TLOCRTNA RJEŠENJA

Organizacija novog doma mlade zaposlene žene u Zagrebu

Kao što i našu kolumnu četvrtkom ponekad premjestimo na ponedjeljak, tako ćemo se danas iz 3D svijeta privremeno preseliti u 2D dimenziju, odmaknuti se modeliranja i dizajniranja prema carstvu linija, promišljanja, organizacije i kombinatorike.

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

Dobar tlocrt je temelj svakog dobrog projekta , a originalna ideja temelj svakog dobrog tlocrta. Klijentica koja nam se obratila za pomoć oko organizacije njenog novog doma bila je itekako svjesna njegove važnosti. Mlada i zaposlena, poželjela je prvenstveno srediti stan za svoje trenutne potrebe - jednom komotnom spavaćom sobom, puno spremišnog prostora, po mogućnosti i walk in garderobom, kutkom za rad o čitanje te mjestom za druženje s prijateljima. S druge strane, večere s prijateljima u stanu, zen kutak – čitaj walk in ormar sa jako puno cipela, mirne zimske večeri uz dobru knjigu i slične relaksirajuće navike se jako brzo mogu zamijeniti sa neprospavanim noćima, pelenama i prvim domaćim zadaćama s vlastitim mališanima.

Upravo iz tog razloga su tlocrtna rješenja za ovih 66 kvadrata u staroj jezgri Zagreba grada morala ponuditi maksimalnu fleksibilnost – stvaranje dodatne spavaće sobe uz minimalne intervencije. Opciju više radnih zona. Pretvaranje velike kuhinje sa šankom i ostakljenom, zatvorenom terasom gdje su se do jučer organizirale legendarne zabave u funkcionalnu gurmansku zonu za pripremanje nedjeljnog obiteljskog ručka i božićnih poslastica.

Drugi, nimalo manje bitan aspekt kod organizacije tlocrtnih rješenja je onaj financijski – od najmanje intervencije u prostoru do radikalnijih i skupljih rješenja. Tim redoslijedom ćemo neka od naših rješenja i prikazati.

VARIJANTA 1

Najmanja intervencija , prikazana u prvoj varijanti predlaže „pin up“ stana kroz sam interijer, dok su građevinski zahvati minimalni – lođa se zatvara i pripaja kuhinjsko-blagovaonskom prostoru, spavaća soba sa jednim centralnim gipskartonskim zidom dobiva walk in ormar, dok je ostatak stana riješen kroz organizaciju diospozicije namještaja. U ovoj varijanti nam nikako nije odgovarao oblik i dimenzija postojeće kupaonice.

VARIJANTA 2 i 3

Druge dvije varijante zadržavaju postojeću kupaonsku poziciju, no ujedno i kradu, tj. pripajaju prostor dosadašnje ostave čime je kupaonski prostor postao puno pravilniji, nešto veći i bolje organiziran.

VARIJANTA 4 i 5

Sa sljedeće dvije tlocrtne opcije dolazimo do nešto većih promjena u prostoru – pomicanjem pozicije kupaonice. Time smo dobili prostranije spavaće sobe. Bacite oko i na poziciju kuhinje na obje varijante – dobile je vlastiti kutak prepun prirodnog svjetla i pogleda na zelenje.

VARIJANTA 6

U ovoj se varijanti kupaonica svojom pozicijom „vraća kući“. No, dogodilo se još nešto – upravo smo stanu podigli vrijednost – stvaranje dviju kupaonica – jedna od kojih je, recimo to na engleski, en suite kupaonica master bedroom-a.

VARIJANTA 7 i 8

I kandidati broj 7 i 8 nude kupaonicu na približno istoj poziciji – uz jedan novitet – odvojen WC i dodatnu komunikaciju kuhinjske i spavaće zone na principu – buđenje – jutarnji kupaonski rituali - jutarnja kava na terasi. Jednog dana će se takav luksuz zamijeniti prolazom iz roditeljske u dječju sobicu.

VARIJANTA 9 i 10

I za kraj tu su dvije tlocrtne varijante koje nude veoma otvoren, prozračan pogled na stan već sa samog ulaza, kuhinju sa šankom i ugodnu dnevnu zonu te, s druge strane, prostranu spavaću sobu sa velikim garderobnim prostorom za sve bitne krpice i cipelice, koje jednog dana, dodavanjem dva manja zida, lako postaju dodatna spavaća soba.

via GIPHY

Puno je opcija, kombinacija i mogućnosti prošlo kroz naše misli i dvodimenzionalni svijet nacrta.

Jedna od danas predstavljenih je i ona odabrana, klijentici najdraža – probajte pogoditi koja. Otkriti ćemo vam tajnu – odgovara onom 3D vizualu sa naslovne strane.

I za kraj, ovaj tjedan šaljemo vam 2D i 3D pozdrave od arhitekata iz 4uHa.

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 02:14