Izložba fotografija

Upoznajte Kvart osobno autorice Marije Gašparović na festivalu Design District Zagreb

Marija Gašparović

U sklopu festivala Design District Zagreb bit će predstavljena izložba fotografija Kvart osobno mlade fotografkinje i dizajnerice Marije Gašparović koja uključuje portrete niza stanovnika Martićeve ulice – dizajnera, arhitekata, filmaša, kustosa, djelatnika u kulturi, poduzetnika -  koji djeluju, rade ili žive u tom kvartu.

Na taj način svi će posjetitelji Festivala moći pobliže i iz jedne nove perspektive upoznati Dizajn distrikt. Izložba će biti predstavljena na prvom katu Stare vojne bolnice u Vlaškoj 87, a otvaranje će se održati u srijedu, 14. lipnja u 20 sati, kada će biti upriličeno i zajedničko druženje njezinih protagonista i posjetitelja.

Marija Gašparović

Design Distric Zagreb 2017, arhitekt Nenad Fabijanić by Marija Gašparović


Marija Gašparović

Design Distric Zagreb 2017, kreativni direktor agencije za komunikaciju i branding Senor Vanja Blumensajn by Marija Gašparović

 

Spomenute fotografije nastale su 2016. i 2017. godine tijekom priprema za prvo, odnosno drugo izdanje festivala. U suradnji s voditeljem diskurzivnog programa festivala Bojanom Krištofićem, na web stranici projekta te u službenoj publikaciji Design District Guidebooku (u dva izdanja) objavljen je niz intervjua sa zanimljivim osobama koje žive i/ili rade u Martićevoj.

Marija Gašparović

Design Distric Zagreb 2017, novinarka Maja Sever by Marija Gašparović


Marija Gašparović

Design Distric Zagreb 2017, filmski snimatelj i fotograf Stanko Herceg by Marija Gašparović

 

Pomoću razgovora čitateljima se nastojao približiti progresivni duh četvrti (omeđene ulicama Draškovićevom, Šubićevom, Vlaškom i Zvonimirovom) nastale 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća, koja se može shvatiti kao jedno od ishodišta građanske kulture suvremenog Zagreba, a svakako kao mjesto velike koncentracije njegove moderne arhitektonske baštine.

Marija Gašparović

Design Distric Zagreb 2017, glumica Lucija Šerbeđija by Marija Gašparović

 

Marija Gašparović portretirala je sugovornike u njihovim domovima i na radnim mjestima ili pak u eksterijeru kvarta, stvarajući tako niz prepoznatljivih slika koje uvjerljivo dočaravaju autohtoni ugođaj ove urbane cjeline, u velikoj mjeri utjelovljen u njezinim protagonistima ― stanovnicima i radnicima.

Marija Gašparović

Design Distric Zagreb 2017, dizajnerica Lana Cavar by Marija Gašparović

 

Dosljedno smješteni u okruženje u kojem se slikovito isprepliću prošlost i sadašnjost (pa je stoga i više nego prikladno za "hvatanje" objektivom fotografskog aparata), protagonisti svaki ponaosob prenose svoju originalnu vizuru kvarta, otkrivajući čitateljima (i promatračima) što ih goni na kontinuirani i predani angažman oko svog susjedstva i grada uopće, dok fotografkinja svojim uvježbanim pogledom prepoznaje i umjetnički nadahnuto komunicira takvu strast.

Marija Gašparović

Design Distric Zagreb 2017, ravnateljica Hrvatskog društva likovnih umjetnika Ivana Andabaka by Marija Gašparović

 

Naposljetku, serija fotografija u nastajanju pripovijeda slojevitu priču o četvrti na vrlo osoban, intiman način, a kako na fotografijama dominiraju upravo osobe, Kvart osobno nametnuo se kao logičan, prirodan naziv izložbe.

Marija Gašparović

Design Distric Zagreb 2017, produkt dizajn trio Grupa studio by Marija Gašparović

 

Premda u postavu dominiraju portreti, tu su također i mali foto-detalji iz interijera i eksterijera koji modele pobliže određuju, ali i svojevrsne making-of fotke nastale tijekom razgovora, koje pak prenose poetsku atmosferu četvrti, prepoznatu od strane svih njezinih stanovnika. Prilikom otvorenja izložbe bit će upriličeno i zajedničko druženje njezinih protagonista i posjetitelja.

Marija Gašparović

Design Distric Zagreb 2017, produkt dizajnerica i grafički dizajner Bennusi and the Fish by Marija Gašparović

 

Festival Design District Zagreb realiziran je u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba i uz podršku Grada Zagreba, Zaklade Adris i Ministarstva kulture RH te uz podršku partnera Hrvatske elektroprivrede, Toyote i Somersbyja.

Više informacija o Festivalu pratite putem: WEB I FACEBOOK

 

Izdvajamo

Iz drugih medija