MALA KUĆA

U zagrebačkom Trnju pronašli smo kuću od svega 50 kvadrata za mladu tročlanu obitelj

 DARKO TOMAŠ/CROPIX/
Volimo prirodne materijale, drvene akcente, svjetle i zemljane boje. Nastojimo ne kupovati plastiku gdje god možemo - kaže vlasnica

Zagrebačko naselje Trnje jedno je od najstarijih naseljenih područja u gradu i u današnjem svjetlu još uvijek onaj tradicionalni dio grada. Nerijetko na području ovog dijela grada možete naići na predivne male kućice koje svaka od njih nosi svoju priču. Tako smo i mi navratili do jedne takve stare trnjanske kućice koja je građena još 50 – ih godina, u preslatki dom Petre, Mihaela i malene Sofije. Kako saznajemo od Petre, kuća je nekoliko puta bila preuređivana i nadograđivana, a dio u kojem se nastanila ova mala obitelj zauzima svega 50 kvadrata.

Pogledajte video!

Petra i Mihael su se upoznali kad je Petra bila u srednjoj školi, zajedno su pohađali Akademiju likovnih umjetnosti i oboje su kreativci. Mihael se bavi umjetnošću, a Petra dizajnom, fotografijom i pisanjem te obiteljski razvijaju biznis s eteričnim uljima. Nakon što su jedno vrijeme proveli u Kanadi, ovaj mladi par se ipak odlučio vratiti u Hrvatsku i ovdje osnovati svoj obiteljski život. Prvo su, naravno, morali srediti svoj prostor za život.

image
DARKO TOMAŠ/CROPIX/
image
DARKO TOMAŠ/CROPIX/
image
DARKO TOMAŠ/CROPIX/
image
DARKO TOMAŠ/CROPIX/

- Stan prvotno nije imao kuhinju jer smo mi bili studenti, imao je jednu spavaću sobu i u drugoj maloj sobi je bila radna soba/ svaštara. Zatim, kako su se rađale potrebe, uređivali smo sobu po sobu. Prvo smo kuhinju napravili – prepričava nam Petra i dodaje – Stan se mijenjao sa svakom sezonom našeg života. Veliki smo “uradi sam” tipovi pa nam je vrlo jednostavno obrnuti neku prostoriju, dodati, prenamijeniti. Uvijek se zajedno dogovaramo oko generalne ideje prostora, no ipak su ženski prsti više involvirani u estetiku i novotarije koje pokupim na Pinterestu ili bespućima interneta, dok Miha posloži funkcionalnost i maksimizira mali prostor koji imamo. Uvijek se radi o partnerstvu – kaže.

image
DARKO TOMAŠ/CROPIX/
image
DARKO TOMAŠ/CROPIX/
image
DARKO TOMAŠ/CROPIX/

Osim kojekakvih detalja i finesa, dogovora o tome koji i kakav će kauč biti u prostoru, vlasnica nam naglašava nešto puno bitnije kada je u pitanju uređenje njihova doma. Naime, još za vrijeme trudnoće ovaj mladi par se upoznao s tzv. low tox načinom života, to jest život bez štetnih kemikalija.

image
DARKO TOMAŠ/CROPIX/
image
DARKO TOMAŠ/CROPIX/

- Od tada takav život njegujemo i uživamo u njemu te se, naravno, životni prostor prilagođava tome. Oboje smo zaljubljenici u prirodu, miran život, veliki zagovornici održivosti i ekologije. Jednostavno smatramo da način na koji društvo živi danas nije dugoročno održivo i da se treba mijenjati, malim koracima. I mi sami se još uvijek unaprijeđujemo i pokušavamo živjeti svjesnije i razmišljati o tome što kupujemo, što jedemo, stavljamo na kožu, udišemo i općenito dozvoljavamo da uđe u naš dom. Eterična ulja su središte takvog načina života jer je upravo na biljkama i njihovoj esenciji baziran low tox. Zbog svega toga, naš stan je doživio određenu transformaciju. Pomalo smo počeli izbacivati nepotrebne stvari i uvoditi praktični minimalizam. To nije minimalizam u općepoznatom smislu, ali ne kupujemo više impulzivno ili po inerciji. Nemamo 10 sredstava za čišćenje nego jednu bazu od koje sama napravim nekoliko prirodnih pripravaka za čišćenje. Isto je s kozmetikom. U tom smislu imamo manje natrpan stan i više prostora. Služim se domaćim receptima koje su koristile naše bake, ali koristim tehnologiju 21. stoljeća i to je dobra kombinacija. Osim što je Low tox zdraviji način života, donio nam je manje brige sa stvarima, pospremanjem i oslobodio nam vrijeme. U stanu je nekoliko “uljnih stanica” odnosno punktova s difuzorom i eteričnim uljima. Jedna u svakoj sobi – objašnjava Petra.

image
DARKO TOMAŠ/CROPIX/
image
DARKO TOMAŠ/CROPIX/
image
DARKO TOMAŠ/CROPIX/

Sukladno ovakvom načinu života Mihael i Petra tako i odabiru ono što će ih okruživati u njihovom domu. - Volimo prirodne materijale, drvene akcente, svjetle i zemljane boje. Nastojimo ne kupovati plastiku gdje god možemo. Dekoracije se mijenjaju i s godišnjim dobima jer volimo da nam svako doba bude dio životnog prostora. Neke komade namještaja smo napravili sami, neki stoje baš onako kako smo ih kupili, a neke smo doradili.

image
DARKO TOMAŠ/CROPIX/
image
DARKO TOMAŠ/CROPIX/

Ne volimo bacati komade namještaja kad prenamijenjujemo neki dio stana već želimo sve iskoristiti. Naprimjer kad smo proširivali kuhinju, sve novo je osmislio Miha, nacrtao i konstruirao tako da je staru kuhinju kompletno iskoristio. Sami smo obojali i doradili donje fronte, a gornje ormare smo kupili. Stan čeka još jedna transformacija jer planiramo proširenje u potkrovlje pa se jako veselimo novim DIY pobjedama – najavljuje za kraj Petra. Više o Petrinom domu i njihovom načinu života pronađite i na Instagramu @petrin.dom ili na Petrinom blogu petrindom.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:32