ZAKON

Primjena se sustavno nadzire: Nastavili pogrešno procjenjivati državne i lokalne nekretnine

Greška od 1,8 milijardi kuna zabilježena je u procjeni vrijednosti državnih nekretnina, što je rezultiralo prijavama procjenitelja

Državno Visoko procjeniteljsko povjerenstvo korigiralo je lani vrijednost procjene ovlaštenih vještaka za čak 1,8 milijardi kuna, moglo se čuti na konferenciji državnog tajnika Željka Uhlira, koji je predstavio u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja rezultate primjene Zakona o procjeni vrijednosti nekretnina.

Zakon o procjeni vrijednosti nekretnina donesen je 2015. godine, a te su se procjene dotad uglavnom radile bez utvrđenih kriterija i uz potpuni izostanak formalne edukacije, gotovo da je svaki vještak mogao imati svoja izmišljena pravila. Osim što je ZPVN propisao tko, kako i na temelju čega može odrediti tržišnu vrijednost nekretnina u Hrvatskoj, uspostavljen je sustav nadzora nad provedbom zakona.

TRI GODINE

Na lokalnoj razini procjeniteljska povjerenstva i stručne službe gradova zaprimili su 1435 elaborata, od čega je 25,09 posto ispravljeno. Razlika u procijenjenoj vrijednosti nakon ispravka iznosi 13,5 milijuna kuna. Oko 11 milijuna kuna vezano je uz Grad Zagreb.

- Tri i pol godine na snazi je Zakon o procjeni vrijednosti nekretnina. Zadnji propis koji je uređivao procjene vrijednosti nekretnina bio je iz 1936. godine. Konačno, 2015. donijeli smo zakon, a procjeniteljima smo dali dovoljno vremena da se priuče na njega - kazao je Željko Uhlir.

Greška od 1,8 milijardi kuna zabilježena je u procjeni vrijednosti državnih nekretnina. Zbog toga je, kako je kazao državni tajnik Uhlir, protiv šest do sedam vještaka DORH-a pokrenuo kazneni postupak, odnosno pred prekršajnim i kaznenim sudovima, koji bi trebali utvrditi je li bilo i dogovora s gradonačelnicima.

STRUČNJACI

Veliki je otpor među procjeniteljima u primjeni zakona. No, oni su prije njegova stupanja na snagu, kaže Uhlir, procjenjivali nekretnine na osnovi izmišljenih koeficijenata. Naveo je primjer u kojem je vještak nekretninu od 2,2 milijuna kuna procijenio na šest milijuna kuna.

Načela procjene vrijednosti nekretnina prema ZPVN-u su definicija tržišne vrijednosti i nekretnine, tržišni modeli, propisane metode vrednovanja, propisana ograničenja i drugo. Prema definiciji, tržišna vrijednost nekretnine je “procijenjeni iznos za koji bi nekretnina mogla biti razmijenjena na dan vrednovanja, između voljnog kupca i voljnog prodavatelja, u transakciji po tržišnim uvjetima nakon prikladnog oglašavanja, pri čemu je svaka stranka postupila upućeno, razborito i bez prisile”. Procjena vrijednosti nekretnine mora biti izrađena pažnjom dobrog stručnjaka, uzimajući u obzir sve raspoložive dokaze kako bi rezultat bio održiv nakon provjere.

Tomislav Krišto/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 03:35