JEDNOSTAVNOST KOJA ODUŠEVLJAVA

Kuća B u okolici Ljubljane

 

NAZIV PROJEKTA: Kuća B
AUTOR PROJEKTA: Ivana Hainz
INVESTITOR: Montaža Škerjanec d.o.o.
LOKACIJA: okolica Ljubljane
GODINA IZGRADNJE: 2014 - 2015
POVRŠINA PODRUMA: 108,35 m2
POVRŠINA PRIZEMLJA: 83,45 m2
POVRŠINA POTKROVLJA: 24,60 M2
VELIČINA ZEMLJIŠTA: 476 m2
IZGRAĐENO PODRUČJE: 152,95 m2
FOTOGRAF: Janez Marolt

Dobro osmišljen prostor određuje kvalitetu života i ne ograničava, već nudi slobodu kretanja i izražavanja uz održavanje optimalne funkcionalnosti prilikom boravka, a Kuća B arhitektice Ivane Hainz upravo je takav prostor. Nalazi se u okolici Ljubljane i oduševljava kako svojom vanjštinom tako i fantastičnim interijerom.

Dizajn kuće proizlazi od specifičnog položaja parcele i topografije terena. Položaj zgrade prilagođen je tlu i usmjeren je prema pogledu na južnoj strani. Pristup zemljištu je s gornje strane, što je uvjetovano podjelom unutarnjih prostora.

Želja klijenta bila je da fasada na strani ceste bude što neutralnija, ne iscrpljujuća. Budući da je kuća ukopana na kosom terenu s cestovne je strane izgledom manja i suzdržana. Njezin karakter s južne strane je drugačiji. Velike staklene površine i terase govore o zamišljenim i raznovrsnim stambenim prostorima. Gornja etaža nije izravno povezana s vrtom već je povezna s terasom od 3 metra duž cijele kuće, koja je ujedno i krov donje terase.

Glavna područja života i spavanja orijentirana su na jug, dok su usluge i komunikacije na sjevernoj strani. Na gornjoj razini, razini ceste, nalaze se dnevni prostori s predivnim pogledima. Na donjem katu su spavaće sobe povezane s vanjskim zelenim površinama. Iz dnevnih prostora, objekt se otvara prema jugu i jugozapadu kroz prostrane terase, dok arhitektura kuće stvara okvir za panoramski pogledi na prirodu.

Kuća ima dugačak pogled na južnu stranu. Ljeti, gornja greda omogućuje potrebnu sjenu. U predvorju se nalazi i ugrađena tenda koja omogućava dodatni hlad tijekom vrućih ljetnih dana.

Predvorje i stubište su odvojeni samo staklenom stijenkom. Hodnik ima i odvojeni ormar te omogućuje ugodan prijem gostiju.

Kuća je dizajnirana kao niskoenergetska, gotovo pasivna. Stoga se drvo koristi kao glavni strukturni element na gornjem katu. Donji kat je izgrađen od armiranog betona.

Izvor: outsider.si

Foto: Janez Marolt

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 01:06