Studio Dva Arhitekta

Projekt moderne vinarije u Slavoniji osvojio nagradu u Italiji

Studio Dva Arhitekta dobio je priznanje uglednog magazina The Plan za projekt moderne vinarije u Radovancima kraj Požege

Projekt vinarije u Radovancima kod Požega arhitektonskog studija Dva Arhitekta nagrađen je na svečanosti koja je održana u Veneciji u srijedu 25. svibnja, u kategoriji production (proizvodna namjena) u okviru nagrada magazina The Plan. Svečanost dodjele nagrade održana je u sklopu International Perspective Foruma, događanja koje povezuje arhitekte i srodne struke, kako prenosi DAZ.

Požeška Zlatna dolina poznata je po svojoj kontintalnoj klimi koja je idealna za uzgoj vinove loze s postepenim prijelazom ljeta u jesen. Optimalna nadmorska visina te pretežno južna ekspozicija s netaknutom prirodom učinili su ovu lokaciju idealnom za smještaj vinarije. Pri projektiranju najveći izazov Dva Arhitekta bio je iskoristiti postojeće brdašce i izdubiti ga kako bi se u njega smjestio sadržaje vinarije.

Odluka o mimikrijskom pristupu projektu opravdana je energetski i tehnološki. Naime, konzistencija temperature, vlage i svijetla rješava se prirodnim putem, što pogoduje samom vinu.

Površina građevinske četice iznosi 14 750 m2 dok je GBP zahvata 3350 m2. Zgrada udomljuje pogon vinarije, izložbeni te degustacijski dio. Izgradnja je planirana masivnim armirano-betonskim zidovima te zelenim krovom, koji će cjelokupni zahvat činiti prepoznatljivim turističkim landmarkom.

Izvor: DAZ, magazin The Plan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:36