Priča o komodi Waves

Upoznajte Jelenu, Jakova i Mašu, produkt dizajnere čija je komoda osvojila Red Dot 

Priča o komodi Waves: domaći dizajneri, domaće drvo, domaća tvornica

Ovih je dana u dizajnerskim krugovima vijest da je nagradu Red Dot osvojila komoda za pića iz kolekcije Waves proizvođača Mundus Viridis, točnije njihova brenda Milla&Milli, a mi smo porazgovarali s njezinim tvorcima, produkt dizajnerima iz kolektiva Thinkobjects. Jelena Lukač Kirš, Jakov Šrajer i Maša Vukmanović kreativni su tim koji s tvrtkom Mundus Viridis surađuje od 2017. godine. Sve troje su diplomirani dizajneri, produkt dizajneri, a bave se dizajnom u širokom smislu - od dizajna proizvoda, preko ambalaže, do interijera i prostornih intervencija.

Za početak smo ih zamolili da objasne našim čitateljima što je nagrada Red Dot.

- Nagrada za dizajn Red Dot jedna je od najprestižnijih svjetskih nagrada za produkt, industrijski i komunikacijski dizajn, koju dodjeljuje Dizajn-centar Nordrhein Westfalen iz Essena. Komoda za pića Waves dobila je nagradu Winner u kategoriji namještaja za dom i sjedenje. Nagrada je još značajnija kada se u obzir uzme činjenica da je pobijedila u konkurenciji od čak 5000 prijava. Žiri za dodjelu priznanja Red Dot sastoji se od 40 svjetskih stručnjaka koji pojedinačno pregledavaju svaku prijavu. Nagrada komodi Waves potvrđuje inovativnost i svjetsku konkurentnost hrvatske proizvodnje i dizajna. U obrazloženju za dodjelu nagrade istaknuto je da ovaj proizvod postavlja trendove u industriji dizajna i pokazuje smjer razvoja namještaja u budućnosti - priča nam Maša Vukmanović.

Jakova Šrajera pitamo jesu li očekivali nagradu.

- Kad jednom prijavite bilo koji rad na natječaj ili za izložbe, tog trenutka zatvarate tu priču i idete dalje. Do rezultata. Bez očekivanja. Pa se onda veselimo kad dođe. Općenito smo natjecateljskog duha, pa prijavljujemo naše radove na razne dizajnerske izložbe. Nije loše staviti se u širi kontekst i vidjeti se u usporedbi s kolegama, ne samo kod nas nego i u inozemstvu. To je motivacija da se ostane svjež u idejama i održi nivo estetike i konceptualnosti koji smo si zadali - objašnjava.

Inače, kolekcija Waves, osim nagrađene komode, sadrži i nisku komodu, klupske stoliće te blagovaonski stol. Što se tiče samog nagrađenog komada, komode (ormara) za piće, dizajneri da je nastao potpuno timskim radom.

Ormar na inovativan način doziva arhetipski oblik polukružnih svodova koji stvaraju specifičnu igru svjetla i sjene

- Ormar na inovativan način doziva arhetipski oblik polukružnih svodova koji je danas premalo korišten, a nosi bogatstvo konotacija. Ali, osim toga, specifična igra svjetla i sjene koja se stvara na frontama čini komodu gotovo hipnotičkom - teško je odvojiti pogled od nje, ona 'komunicira' sa svojim korisnikom. Paralelne linije koje teku po površini komode nude brojne asocijacije - od duboke vode, preko brazdi u zemlji, do mira i čistoće zen-vrtova. Moglo bi se reći da je gotovo meditativna - objašnjava Jelena Lukač Kirš.

Ovaj komad dio je istoimene kolekcije brenda Milla&Milli domaćeg proizvođača Mundus Viridis, a izrađen je od masivnog drva oraha

Pitamo dizajnere kako izgleda proces nastanka predmeta.

- Svi proizvodi brenda Milla&Milli nastaju u proizvodnji tvrtke Mundus Viridis u Vrbovcu. Kvalitetu, kao i proces nastanka, olakšava kontrola pojedinog procesa proizvodnje, od biranja najboljeg trupca do procesa sušenja, kao i izbora najboljih elemenata za izradu masivnih ploča. Od prve skice do prvog funkcionalnog prototipa uglavnom prođe oko šest mjeseci, ovisno o složenosti proizvoda i o tome radi li se s vanjskim suradnicima. Ali, sve je to nužan dio procesa da bi se dobio dobar proizvod - pričaju dizajneri.

Ovaj je proizvod izrađen od masivnog drva oraha u kombinaciji s čeličnim profilima. U unutrašnjosti je ugrađeno zatamnjeno ogledalo i topla LED rasvjeta. Osim dizajna, u Milla&Milli se jako puno pažnje polaže na kvalitetu materijala i izvedbu, tako da se u proizvodnji svaki komad masivnog drva pomno bira i tretira kako bi se dobio vrhunski namještaj. Hrvatsko drvo odavno je poznato kao izuzetno kvalitetna sirovina. Iza brenda Milla&Milli stoji tvrtka Mundus Viridis koju su osnovali Ksenija i Ivić Pašalić. Osnovna ideja brenda je stvoriti jedinstveni namještaj vrhunske kvalitete i tako pozicionirati hrvatsku proizvodnju na svjetsko tržište. Za kraj, pitamo dizajnere kakva je situacija s narudžbama.

- Stižu upiti doslovno sa svih strana svijeta, vrlo smo sretni i ponosni! Prije nekoliko je dana jedna komoda otputovala u Nizozemsku. Drago nam je da je brend prepoznat internacionalno i da se pozicionirao u sam vrh svjetskog tržišta - zaključio je kreativni trojac. Više o svemu pogledajte na www.millamilli.com.

Foto: Marija Gašparović, Neja Markičević/Hanza media, Mundus Viridis

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:12