JEFTINIJA, BRŽA I BOLJA GRADNJA

Fenomenalna crna kuća od kontejnera

Ova kuća napravljena od brodskih kontejnera s besprijekorno uređenim interijerom dovršena je u samo dva mjeseca!

Dovršen u ožujku 2019. godine, ovaj modularni dom u gradiću East Hampton u Amagansettu na Long Islandu obuhvaća kuhinju, četiri spavaće sobe i tri kupaonice unutar 165 četvornih metara stambenog prostora. Četiri preuređena kontejnera za utovar od 12 x 2,5 metara korištena su za izgradnju glavnog dijela konstrukcije, dva postavljena jedan pored drugog i dva složena na vrhu. Čitava je konstrukcija ugrađena u dva dana, a u potpunosti dovršena za dva mjeseca.

Njujorški arhitektonski studio MB Architecture potpisuje projekt. Predloženo mjesto je bilo trokutasto i šumovito na kutnom zemljištu s uzvišenjem koje su klijenti željeli pretovariti u vikendicu s velikim vanjskim prostorom i dovoljno mjesta za bazen i travnjak. Iako je gradilište bilo restriktivno, zbog visine, u konačnici je ostvaren prekrasan pogled i obilje prirodne svjetlosti.

Osim ograničenog gradilišta, investitori su željeli da sve bude unutar proračuna, koji se u konačnici pokazao mnogo nižim od prvobitnih predviđenih troškova. Postavljanje kontejnera je bilo savršeno rješenje, koje je značajno smanjilo troškove izgradnje, nudeći jedinstvenu strategiju dizajna. Arhitekti iz MB Architecture su predložili pripremanje građevina izvan gradilišta i smanjenje troškova prijevoza i materijala upotrebom kontejnera za otpremu.

Dizajneri su postavili široko stubište, koje je poprimilo širinu jednog kontejnera za otpremu, i proširilo visoki strop dnevne sobe kako bi stvorili prizemlje koje je okrenuto prema dvorištu. Prozori od poda do stropa dodani su kako bi iskoristili prirodnu sunčevu svjetlost i pružili prekrasan pogled na zalazak sunca i prostrani vanjski prostor.

Za razliku od vanjske, potpuno crne fasade, interijer je bijeli, prozračan i ima puno svijetlih detalja.

U prostranom dvorištu nalazi se i veliki bazen - idealno mjesto za odmaranje i uživanje.

Dodatna kuća za goste sastoji se od dvije spavaće sobe, koje su strateški postavljen daleko od glavne konstrukcije kako bi se stvorilo dvorište između dviju zgrada, čineći da imanje izgleda veće.

Izvor: Planete Deco.fr

Foto: Matthew Carbone, MB Architecture

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 22:32