S.ARCH 2017 AWARD

Međunarodno priznanje i nagrada za kuću B u Zagrebu s potpisom arhitekta Vedrana Jukića

Profil

Lokacija: Zagreb, Hrvatska
Projektni ured: SODAarhitekti
Autor: Vedran Jukić
Suradnici: Nikica Kronja, Maša Medoš, Maja Šnajdar
Godina izvođenja: 2015. - 2016.
Budžet: 250.000 €
Klijent: privatni
Bruto površina: 320 m2
Površina lokacije: 1630 m2

 

Kuća B u Zagrebu s potpisom arhitektonskog studija SODAarhitekti nagrađena je sa S.ARCH 2017 AWARD za najbolji realizirani projekt u kategoriji zgrada za stanovanje. Nagrada je dodijeljena u sklopu konferencije S.ARCH koja se od 7. do 9. lipnja 2017. održavala u Hong Kongu.

Ovogodišnji međunarodni stručni žiri djelovao je u sastavu međunarodno priznatih arhitekata:

Dietmar Eberle (Baumschlager Eberle), Austrija
Viviana Muscettola (Zaha Hadid Architects), Ujedinjeno Kraljevstvo
Robert Greenwood (Snøhetta), Norveška
Keith Brewis (Grimshaw Architects), Ujedinjeno Kraljevstvo
Vivian Lee (Richard Meier & Partners), SAD
Jia Beisi (University of Hong Kong), Kina
Marina Stosic (S.ARCH), Njemačka
Ibrahim Abdelhady (Arch2o.com), SAD

Na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Hong Kongu glavni arhitekt projekta Vedran Jukić održao je predavanje o radu studija SODAarhitekti, kao i o nagrađenom projektu. S.ARCH AWARD nagrada je posvećena prepoznavanju završenih projekata, novih ideja i njihovih uzornih implementacija širom svijeta. Nastoji prepoznati nove smjerove razvoja u održivoj arhitekturi, gdje se posebna pozornost posvećuje gradnji koja koristi lokalne resurse i odgovarajućim inovativnim projektnim rješenjima, i istaknuti koncepte koji uspješno postavljaju nove standarde u arhitekturi.

Arhitekt Vedran Jukić o kući B:

Parcela za gradnju te obiteljske kuće locirana je na obroncima Medvednice, u sjeverozapadnom dijelu Zagreba. Teren je u idealnom nagibu prema jugu. Kuća je smještena longitudinalno u smjeru zapad - istok, kako bi se maksimalno iskoristile prednosti južne orijentacije i omogućio pogled na grad iz svih boravišnih prostorija.

Oblikovana je jednostavnom gestom izmicanja volumena kata u odnosu na volumen prizemlja. Time se formiraju dva vrijedna vanjska prostora kao funkcionalne ekstenzije interijera kuće - ulaz s parkirališnim mjestima koje natkriva konzola na zapadu, i terasa s krovnim vrtom za roditelje na istoku. Natkriveni prostor ulaza može se koristiti i za boravak vani, kao natkrivena terasa za blagovanje i slično.



Izmicanjem gornje etaže dobiva se planom propisana "uvučena etaža". Longitudinalna forma kuće interijersku prostornu kompleksnost dobiva uz pomoć varijacija poprečnih presjeka. Funkcionalna organizacija prostora vrlo je jednostavna. U prizemlju su dnevne prostorije, gornji kat je namijenjen spavaćem traktu, a podrum servisnom.



Kuća je organizirana oko središnjeg postavljenog dvoetažnog boravka koji je vertikalno povezan s galerijom gornje etaže, s blagovaonicom i kuhinjom u istom nivou te je kroz velike staklene stijene povezana s vanjskim prostorom parcele. Galerija služi kao horizontalna veza između roditeljske spavaonice i dječjeg trakta s prostorom za igru. S galerije se preko gornjeg prozora pruža pogled na grad.




Veliki prozori orijentirani na jug omogućuju zimskim Sunčevim zrakama da prodru duboko u kuću i pasivno je zagriju. Dvoetažni prostor dnevnog boravka akumulira toplinu i distribuira je u ostale zone kuće. Ljeti je kuća zaštićena od sunca pergolom i pokretnim žaluzinama. Više možete doznati na službenim stranicama arhitektonskog studija SODAarhitekti.

 

 

Foto: Ivan Dorotić

Izdvajamo

Iz drugih medija