ZAGREB

VELIKA IZLOŽBA U MODERNOJ GALERIJI: Ikonografija grada II. Vizije

Nova izložba obiluje slikama, crtežima, stripovima, plakatima, objektima, videoartom, filmovima...

U Modernoj galeriji u Zagrebu otvorena je izložba “Ikonografija grada II. (1950. - 2000+) Vizije”. Multimedijalna i interdisciplinarna izložba nastavak je senzacionalne izložbe “Ikonografija grada u hrvatskom slikarstvu prve polovice 20. stoljeća”, iz 2010.

U Modernoj galeriji 17. prosinca otvorena je izložba Ikonografija grada II. (1950. – 2000+) VIZIJE GRADA. Ova atraktivna multimedijalna i interdisciplinarna izložba u autorskoj koncepciji Željka Marciuša, muzejskog savjetnika Moderne galerije i stručnih suradnika – Frane Dulibića, Saše Pavkovića, Vanje Babića, Milivoja Zenića i Feđe Gavrilovića – nastavak je senzacionalne izložbe Ikonografija grada u hrvatskom slikarstvu prve polovice 20. stoljeća iz 2010., koju je razgledalo 30.000 posjetitelja, a Hrvatsko muzejsko društvo proglasilo izložbom godine.

Goran Vranić, ©Moderna galerija, Zagreb

Uz više od 500 radova većinom iz fundusa zagrebačke Moderne galerije na izložbi su prezentirani i radovi iz drugih hrvatskih muzejskih i srodnih institucija kao i iz privatnih zbirki. Riječ je o slikama, crtežima, stripovima, plakatima, grafikama, karikaturama, objektima, instalacijama, umjetničkoj fotografiji, video-artu, igranom i animiranom filmu. Koncipirana kroz petnaest tematsko – oblikovnih cjelina, izložba će kod publike osvijestiti motiv grada u vizualnim umjetnostima i komunikacijama, ali i ukazati na njegovu važnost kao simbola, poetskoga generatora, sociološke i kulturno-povijesne odrednice, prostora te mjesta unutar kojega i umjetnici sami žive i djeluju.

Goran Vranić, ©Moderna galerija, Zagreb

Grad se na ovoj izložbi promišlja kao velegrad i / ili grad s elementima velegrada u kojem se povijesno osjeća ideja modernosti i suvremenosti od Zagreba do New Yorka…; odnosno bilo kojeg grada u zemlji ili svijetu koji su naši umjetnici interpretirali.

Goran Vranić, ©Moderna galerija, Zagreb

U postavu koji su osmislili Ante Rašić, Marko Rašić i Vedrana Vrabec, uz tematske radionice za djecu i odrasle, stručna i ciljana vodstva, održat će se i filmske projekcije. Ova gradska priča koja će se u Modernoj galeriji moći razgledati do 23. veljače 2020. zasigurno će ostati u pamćenju mnogih, a kroz bogato ilustriran katalog sačuvana i za buduće generacije.Vizualni identitet izložbe potpisuju Rašić+Vrabec.

Više informacija na: www.moderna-galerija.hr.

Foto: Goran Vranić, ©Moderna galerija, Zagreb

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:38