Dom izrgrađen za 4650 dolara

Hobbit kuća

Hobbit kuća? Ma ne, eko kuća izgrađena za tri mjeseca i 5.000 dolara!

Simon Dale uz pomoć svog punca vlastitim je rukama izgradio ovu Hobbit kuću koja se nalazi u šumi Zapadnog Walesa. Riječ je o eko kući izgrađenoj za tri mjeseca koja je koštala manje od 5.000 dolara i primjeru je koji dokazuje da ne trebate imati diplomu iz arhitekture da biste izgradite svoj dom. Naravno, ako imate tri ili više mjeseci slobodnog vremena, svoju šumu, iskustvo i prijatelja koji vam je voljan pomoć!

 

Kuća je izrađena od lokalnog hrasta, kamena, blata (potporni zidovi) i slame koja služi kao termoenergetska izolacija, materijalima koji imaju vrlo malen utjecaj na okoliš. Neka dosadašnja iskustva, puno čitanja i uvjerenja (samog sebe) dali su mu hrabrosti da se sam upusti u pothvat izgradnje doma u prirodnom ambijentu.

 

Za oblaganje unutarnjih zidova koristio je žbuku od vapna koja osigurava prozračno i zelenije rješenje od cementa. Staro je drvo koristio za izradu podova i armature, kuću zagrijava drvom, a hladnjak se hladi podzemnim strujanjem zraka. Središnji krovni prozor  omogućuje prirodnom svjetlu da uđe u ovu eko kuću, dok solarni paneli koristi za proizvodnju električne energije. Vodu crpi iz obližnjeg izvora, a kupaonica je opremljena kompost WC-om, dok oborinske vode prikuplja s krova za zalijevanje vrta.

 

Očito, uspjeh ove kuće u  šumi samo je početak za Dalea, koji trenutno gradi svoj ​​sljedeći projekt kao dio prvog ovlaštenog eko sela u Walesu. Eko selo je inicijativa Lammas organizacije koja promiče razvoj eko stambenih kuća i stila života. Uvijek pozdravljamo entuzijazam i dobru volju pojedinca da učini korisnu stvar za sebe, svoju obitelj i bližu društvenu zajednicu. Bravo Dale!

Više informacijs potražite na: www.simondale.net

 

Izdvajamo

Iz drugih medija