PROSTRAN MODERAN STAN

Potkrovlje na najvišem katu poslovne zgrade  

 

"U našem hotelu postoji samo 1 soba, ali je najveća u Danskoj!" - kažu vlasnici o svom veličanstvenom potkrovlju u Kopenhagenu. I to je uistinu jedinstven projekt, poznatog danskog proizvođača namještaja i kuhinja Vipp, koji je nedavno odlučio stvoriti prostrani moderni stan za najam veličine 400 četvornih metara na najvišem katu svoje poslovne zgrade u bivšoj tiskari iz 1910. godine i izložiti najnoviju kolekciju - dizajnersku kuhinju i opremu za dom. Za uređenje ovog fantastičnog potkrovlja angažiran je najbolji danski studio za uređenje interijera David Thulstrup  i zato je potkrovlje tako elegantno. 

 

Studio David Thulstrup orkestrirao je kompletnu obnovu i preoblikovanje prostora koji karakteriziraju originalni stupovi od hrasta i visoki stropovi - omogućujući ugradnju mezanina u veliki prostor. Prostorni plan je ponovno konfiguriran i otvoren kako bi se stvorio pogled na središnju os kroz donju razinu potkrovlja.  Tamni i dramatični ulaz sa spuštenim stropom (zahvaljujući višem mezaninu) najprije pozdravlja posjetitelja. Zatim se ulazi u svijetli, veliki otvoreni prostor sa zonama za kuhinju, blagovaonicu i dnevni boravak.

U dnevnom boravku, velike tamnozelene baršunaste sofe čine središnji dio zone, dok je mirna zona kamina s pogledom na poslijepodnevni zalaz sunca opremljena udobnim foteljama presvučenim kožom.  Ovo područje otvara se velikim vratima na bogato zasađen balkon s pogledom na luku. 

Velika slobodno položena samostojeća Vipp kuhinja i skladišni moduli čine središnji dio otvorenog stambenog prostora, dopunjenog velikim praktičnim kuhinjskim predmetima u policama.  

 

Blagovaonica je intimna zona, smještena ispod spuštenog stropa mezanina iznad, a umotana je u fleksibilnu prostorno-pregradnu zavjesu boje senfa danskog proizvođača tkanina Kvadra. Dugačak Vippov stol za jelo okružen je stolicama i komadima iz raznovrsnih umjetničkih zbirka. 

Jednostavna i svijetla spavaća soba nalazi se na istočnom kraju ove niže razine. Teksturirane Muuto zidne pločice igraju se sa svjetlom, a samo niski prostorni pregradni zid odvaja kadu od kreveta. 

 

Razinu polukata doseže se centralno postavljenim, crnim spiralnim stubištem, izrađenim od perforiranog metala. Izbor perforiranog metala bio je ključ koji osigurava da središnja os ne bude prekinuta.   Na gornjoj razini nalazi se radna soba i knjižnica u sjevernom i južnom krilu. Konačno, most daje pristup osamljenoj spavaćoj sobi tamnih tonova na kraju potkrovlja.

 

 „U ovom prostoru naši gosti žive s našim proizvodima i doživljavaju ih kao u prirodnom okruženju doma“, rekao je Kasper Egelund, predsjednik Uprave Vippa. 

Foto: VIPP

Izdvajamo

Iz drugih medija