grad na selu

Predivna kamena kuća kao mjesto susreta koje uspostavlja novi odnos sela i grada

 MIGUEL DE GUZMAN/
Čvrsti kameni dijelovi i šupljine koje se provlače između najbolje opisuju suživot prirode i arhitekture

Velika kuća, grad u malom koji se smjestio na selu. Ovo bi bio najkraći opis ove divne građevine pod nazivom Vila Icaria koja se smjestila u netaknutoj prirodi Španjolske. Kako nam sami arhitekti iz studija Arquitectura al descubierto koji potpisuju projekt na početku kažu „kuća nastoji uspostaviti novi odnos između sela i grada, stvarajući mjesto susreta, priliku da seosko okruženje još jednom ispuni suvremenim urbanim aktivnostima”.

image
MIGUEL DE GUZMAN/
image
MIGUEL DE GUZMAN/
image
MIGUEL DE GUZMAN/
image
MIGUEL DE GUZMAN/

Sazdana od nekoliko kamenih tomova na površini od 450 metara četvornih kuća se u potpunosti isprepliće s prirodom na obalama rijeke Tagus. Čvrsti kameni dijelovi i šupljine koje se provlače između najbolje opisuju ovaj suživot prirode i arhitekture. - Kamen, ruralni organizam i sjena ustupaju mjesto staklu, svjetlu i sinkronijskom prostoru – ističu arhitekti.

image
MIGUEL DE GUZMAN/
image
MIGUEL DE GUZMAN/

Kako nam poetički opisuju arhitekti kuća pruža dva zagrljaja, za one koji dolaze samo u posjet i za one koji žive tu, jasno razdvajajući prostore za goste i same vlasnike tako da svi mogu zadržati svoju intimnost dok borave na imanju. Kuća se formira na način da se stvara mali grad koji je artikuliran oko dva dvorišta odnosno trga. Ovi volumeni izmjenjuju dvije vrste unutarnjih prostora: one koji su u bliskom kontaktu s zatečenim krajolikom i one koji su zaklonjeni unutar kamenih volumena, hvatajući samo zadivljujuće vizualne fragmente.

image
MIGUEL DE GUZMAN/
image
MIGUEL DE GUZMAN/
image
MIGUEL DE GUZMAN/
image
MIGUEL DE GUZMAN/

Da bio se bilo dosljedno cjelokupnoj ideji spajanja urbanizma i seoskog izričaja cijela konstrukcija djelo je lokalnih zidara, a lokalni materijali također su prevladali kako bi se naglasio povratak na ono bitno. - Završna obrada je sirova: izloženi betonski svodovi, rustikalno žbukanje unutarnjih zidova i polirani betonski podovi koji se povezuju s logikom ruralnog - objašnjavaju iz studija svoje odluke.

image
MIGUEL DE GUZMAN/
image
MIGUEL DE GUZMAN/
image
MIGUEL DE GUZMAN/

Propusnost, prostorni kontinuitet i intimnost slijede jedni druge i stapaju se u nevidljivim dodirnim točkama koje ovaj naizgled grubi i kameni prostor čine laganim. Ukratko, kao što smo napomenuli i na samom početku kuća ima za cilj ponuditi alternativu gradu, ali jednu koja je povezanu s njim; mjesto povratka izvorima, stvarajući utočište gdje će se razvijati hiperpovezana tehnološka aktivnost 21. stoljeća.

POGLEDAJTE VIDEO!

Projekt također uključuje različite namjere -traženje najboljeg pogleda na rijeku, očuvanje postojećeg drveća, održivost, samodostatnost - kako bi se cjelina oblikovala sa značenjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 02:23