Vrhunsko uređenje

Top interijer u zagrebačkoj novogradnji: penthouse od oko 200 kvadrata na zadnjem katu zgrade

 Ivan Lacković
Uređenje stana površine oko 200 m2 u novogradnji, čiji je vlasnik mlađi obrazovani par, potpisuje ured SEDAM arhitektura

Zahvaljujući dobroj suradnji na prijašnjim projektima, arhitektonski ured SEDAM arhitektura za iste je investitore, mladi obrazovani par, uređivao stan u Novom Zagrebu.

Riječ je o penthouseu površine oko 200 kvadrata na zadnjem katu zgrade u novogradnji, trostruke orijentacije, s lijepim pogledom na grad. Iako je bio spreman za useljenje, vlasnici su imali nekoliko želja koje je trebalo ispuniti: veliku garderobu u sklopu master bedrooma, postojeću lođu prenamijeniti u lounge zonu za druženja...

- Želja investitora je bila stvoriti ugodan, ali i atraktivan interijer, odnosno stvoriti novu vrijednost prostora u koji su investirali - kažu arhitekti Barbara Vuković i Tomislav Burgund koji su nas proveli kroz stan. Sastoji se od prostranog ulaznog prostora koji odvaja dnevni i spavaći dio.

image
Ivan Lacković
image
Ivan Lacković

Uređenje stana površine oko 200 m2 za zadnjem katu višestambene zgrade u novogradnji, čiji je vlasnik mlađi obrazovani par, potpisuje ured SEDAM arhitektura

image
Ivan Lacković
image
Ivan Lacković

DRVENE LETVICE

Spavaći dio sastoji se od dvije spavaće sobe, kupaonice i master bedrooma koji sadrži garderobu, spavaću sobu i kupaonicu. U dnevnom su dijelu kuhinja, blagovaonica i boravak, na koji se nadovezuje zatvorena lođa. U sredini stana nalazi se volumen postojećeg vešeraja, oko kojeg je formirana kružna veza koja povezuje sve dnevne prostore.

- Zahtjev je bio da se ne zadire previše u konstrukciju, jer se razmatralo zadržavanje postojećih, novih podnih obloga. Uklonjeni su neki manji dijelovi pregradnih zidova te montažni nadvoji iznad vrata u pregradnim zidovima, na mjestima gdje smo formirali nove prolaze - opisuju arhitekti i kažu kako je na kraju promijenjena i većina podnih obloga, pa su postojeće pločice zamijenjene panel parketom od svijetlog hrasta.

Stanom prevladavaju ugodne i neopterećujuće neutralne, ali toplije boje i materijali, od kojih je najdominantnija obloga od drvenih letvica. Izrađena u kombinaciji mat vertikala i sjajne podloge koja reflektira okolinu, dovodi do zanimljivog efekta, ali tek na drugi pogled. Naime, kada gledate oblogu postavljenu nasuprot prozora, zbog refleksije sjajne površine imate osjećaj providnosti, čini se da je prostor između letvica prazan te da iza vidite izvor svjetla, u pozadini.

- Vertikalnim letvicama smo optički i povisili prostor i pokušali naglasiti vertikalnost. Također, ponavljajući ritam vertikala prostor donekle apstrahira i smiruje, daje mu eleganciju i bezvremenost - pojašnjavaju arhitekti i dodaju kako se u oblozi od vertikalnih letvica skrivaju vrata prostorija, čime je dobiven apstraktan volumen.

image
Ivan Lacković
image
Ivan Lacković

U sredini je volumen vešeraja, oko kojega je formirana kružna veza koja povezuje sve dnevne prostore

image
Ivan Lacković
image
Ivan Lacković
image
Ivan Lacković

OAZA HEDONIZMA

Kuhinja je osmišljena na način da funkcionira kao otvorena kuhinja sa šankom prema blagovanju, dok se dio s pećnicom i malim kućanskim aparatima može sakriti iza klizno-okretnih vrata.

- Kuhinjske fronte su od MDF-a bojenog u mat boju te prešpricani tzv. tekućom gumom, materijalom koji štiti površinu od otisaka prstiju. Radna ploha kuhinje i šanka je izrađena od velikoformatnih keramičkih pločica. Zidna površina je obložena bronzato ogledalom, kako bi se dobila vizualno veća dubina i beskonačnost prostora - kažu.

Iz kuhinje se nazire ulazni hodnik unutar kojeg je niša s tapeciranom klupom, a u dogovoru s investitoricom je odabrana koža boje konjaka, koja asocira na bezvremensku eleganciju i hedonizam.

image
Ivan Lacković
image
Ivan Lacković

Master bedroom sadrži spavaću sobu u kojoj se ističe krevet s tapeciranim uzglavljem, zatim impresivno veliku garderobu, površine 15,5 kvadrata, te kupaonicu

image
Ivan Lacković

Klupa, kuhinja, visoki stol i tapecirana klupa u lounge prostoru, krevet s uzglavljem i kupaonski ormarići izrađeni su po mjeri u tvrtki TOM LAM. Kupljeni su Minotti sofa u kombinaciji tkanine i kože, zajedno s tabureom i stolićem (EtCetera), zatim Rimadesio blagovaonski stol i Calligaris stolice te svi barski stolci (Art interijeri). Uočavamo i nekoliko dizajnerskih klasika. Eames Lounge Chair u boravku, vlasnica je kupila davno prije te je zapakiran čekao useljenje. Investitor je sa sobom donio i LeCorbusierovu LC4 lounge počivaljku koja je smještena u spavaću sobu.

Lounge prostor, kao velika i ultimativna želja vlasnika, opremljen je visokim stolom i tapeciranom klupom u željenoj zelenoj boji, plinskim roštiljem i TV-om. Ukratko, zamišljen je kao oaza hedonizma.

image
Ivan Lacković
image
Ivan Lacković

Arhitekti su izbjegli spuštanje stropa, tako da je sva rasvjeta nadgradna. Ističu se visilica iznad blagovaonskog stola (Penta Light Glo) i podna lampa, skrivena iza garniture (Prandina Biluna)

image
Ivan Lacković
image
Ivan Lacković

U spavaćoj sobi ističe se krevet s tapeciranim uzglavljem u formi Chesterfield uzorka svijetle kože.

- Investitorica je željela toaletni stol s kazališnim tipom rasvjete, a investitor TV pa smo pokušali ta dva elementa objediniti u jedan funkcionalni element koji smo objesili na tanke metalne stupove, kako bismo dobili efekt lebdenja ispred zastora - kažu arhitekti. Impresionirala nas je i garderoba površine čak 15,5 kvadrata, s kliznim ogledalom koje omogućava prozračivanje i dnevno svjetlo.

Investitori su imali još jednu želju, a to je manji radni prostor. Nalazi se u sklopu dnevnog dijela, ističe se Grupina stolna lampa Arigato, a tu je i još jedan klasik dizajna iz 50-ih - Vitra Eames Aluminium chair.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 05:56