Kako osmisliti uredski prostor koji potiče kreativnost i timski rad?

Odgovor zna arhitektica Mira Matulović

Kako osmisliti ugodan i funkcionalan uredski prostor koji potiče kreativnost i timski rad? Odgovor zna arhitektica Mira Matulović.

Izgled uredskog prostora i ambijent koji pruža uvelike utječu na kreativnost i produktivnost zaposlenika. Stoga, kada se u ponedjeljak vratite na posao, osvrnite se oko svojeg radnog mjesta i razmislite imate li dovoljan poticaj za rad ili vas nešto dekoncentrira i ometa?

Ako se mislite požaliti na kolege koji glasno razgovaraju na telefon, pjevuše po cijele dane ili nogama udaraju printer jer je ostao bez papira, na to, nažalost, ne možemo utjecati, no zasigurno vas možemo savjetovati kako osmisliti dinamičan, inspirirajući i odlično organiziran uredski prostor, koji potiče na kreativnost i timski rad. Naime, ovaj vas tjedan vodimo u ured splitske programerske tvrtke Codeanywhere, površine 120 kvadrata, za čije je preuređenje zaslužna arhitektica Mira Matulović.

– Osnovna ideja bila je zapravo stvoriti interijer koji neće biti preopterećen detaljima i koji će biti u skladu s duhom tvrtke te prostor koji će svojom funkcijom i oblikovanjem pružiti osjećaj ugodne radne okoline, a svojom ogranizacijom olakšati svakodnevnu komunikaciju i suradnju – pojašnjava Mira. Ured je smješten na dva kata koji su uređeni u istom stilu, ali zbog različitih potreba imaju različitu prostornu organizaciju. Na donjem je katu ostao jednak raspored prostorija, dok su na gornjem bila tri manja ureda, a s obzirom na prirodu posla kojim se tvrtka bavi, promjena je bila poželjna kako bi zaposlenici u svakom trenutku mogli nesmetano komunicirati.

– Donji kat udomljava recepciju, salu za sastanke i malo formalniji ured, dok je gornji kat organiziran kao open space. Da bi se dobio open space industrijski koncept, spušten je strop i srušeni su svi nepotrebni pregradni zidovi. Čitav prostor odiše industrijskim uređenjem, no hladnoća metala i sivila oplemenjena je drvenim detaljima kako bi prostor dobio na toplini i udobnosti. Instalacije nisu sakrivene, već su provučene kroz viseće metalne kanalice zbog konstantnih potreba za dodavanjem mrežnih i drugih kabela – kaže arhitektica. Dodaje kako je sala za sastanke višenamjenski prostor koji služi primarno za održavanje sastanka, ali i kao blagovaonica i igraonica, s obzirom na to da se zaposlenici odmaraju i zabavljaju u pauzama, igrajući se na igraćim konzolama. Dekoracija sobe za sastanke iz tog je razloga napravljena u skladu s njima najdražom “part time” zanimacijom, Mario Kart posterima i stiliziranim igraćim konzolama. Kako bi se postigla vedrina i opuštenost u sali za sastanke postavljen je umjetni “travnati” zid.

– Kako bi se zaposlenici osjećali ugodno, ali i zbog neprekidnih sati koje programeri provedu za svojim radnim mjestom, omogućen im je mali ‘lounge dio ili dnevni boravak ureda’ s foteljama, koji ujedno služi i za održavanje neformalnih sastanaka. Da bi svi u svako vrijeme bili upućeni u ideje i promišljanja ostatka tima, papiri su zamijenjeni velikim crnim pločama za ispisivanje. ‘Dnevni boravak’ često posluži i kao radno mjesto zaposlenika kada im dosadi sjediti za radnim stolovima. Uz ‘dnevni boravak’ je i kutak za coffee break s beskonačnim zalihama zdravih i malo manje zdravih grickalica. Police ureda ispunjene su knjigama zajedničke biblioteke koja neprestano raste – ističe. Dodaje kako je svakom detalju posvećena posebna pažnja, dok su dekoracije u skladu s navikama kolektiva. Primjerice, zidove krase posteri Star Warsa, s obzirom na to da su zaposlenici veliki zaljubljenici u ovaj filmski klasik.

– Krajnji rezultat je produktivan i uspješan ured koji balansira udobnost i toplinu doma s profesionalnom poslovnom atmosferom – zaključuje Mira Matulović.

Foto: Maksim Bašić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 05:22