Skriven od zagrebačke gradske vreve

Bistro Gluten, novo hit mjesto s najljepšim interijerom u gradu

U potrazi ste za atraktivnim, zanimljivim, dizajnerskim, a istodobno i opuštenim i ležernim mjestom na kojem možete popiti dobru jutarnju kavu, okrijepiti se tijekom dana laganim, svakodnevno svježim home made zalogajima, mirno se odmarati u popodnevnoj siesti ili uživati u večernjem piću s prijateljima? Imamo prijedlog!

NAZIV MJESTA: Bistro Gluten
ADRESA: Sesvetska ulica 3, Zagreb
KONTAKTI: www.bistrogluten.com, Instagram - @bistrogluten
, Facebook - @bistrogluten


VELIČINA: 175 četvornih metara
VLASNICA: Iva Tonković

PROJEKT: arhitekti Poop Studio
KONTAKTI:www.poopstudio.com; Instagram - @poopstudio
, Facebook - @p00pstudio
FOTO: Kristijan Smok

 

Zagreb je odnedavno bogatiji za novo mjesto upečatljiva izgleda i imena, koje će osobito razveseliti sve ljubitelje pastelnih i nježnih boja poput ružičaste. Riječ je o bistrou Gluten koji nam je privukao pozornost kako izvrsnim uređenjem tako i ponudom koja ide u korak s gastro trendovima. Nalazi se u Sesvetskoj ulici 3, u blizini Ekonomskog fakulteta, a viziju izvrsnog uređenja i vizualnog identiteta složio je tim arhitekata iz zagrebačkog Poop Studija.

Posjetiteljima koji gravitiraju Kennedyjevu trgu nudi kratku, ali i dulju oazu za opuštanje te istodobno podsjeća da je ponekad dobro tretirati se kraljevski: renomiranim brendovima kave i napitaka te laganim, svježim home made zalogajima po prihvatljivim cijenama.

 

Kolače i torte te slane i slatke zalogaje svakodnevno osmišljava i radi sama vlasnica, Iva Tonković, koja je prepoznala potencijal žarišta poslovne i administrativne zone oko Kennedyjeva trga kao prostor urbanog karaktera, povećane potražnje i jednolične ponude te odlučila ponuditi koncept bistroa koji ide u korak s novim potrebama urbanog društva. Ovaj jedinstveni dizajnerski interijer pastelnih boja s dominantnom milenijskom ružičastom, mramornim stolovima, zlatnim detaljima i udobnim dizajnerskim foteljama i stolicama nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

 

 

Nas je zanimalo uređenje ovog iznimnog prostora o kojem smo razgovarali s jednom od arhitektica Poop Studija, Anom Šafar.

- Već na razini idejne razrade velik izazov bio je doskočiti problematici lokacije slijepe ulice bez nekih osobitosti i prikazati je dosljedno sebi u prilog. Tu dolazimo do ideje o kreiranju vlastitih introvertnih vizura. Svaka prostorija dobila je svoj vizualno jasni karakter pa umjesto da veliki izlozi pročelja oplemenjuju interijer zanimljivim kadrovima urbane sredine u kojoj se prostor nalazi, nudimo toj slijepoj ulici prepoznatljivost kadriranjem karakterističnih atmosfera i boja prepoznatljivog interijera. Paralelno se stvaraju pogledi i vizure unutar vlastitog svijeta: atmosfera jedne sobe postaje vizura karakterističnoj atmosferi druge sobe, a planirani kadrovi interijera kroz velike izloge postaju upečatljiva urbana vizura ulice - objašnjava arhitektica. Dodaje da je bistro prostran i, uključujući zatvorenu terasu, ima 175 četvornih metara koje su mikrozonirali na ulazne lounge prostorije s prevladavajućim tonovima pastelne ružičaste i dove gray boje, zatim nešto formalnije dizajniran prostor nalazi se ispred šanka zamišljen kao sipp'n'snack zona betona i mramora, te zona ostakljenog plavog zimskog vrta.

 

Zatečeni prostor bio je u roh-bau fazi, dakle radovi su uključivali sve od instalacija i ostalih inženjerskih poslova do dizajnerskih rješenja. Prostor je zamišljen i realiziran kao vlastiti specifičan i upečatljiv svijet u koji se može zaviriti već kroz ulične izloge s ciljem da se gostu pruži trenutni odmak i odmor od dnevnih zbivanja, priča Ana.

- Investitorica je htjela svježe, arhitektonski drugačije, moderno mjesto te ponuditi gostu novu dimenziju i dodanu vrijednost uobičajenoj ugostiteljskoj praksi. Arhitektonski je zadatak bio upravo onaj koji se želi čuti od investitora: naći vizualni odgovor "iskakanju iz mnoštva". Projektiranjem "soba" manjeg mjerila ostvarena je mogućnost različite tipologije okupiranja prostora (kratka kava, dugo druženje, pauza za jelo, intimno druženje, veliko društvo...), kao i mogućnost stvaranja više atmosfera unutar istog prostora. Cilj je bio omogućiti gostu da pronađe svoj kutak i prepoznatljivo mjesto za sastanke (“vidimo se u pink boravku”, "čekam te ispod neona", "tu sam u plavom vrtu”), ponuditi mogućnost da svrati samo kratko na finu kavu i kolač, a onda poželi ostati cijeli dan: od doručka na plavoj terasi do večernjeg koktela pod svjetlom neona. Svaka zona je osmišljena da pruži gostu priliku da bira što mu u danom trenutku najviše odgovara, da se tu zadrži i vraća.

 

- Svaki komad namještaja pomno je biran ili izrađen po mjeri kako bi u potpunosti komplementirao karakter prostorije u kojem se nalazi. Kako je osnovni koncept arhitekture prostora bila podjela na manje atmosfere koje se kadriraju vizurama iz sobe u sobu, tako je i namještaj morao biti "tihi partner" u toj priči. Renomirana imena nenametljivo besprijekornog dizajna kao što su Gubi ili Norman Copenhagen ispostavili su se vrlo zahvalni kod strogo preciznih zahtjeva koje smo imali u detaljima, specifičnom materijalu i tonu. Gdje su zahtjevi prostora previše složeni, tu smo pristupili vlastitom dizajnu i izradi po mjeri.

 

Pritom smo posebno zadovoljni izvedbom lebdeće vitrine za kolače i pribora za hranu, masivnim mramornim šankom s karakterističnim retro pultom izrađenim po mjeri, XL klupom sa zidnim jastucima "keksima" ispod neona, čiji dizajn potpisuje Poop Studio, te upotrebom neona kao elementa akcentiranja vrlo specifične atmosfere, koji je gotovo neizostavan u našim projektima, i akcentima zlatom u aleji zlatnih valjkastih ogledala koja tvore pretprostor ispred WC-a, dizajnom i izvedbom logotipa - zadovoljno zaključuje arhitektica Ana.

Mi vas pozivamo da svratite do bistroa Gluten i isprobate neku od izvrsnih slastica u ovom divnom ambijentu.

Foto: Kristijan Smok

Izdvajamo

Iz drugih medija