Konzola Arhitektura

PEKARNICA OSO Dizajnerska pekarnica u Umagu

    AUTOR:
    • Jelena Kovačević

  • OBJAVLJENO:
  • 06.09.2016. u 07:15

Tko kaže da prodavaonice kruha moraju biti dosadne?

Ekipa iz studija Konzola Arhitektura potpisuje zanimljiv hibrid između pekarnice, kafića i slastičarnice u kojem se pazilo na svaki detalj.

U posljednjih nekoliko godina sve se više otvaraju pekarnice koje odudaraju od onih uobičajenih, malih i neprivlačnih prostora u kojima je jedini i glavni cilj ući, kupiti proizvod i otići.

Nove pekarnice su prostorno detaljno i arhitektonski funkcionalno osmišljene, dizajnerski uređene i kvalitetno opremljene. Samim time one ne tjeraju kupce da jedu “s nogu” već im omogućuju da, baš kao u nekom lokalu poput kafića ili slastičarnice, ugodno sjednu i pojedu obrok. Jedna od njih je i novootvorena pekarnica u Umagu, koju je projektirala ekipa iz studija Konzola Arhitektura.

 

EKLEKTIČNI PROSTOR

- Većina pekarnica je slabo uređena: sve se svodi na pult, frižider s jogurtima i stalak s kruhom u nekom prostoru koji odiše još uvijek prošlom djelatnošću. No, vide se pomaci prema naprijed, nekolicina većih pekarskih tvrtki brine o uređenju interijera i brendiranju svog proizvoda. Njihove su pekarnice primjeri dobrog uređenja - kaže Lazarić i dodaje kako je cilj i ovog projekta bio slijediti tu novu generaciju pekarnica. Naime, nakon šestogodišnjeg traženja lokacije, vlasnicima - Irmi, Sandri, Katarini i Bojanu - ukazala se prilika za najam prostora površine 25 kvadrata na početku Trgovačke ulice, nakon čega su angažirali arhitekte Tonija i Ivu Lazarić te Vanju Magića s kojima su krenuli u suradnju.

 

- Vlasnici su nas upoznali sa svojim načinom rada i elementima koje moramo smjestiti u prostor, ostalih uvjeta nisu imali. Naša je želja bila stvoriti topli, domaći, eklektični prostor koji će jasno izražavati namjenu prostora - kažu arhitekti i dodaju kako je željeni koncept bio što više spojiti interijer i eksterijer, odnosno približiti i otvoriti pult pekarnice prema ulici, zatim odabirom materijala i tekstura učiniti prostor što toplijim s daškom prošlosti te postaviti peć u centar perspektive gledano kroz otvor sa ceste.

 

PORTAL OD HRASTA

Ranije se u prostoru, kažu, nalazio kafić koji generalno nije bio u lošem stanju, ali je interijerski bio nekvalitetno uređen. Preuređenje je stoga obuhvaćalo skidanje tapeta, bojanje zidova, zamjenu instalacija, zamjenu stolarije i izradu novih elemenata. Budući da je prijašnja stolarija imala dovratnike koji bi sprječavali pogled prema novom glavnom interijerskom elementu - portalu, zamijenjena je staklenom kliznom stijenom i harmo stijenom koje su prostor otvorile prema ulici.

Portal je izrađen od hrasta te dodatno naglašen pozadinskom crnom bojom, dok je s desne strane dio zida obložen keramičkim pločicama geometrijskih uzoraka, koje su dale željeli retro dojam. Vitrine za sladoled i kruh, pak, obložene su u “šiblje” koje simbolizira košare, dok su za rasvjetna tijela odlično poslužile mutilice. Ispred lokala bila je predviđena i terasa pravokutnog oblika površine 25 kvadrata, no budući da se nalazi na frekventnoj lokaciji i sjecištu triju puteva, arhitekt je odlučio napraviti “otok”, odnosno kružnu terasu zazelenjenu umjetnom travom, gdje se okupljaju kupci.

Foto: Goran Šebelić/Hanza Media

Izdvajamo

Iz drugih medija