Dom u kojem bismo rado živjeli

Nordijska lakoća življenja

Ah, ta divna nordijska arhitektura

Fantastičnu kuću u nastavku projektirao je arhitekt Marco Casagrande, a njezino uređenje potpisuju dizajnerice Johanna Salminena i Kati Vuorela koje su zajedno stvorile dom u kojem bismo rado živjeli! Prva stvar koju zamjećujete snažan je kontrast boja koji je iskorišten u svim dijelovima kuće, s osnovom interijera koju čine bijela boja i svijetlo drvo te zasićena tamnosiva i crna boja koje se javljaju na zidovima, kao i na pojedinim komadima namještaja, stvarajući oštar kontrast i jak ritam u prostoru. Sive nijanse betona i pločica, detalji od sjajnog crvenkastog bakra i zelenilo biljaka služe kako bi se razbila ta osnovna, snažna dinamika u uređenju.


Kuća na fotografijama ima dvije etaže, na donjoj se nalazi prostrana kuhinja pokraj koje je smještena i velika zona blagovaonice te dnevni boravak, kao i dodane prostorije, a na gornjoj spavaća soba i prostorije za druženje.


U kuhinji se nalazi veliki bijeli kuhinjski otok u obliku slova L s radnom plohom od betona koja može služiti i kao šank za doručkovanje. Ostali kuhinjski elementi su također bijeli uz kuhinjske aparate od nehrđajućeg čelika. Bočni zid i strop blagovaonice prekriveni su drvenim letvama obojenima u bijelo koje stvaraju uzorak na tim površinama. Kuhinjski elementi postavljeni su uza zid obojen u crno koji se proteže ostatkom prostorije i stvara dramatičnu pozadinu za ostale zone.

Blagovaonicu čini dugačak drveni stol okružen ujednačenim tapeciranim stolicama koji može prihvatiti više od šestero ljudi. Iznad stola u blagovaonici spušta se grupa sjajnih oblih visilica sjajnih bakrenih površina koja dodatno definira taj dio prostora.


Dnevni boravak omogućuje druženje velikog broja ljudi koji mogu udobno sjesti na golemu bijelu kutnu garnituru. Posebnu pažnju u boravku privlače dekorativni detalji poput raznolikih stolića za kavu i crnog orijentalnog tepiha. Staklena stijena kojom je rastvoren ugao prostorije omogućuje pogled na zelenilo i tako unosi element boje u prostor. Kako uređenje ne bi bilo hladno, brojne biljke i detalji tople smeđe boje raspoređeni su po kući da razbiju ritam koji stvara izmjenjivanje crne i bijele u prostoru.



Stubište koje vodi na kat kombinacija je stakla i svijetlih drvenih stepenica, prozračno je i ne zatvara prostor.


Na katu se nalazi prostor za gledanje televizije s dvije masivne ležaljke presvučene tamnosivom tkaninom u koje se možete udobno smjestiti dok gledate svoju najdražu seriju.




Glavna spavaća soba na katu ponavlja elemente iz ostatka interijera, od crne boje zida, bijelo obojenih letvi postavljenih na pojedinačne zidne plohe pa do detalja od bakra u obliku svjetiljki. Osim bakra, prostor čini toplijim i drveni okvir slike na zidu, a razvedrava ga uzorak posteljine. Upečatljiv i izvrsno usklađen interijer!




Izvor: Gloria.fi

Izdvajamo

Iz drugih medija