostalo ćete ionako postavljati na zidove ili oko fotelje, ovisno o prostoru koji vam ostane.

Fotelja

Udobna fotelja je, uz police, centralni element kutka za čitanje. Pobrinite se da bude savršeno udobna kako biste u njoj mogli provesti sate.

Tabure

Taburei su doživjeli svoj veliki povratak i trenutno su jedan od hit elemenata u interijerima. Mogu se pronaći u svakojakim oblicima i veličinama, a vrlo povoljno.

Polica za knjige

S policama za knjige možete se poigrati. Ako imate malo prostora, nakon što ste smjestili fotelju, dovoljno vam je tek nekoliko zidnih polica. Ako ipak imate više mjesta, odlučite se za obične otvorene police.

Osvjetljenje

Koje vam je omiljeno doba dana za čitanje? Ako je to večer, nabavite zidnu ili podnu lampu. Podna lampa će svakako odlično izgledati, a neće zauzeti mnogo mjesta.

Zidne dekoracije

Kada ste postavili osnovne elemente, vrijeme je za onaj najslađi posao - dekoraciju kutka za čitanje. Trenutno su trendi uokvirene ilustracije i citati, stoga se u svom kutku za čitanje možete okružiti omiljenim citatima iz knjiga, pa čak i omiljenim isprintanim naslovnicama knjiga ili omiljenim ilustriranim likovima.

Biljka

Neizostavan element prilikom dekoracije bilo kojeg kutka u domu je malo zelenila. Osim što će učiniti bilo koji dio interijera toplijim mjestom, također će utjecati na to da se osjećate u potpunosti opušteno u svom kutku.

Stolić

Ako imate mjesta, pokraj fotelje dodajte i jedan stolić kako biste imali i mjesto za odložiti svoj omiljeni napitak. Ako nemate dovoljno prostora, razmislite o tome da umjesto biljke i podne lampe postavite stolić, a zatim na njega malu stolnu lampu i vazu s uvijek svježim cvijećem.

Ukrasni jastuk ili dekica

Kako biste zaokružili cijelu priču, svojoj fotelji dodajte neku dekicu mekane teksture ili ukrasni jastuk koji će savršeno odraziti karakter vašeg uređenja. Naravno, nije stvar samo u dekorativnoj funkciji ovih dvaju elemenata, svakako odaberite materijale s kojima ćete se udobno osjećati u svojoj fotelji.

Neutralne boje

Za ovakav kutak je važno da u njemu nemate elemente jarkih boja koji će vam odvlačiti pažnju. Neutralne boje uz igranje s teksturama i uzorcima idealan su odabir za kutak koji je namijenjen isključivo vašem opuštanju.

Korak po korak i došli ste do svog savršeno uređenog kutka za čitanje. Na vama je od sada samo da u njemu uživate što više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:04