RAZIGRANE I VESELE

Pet savršeno uređenih dječjih soba

Ove sobe prate dječje potrebe, sadrže dovoljno mjesta za igru i učenje te svojom kreativnim uređenjem osiguravaju djeci udoban boravak

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

Danas ćemo vas provesti kroz dječje sobe. Kroz dio doma u kojem su brige zabranjene, mašta je stvarnost, dan počinje ujutro s Čokolinom, a završava kad mama kaže: "Dobro, jesi ti normalna?! Pola jedanaest je! Ideš u krevet, inače ništa od poklona za Svetog Nikolu. Ništa još malo, nego ODMAH!"

Ovakvi projektni zadaci su zasigurno jedan od najslađih i najveselijih poslova za nas arhitekte. Oni su, zapravo, projektna igra i prilika da pobjegnemo od stvarnosti, vratimo se u neko drugo vrijeme, uz taktove pjesmica koje su obilježile naše djetinjstvo. U mašti uskačemo u omiljene hlačice s naramenicama, sjedamo na pod i krećemo s igrom!

Kod osmišljenja dječjih soba je zgodno i bitno pripaziti na mogućnost mijenjanja nekih elemenata. Nešto što je jako zgodno petogodišnjaku, desetogodišnjaku je stravično dosadno. To su, naprimjer, fototapete s omiljenim bendom osmogodišnjaka, koji u ranom pubertetu postaje potpuno neprihvatljiv. Boje također. Ako je curici od tri godine super imati sobu koja izgleda kao koliba iz Ivice i Marice, vjerujte, već u drugom razredu će je Ivica, Marica i koliba užasno živcirati.

Sobe trebaju biti prilagođene djeci, ali uzmite u obzir da ona munjevito brzo odrastaju, što je jedina konstanta u djetinjstvu. Koliko god je roditeljima to neprihvatljivo. Ostale stvari su izuzetno nestabilne. Jučer je aktualna Maša i Medo, a već sutra je favorit Peppa Pig. Danas je najbolja jedna baka, prekjučer je bila druga. Prošli tjedan Katy Perry, ovaj Dara Bubamara. Dobro, šalimo se malo.

U prvom tjednu mjeseca kojemu se najviše raduju najmlađi i oni koji se tako osjećaju, pozivamo vas da se prošeće kroz naših pet dječjih soba koje smo osmislili za naše najmlađe, razigrane i vesele klijente.

Svaka od njih obiluje ugradbenim elementima koji će biti iskoristivi i kroz kasnije faze odrastanja. Vjerujemo da ćete prema bojama brzo zaključiti koja je soba za curu, a koja za dečka, ali ujedno i prepoznati posebne priče i elemente unutar pojedine sobe , zbog kojih će dijete obožavati boraviti u svojim odajama.

U jednoj je to krevet na podizanje, koji oslobađa, odnosno stvara dodatan prostor za igru, a u drugoj ormari što asociraju na kućicu za igru. U taj isti, „arhitektonski“ element dječje kućice smo u određenim dječjim sobama za curice uklopili preslatke krevetiće, a u drugima će kućica za igru kroz nekoliko godina služiti kao police za školski pribor i torbe.

Da previše ne pišemo, uskočite u cipelice trogodišnjaka i prošećite kroz dječji dio svemira. Tamo gdje je Deda Mraz dobio pismo s tisuću stavki - „Jer sam bila jako dobra i spremila sve igračke.“

Tamo gdje kojot svaki put preživi, premda je sto puta pregažen, pao u provaliju ili ispaljen iz topa. Tamo gdje je najveći problem to što se zeki zamrznuo potočić.

Djeca će kad tad odrasti, ali vas pozivamo da oživite ono nestašno i bezbrižno dijete u sebi. Sjednite na pod i odigrajte neku igru iz djetinjstva. Legići, autići, barbike, svejedno... Ali poslije sve lijepo pospremite, inače ćete dobiti šibu. Onu zlatnu s malim krampusom.

Uživajte u igri, do sljedećeg čitanja, gdje ćemo se baviti malo konkretnijim temama – projektom interijerom na naš način.

Vaši arhitekti s Ribnjaka

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 10:36