U gostima

Prostor koji odiše zaraznom energijom u Puli

65 kvadrata čiste sreće za mladu vlasnicu. Na prvom katu zgrade u Puli smjestio se šarmantni i topli stan Tine Krajinović. Vodimo vas tamo po tjednu dozu interijerske inspiracije...

Stan u koji vas danas vodimo smješten je u Puli, na prvom katu zgrade iz sedamdesetih, smještene odmah uz Mornarički park. Balkoni gledaju na zelenilo i fontane, a zgrada je udaljena 10 minuta laganog hoda od centra i 15-ak od pulskih najljepših plaža.

Mlada vlasnica Tina Krajinović govori nam da je površina stana 65 četvornih metara. Dodaje da su prijašnji vlasnici izveli veće radove, a ona je, kad se uselila, imala samo jedan cilj - sredstvima kojima je raspolagala prostoru dati dušu, projicirati sitnice iz svoje mašte i svoju osobnost. Htjela je, kaže, i da stan bude funkcionalan te da dio vremena bude apartman, ali ne onaj sterilni, klasični, koji će biti prenoćište, nego onaj koji će gostima biti poput doma.

Vlasnica Tina imala je, kaže, samo jedan cilj - sredstvima kojima je raspolagala prostoru dati dušu te projicirati sitnice iz svoje mašte i svoju osobnost. Naravno, uz sve to nije htjela nikako zanemariti funkcionalnost

Kuhinja je napravljena po mjeri, a sve drugo je kombinacija proizvoda iz trgovina poput Ikee, Emmezete, Mime...

- Cilj je bio da svi osjete energiju doma. Želja mi je bila da stan koristim dio godine za turističku djelatnost, dio godine za sebe, za svoj mir i druženje s dragim ljudima. U sezonsko vrijeme želim da prostor pruži potpunu komociju i sve ono što jedan dom treba sadržavati - odlučno kaže vlasnica Tina i pokazuje nam kako je organizirala prostor. Sastoji se, zapravo, od predsoblja, dvije spavaće sobe, dnevnog boravka i kuhinje koji su povezani, kupaonice i dugačkog balkona na koji obje sobe imaju izlaz.

- Htjela sam da sve bude koherentno, da svaka prostorija ima svoj pečat, ali da se istovremeno nadopunjuju. Soba s bračnim krevetom mrvicu je elegantnija, finija, u zlatnim notama, dok druga, s dva ležaja, više odiše mladalačkom energijom. Obožavam to što cijeli stan ima mnogo svjetla, među ostalim, i za šarenilo bilja koje je moja mama, kao prava mama, donijela i rekla da umjetnome cvijeću ne smije biti mjesta u jednom toplom prostoru. Kad dođe vrijeme da stan bude isključivo za mene, poželjet ću još dodati elemenata industrijskog uređenja, zid s opekom u sklopu dnevnog boravka, sobu u kojoj će se smjestiti walk in ormar iz najljepšeg ženskog sna, možda sitnice koje će još dodatno otvoriti prostor u kupaonici, poput neprimjetne tuš-kabine u razini poda, ali o tom, potom - otkriva vlasnica i dodaje da je namještaj u stanu, doslovno, kombinacija svega. Sve je, ističe, novo, ali ne dizajnersko.

- Kuhinja je po mjeri, a ostalo je kombinacija pristupačnijih stvari iz Ikee, Emmezete, Mime itd. Stolić u dnevnom boravku je izrađen, od pravog je kamena, po kojemu je napravljen okvir koji smo kasnije bojili u dekorativnu mat zlatnu. Dečko je pravi majstor, strpljiv i s najboljim osjećajem da prenese moju viziju i uklopi je u svoju ideju. Izradio je, među ostalim, i klupicu od starih paleta na balkonu. Zatim ove daščice za tegle s cvijećem i lampicama. Takve sitnice koje život znače samostalno smo pravili, ja sam dobila lakše, dječje kreativne zadatke bojenja u tom dijelu - smije se Tina Krajinović, koja je htjela da balkon bude malo življi, s prirodnim materijalima i nesavršenostima, kao suprotnost i dopuna ostatku stana i drago joj je da je u tome uspjela jer sada za sunčanih dana neopisivo gušta u svom slatkom kutku.

- Najdraže mi je od svega to što je uređenje interijera uključivalo moje najdraže ljude. Roditeljima je želja bila izbjeći da prolazim trnovit put kroz koji su oni morali, izbjeći kredite i postaviti me na svoje noge. I beskrajno sam im zahvalna na nesebičnosti i ljubavi. Trenuci provedeni u maštanjima, izletima i traženju svakog detalja, trenuci u izrađivanju, trenuci u kojima vidim da moj dečko svim srcem nastoji sitnice iz moje glave prenijeti svojim rukama u djelo, predstavljaju mi najveće zadovoljstvo. Puno smijeha, truda i ljubavi, to je unijelo dobar osjećaj i dušu u ovaj stan, a to je ono ključno - zaključuje simpatična vlasnica.

Balkon je “življi” od ostatka stana, a na njemu dominiraju prirodni materijali i floralni detalji koji ga u konačnici čine divnim mjestom za boraviti

Foto: Goran Šebelić/Hanza Media i Ana Bolobicchio

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 05:16