Terakota

Inovativni koncept krovišta koje hladi

Iako izdaleka izgledaju kao masivne satelitske antene na zgradama, ove tvorevine sagrađene su iz potpuno drugog razloga. Zgrada osnovne škole koja se nalazi na fotografijama projektirana je za Iran i njegovu suhu klimu, a posebna je jer ima dvostruki krov!



Donji, ravni krov funkcionira kao strop učionice, a konkavni gornji oblici imaju dvostruku funkciju. Osim što služe za sakupljanje kišnice koja školi predstavlja izvor vode u zemlji koja je poznata po sušama, ovi ljevkasti oblici također koriste mogućnost terakote da hladi svoju okolinu.



Naime, ovi zemljani diskovi sakupljaju vodu navodeći je u rezervoare skrivene među dvostrukim zidovima zgrade, istovremeno hladeći unutrašnjost učionica i pružajući besplatnu vodu i prirodno hlađenje zraka sa svakom kišom. Veliki diskovi od terakote također pomažu spriječiti da sunce izravno udara na ravni krov zgrade, snizujući tako dodatno temperaturu prostor. Ovaj inovativni dizajn potpisuje tvrtka BM Design Studios koja predviđa da se ovim načinom može prikupiti čak 28 kubična metra kišnice te tako smanjiti troškove klasičnog hlađenja. Odličan koncept!




Izvor: Yanko Design

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:28