MJESTA KOJA VOLIMO

Jeste li već posjetili Atrij cafea s preukusnim kolačima u Teslinoj ulici?

Za njegovo održavanje, kako nam kažu, potrebno je relativno malo brige i znanja. Ipak, upečatljivi vertikalni zeleni zid kojim se ponose TORTE i to svakodnevno oduševljava goste ovog ugodnog i lijepog cafea, a nama je upravo on bio razlog da ih posjetimo

Tko još ne zna za preukusne kolače iz proizvodnje popularne slastičarne TORTE i to? Uživamo u njima u proslavi raznih dragih nam datuma, no volimo ih kušati i uz šalicu kave ili čaja u ugodnom i lijepom ambijentu smještenom u Atriju u Teslinoj ulici na broju 7. Ono što je privuklo naše “zeleno oko”, ali i mnogobrojne zadovoljne posjetitelje, svakako je veliki ozelenjeni zid koji Atrij čini prostorom vrijednim divljenja.

BIRAMO NAJLJEPŠI VRT, TERASU I BALKON U HRVATSKOJ Uključi se OVDJE i osvoji vrijedne nagrade

- TORTE i to u već uređeni prostor Atrija uselile su krajem 2015. godine. Njegovo sveukupno uređenje, pa i zeleni zid, potpisuje dizajnerica interijera Mirjana Mikulec. Interijer smo u suradnji s arhitekticom Vlatkom Čizmić dodatno osvježili početkom ove godine - otkriva nam vlasnica slastičarskog lanca Martina Bračić.

Prostor Atrija prostire se na 250 četvornih metara. Kako bi nalikovao ostalim TORTE i to lokalima, u ovaj su interijer dodani tepisi i naslonjači jer, kako nam govori vlasnica, njihova je ideja odmaknuti se od izgleda bara i približiti se atmosferi caffea, što u svojoj suštini TORTE i to i jesu.

Efektna ploha velikih dimenzija sačinjena je od raznih biljnih vrsta, biranih po principu da su puzačice te da imaju isključivo zelene listove

BIRAMO NAJLJEPŠI VRT, TERASU I BALKON U HRVATSKOJ Uključi se OVDJE i osvoji vrijedne nagrade

Ugodnim prostorom prevladavaju pastelne boje te sivi i zeleni tonovi, s nekoliko jarkih naglasaka u vidu šarenih jastuka i tepiha s cvjetnim uzorkom. I dok je jedna prostorna cjelina, u kojoj se često odvijaju sastanci i intimnija druženja, tamnija, svjetliji prostor svakodnevno je rezerviran za mame s djecom te prijateljice koje uživaju u dugim kavama i ukusnim slasticama. Dnevno svjetlo koje prodire kroz velike staklene prozore, ali i prekrasan spomenuti ozelenjeni zid savršena su scenografija za nježne i ugodne susrete. Za izradu vertikalnog zida, najveće “zvijezde” ovog interijera, zaslužna je talijanska tvrtka, dok o njegovu održavanju brinu sami djelatnici caffea.

Kako bi bio ovako raskošan i oku ugodan, potrebno je određeno znanje o biljkama i malo dobre volje - s osmijehom nam pojašnjava Martina. Nalaze se ovdje razne biljne vrste, među ostalim, sobni i zlatni puzavci, bršljani, klorofitumi itd.

Zanimljivo je spomenuti da mnoge ovdje prisutne biljne vrste uklanjaju štetne kemikalije koje kruže zrakom pa su izvrsne za detoksikaciju prostora. Ipak, biljke koje krase ovaj zeleni zid odabrane su po principu boje i načina rasta. Važno je bilo da su u pitanju puzačice te vrste koje ne cvjetaju i imaju isključivo zelene listove, kako ne bi bojom odudarale od prvotno zamišljenog zelenog koncepta. Međutim, mnoge od njih, razumljivo, imaju svoj životni vijek. Tada se zamjenjuju novima koje Martina i njezin tim pronalaze u rasadnicima i trgovačkim centrima. Zanimalo nas je kako funkcionira zalijevanje i nužno održavanje vlage.

- Cijeli je sistem razrađen do savršenstva i funkcionira automatiziranim navodnjavanjem. Ono čime mi pridonosimo je dodavanje mineralnog gnojiva u vodu koja se nalazi u sistemu - pojašnjava nam vlasnica, zaključujući kako je za tako efektan krajnji dojam koji vertikalan vrt nudi zapravo potrebno uistinu malo truda i rada.

BIRAMO NAJLJEPŠI VRT, TERASU I BALKON U HRVATSKOJ Uključi se OVDJE i osvoji vrijedne nagrade

Foto: Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 04:22