Priča o jednoj istarskoj kući

Zahvaljujući bračnom paru Radovanović, nekadašnja ruševina postala je kameno zdanje za ugodan obiteljski odmor

Ta čudna kamena kuća koja nosi naziv Villa Meschi ime je dobila po svom zadnjem stanaru, perojskom škovacinu Jovi Stomiloviću zvanome Meski, objašnjavaju nam njezini sadašnji vlasnici Mile i Mira Radovanović, umirovljenici iz Bjelovara, dok ulazimo u njihovu, kako je sami nazivaju, oazu mira i sreće. Villa Meschi nalazi se u Istri, na glavnom trgu u mjestu Peroj, i definitivno nije obična istarska kuća.

– Ova kuća nije imitacija, ona je original, klesarsko čudo, arhitektonski dragulj i djelo genijalnosti starih samoukih majstora koji su očito kamen poznavali bolje nego svi kasniji fakulteti, instituti, sveučilišta i akademije. Oni su, naime, poznavali dušu kamena – priča bračni par Radovanović koji je kuću kupio 2003. godine kada impresivno izdanje nije bilo ni sjena ovoga što je danas. Villa Meschi je tada bila tek ruševina bez krova, vrata i prozora. Bila je puna otpada i ljudi su od nje okretali glavu.

Suvremeni materijali

– Prvo smo pristupili čišćenju i odvozu smeća, zatim rušenju međukatnih drvenih, a trulih konstrukcija te uklanjanju raspadajućeg krovišta. Ostali su na kraju goli vanjski zidovi od prekrasnog bijelog kamena koje nismo dirali, a na koje je, prema potrebi, valjalo ugrađivati suvremene građevinske materijale. Postavljanjem armiranobetonskih zidova ukazao se lijep prostor od prizemlja i dva kata – prisjećaju se vlasnici.

Kuća se sastoji od prizemlja veličine dvadesetak kvadrata te dvije etaže, od kojih svaka ima tridesetak kvadrata. – Namještaj za kuću nabavljali smo na raznim stranama, uglavnom u domaćim trgovinama Pevecu i Primi te u brojnim antikvarijatima. Zanimljivo je da smo dobar dio namještaja morali dati raditi po mjeri jer zbog specifičnih oblika prostorija klasični elementi nisu naprosto dolazili u obzir.

U toj kući, naime, nema pravog kuta! Kuća je uglavljena između tri veće građevine, na mjestu nekadašnjih gradskih vrata – ističu vlasnici i dodaju kako kući pripada i trokutasto dvorište od 170 četvornih metara i s četrdesetak vrsta cvijeća u kojem se nalazila stara štala. Nju su vlasnici preuredili u ugodan ljetni prostor (kuhinja, soba, sanitarni čvor) usred ljupkog parkića s fontanom, roštiljem i nekoliko terasa, a sve idealno za večernja druženja.

Kuća za igranje

U cijelom prostoru, kažu vlasnici, nema prevladavajućih boja i sve jednostavno pršti od šarenila. To je, slaže se bračni par Radovanović, bila njihova vizija od početka uređenja vile. Htjeli su veselje, radost, bezbrižnost… Drugim riječima, sve ono što je potrebno jednom prostoru kako bi širio pozitivne vibracije. – Na pitanje jedne 12-godišnje djevojčice čemu služi ova kuća, naša kći, učiteljica, odgovorila je da je to kuća za igranje – smiju se vlasnici.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Imate kuću ili interijer koji biste željeli podijeliti? Šaljite nam fotografije na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 13:48