Moderan interijer koji oduševljava detaljima

Interijer u centru Zagreba od 100 kvadrata

Stan u kojem vlada dobar dizajn

Arhitektica Martina Miličević Pojatina iz ureda MAP2STUDIO vodi nas u stan površine 100 kvadrata u centru Zagreba, u kojem vlada dobar dizajn.

Svaki je projekt izazovan. Zanimljivo je istraživanje koje provodim stvarajući interijere. Svaki za sebe specifičan je po svojim zahtjevima na kojima uvijek nešto novo naučim, a istodobno mi pruža zadovoljstvo kad vlasnici osjete konačan prostor i uživaju u njemu. To je za mene dobra suradnja. I na ovom je projektu bilo izazovno, ali i izuzetno ugodno raditi jer ne samo da mi je ukazano potpuno povjerenje, nego je i svaka odluka donesena u suglasju s vlasnicima, prepričava nam arhitektica Martina Miličević Pojatina iz arhitektonskog ureda MAP2STUDIO, dok nas uvodi u novoizgrađeni stan površine 100 kvadrata u centru Zagreba, koji je projektirala.

Kada su je vlasnici angažirali, stan je još bio u fazi gradnje, što je olakšalo tražene konstruktivne preinake. Naime, stan je bio odgovarajuće površine, ali je tlocrtno imao nezgodno smještene sanitarije u svom najužem dijelu s hodnikom, koji povezuje zapadno smješten dnevni dio stana prema ulici s istočno smještenim spavaćim sobama koje gledaju na mirniju, dvorišnu stranu.

– Sve prostorije bile su i ostale kvalitetno raskošnih dimenzija, što je u današnje vrijeme rijedak slučaj, ali problem je bio što je u stanu bila predviđena samo jedna kupaonica od 6,5 kvadrata, što nije zadovoljilo potrebe vlasnika. Njihova želja, a moj zadatak bio je da nekako u tom uskom grlu dobijemo dvije kupaonice, a da se pritom ne zadire niti u prostor kuhinje na jednoj, niti u prostor spavaćih soba na drugoj strani – pojašnjava Martina Miličević Pojatina.

Dodaje kako su se vlasnici složili s idejom da se postojeća kupaonica podijeli na jednu od 4 kvadrata, a druga, koja je bila definirana tuš-kadom dimenzija 80×120 centimetara, od svega 2,5 kvadrata. Kako se dodatno ne bi zauzimao prostor, ulazi u kupaonice riješeni su kliznim vratima.

– Tek kad smo postavili gabarite kupaonica dobili smo i konačnu širinu glavne komunikacije između dvije suprotne strane stana. Od te točke krenulo je uređenje. Vlasnici su željeli topao, ali čist prostor kroz moderan interijer. Prostorom dominira parket velikih dimenzija od azijske tikovine u smeđoj boji, koji je postao glavna odrednica interijera i sve se njemu prilagođavalo – kaže i dodaje kako je osim kupljenog namještaja, trebalo uklopiti i onaj iz prethodnog stana, kao i svu modernu tehnologiju čiji su vlasnici osobiti ljubitelji.

Ulazi se, dakle, u hodnik koji je zbog uskog profila ispunjen ormarima s kliznim vratima od pjeskarenog stakla dubine tek 40 centimetara s funkcionalnim policama i vodoravnim vješanjem, a naglasak ulaznom dijelu daje suvremena stropna dizajnerska rasvjeta Artemide Tolomeo. Iz hodnika se potom ulazi u prostrani boravak, u kojem središnju poziciju zauzima sjedeća garnitura talijanskog proizvođača Gurian, iza koje je smještena biblioteka u kombinaciji polica od mediapana u mat izvedbi i vrata u visokom sjaju, talijanskog proizvođača Molteni&C. Ovdje su i detalji vlasnika: slike se projiciraju na povećem digitalnom okviru, a prostor ispunjava glazba iz radiouređaja odličnog dizajna, Tivoli Audio.

– Ono što je bilo zanimljivo pri projektiranju ovakvog interijera je upravo ta pažnja koja se morala posvetiti skladu namještaja i audiovizualne tehnike koja je imala svoje osobite zahtjevnosti. Vlasnici su ljubitelji filmske umjetnosti i moram priznati da zvuk i slika kakve sam imala prilike doživjeti u tom prostoru nimalo ne zaostaje za kino doživljajem, dapače – komentira arhitektica i vodi nas dalje stanom.

Još jedan detalj koji posebno oduševljava je glavni zid dnevnog boravka u cijelosti obložen kamenim bunjicama, koje su svaka pojedince postavljane čak nekoliko tjedana! Zid je dodatno naglašen downlighterima, a pogled prema stropu otkriva prekrasnu plafonjeru velikih dimenzija mliječne strukture od Murano stakla, dok je iznad stola viseća, a u pozadini garniture stojeća rasvjeta Ray iz Flosove kolekcije.

– Od namještaja koji je zadržan iz prethodnog stana su stol i stolice iz Calligarisove kolekcije te komoda ispod televizora iz iste kolekcije kao i klub-stolić u boji izbijeljenog hrasta – kaže arhitektica.

U kuhinju se ulazi iz dnevnog boravka, a od njega je odvojena dvokrilnim kliznim staklenim vratima. Kuhinja je iz ponude tvrtke Galleria interijeri, talijanskog proizvođača CarmaCucine, izvedena u kombinaciji donjih elemenata u hrastovom furniru sive boje te gornjih elemenata bijele boje u visokom sjaju. Forma U-kuhinje završava kao šank-stol u produžetku radne plohe, gdje su svoje mjesto našli maleni bijeli barski stolci zanimljivog dizajna po imenu Zanzibar, proizvođača Rexite.

Iz hodnika se nastavlja prema istočnom dijelu stana, a na putu prema spavaćim sobama su već spomenute kupaonice. Ona od 4 kvadrata obložena je uglavnom svijetlom keramikom s detaljima u pistacija boji da se dobije na prostornosti. Poseban izazov, prepričava Martina Miličević Pojatina, bio je opremiti drugu kupaonicu, od svega 2,50 kvadrata.

– Sve je u mini dimenzijama. Sanitarije Villeroy & Boch, posebno naručena radijatorska “lojtrica”, bijela keramika. U njoj je vlasnik želio tuš-kadu dimenzija 80×120 centimetara, što je i učinjeno, a kako bi se vizualno dobilo na dubini, na zidove oko tuš kade postavljen je predivni azurno plavi mozaik iz Bisazza kolekcije koji reflektirajući svjetlost daje poseban dojam – kaže arhitektica te za kraj pokazuje dvije dječje te roditeljsku sobu s radnim prostorom i izlazom na balkon.

Imate stan, kuću ili projekt koji želite podijeliti? Popunite obrazac u nastavku, a mi ćemo vam odgovoriti u što kraćem roku.


Odaberite nekoliko fotografija te ih stavite u .zip arhivsku datoteku težine do 5 MB.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:28