održiva gradnja

Prva hrvatska kuća na drvetu

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji, usred hrastove šume u blizini sela Komaji u općini Konavle skrio se Cadmos Village, pustolovni park u kojem se i najzahtjevniji pustolovi mogu dobro zabaviti. Održivi turizam okosnica je koncepta ovog parka s tri razine, a u sklopu te ideje 2016. godine sagrađena je i jedna posve neobična kuća. Riječ je o pravoj kući na drvetu u kojoj svaki dan počinje pjevom ptica i fantastičnim pogledom na Konavle.

Rustikalnu i šarmantnu kuću na drvetu sagradili su i uredili Zoran Ateljević i Goran Jerković, dugogodišnji članovi Hrvatske gorske službe spašavanja čije su vještine i poznavanje tehnike penjanja uz pomoć užeta bili neophodni za uspješnu gradnju na visini. Naime, ova je kuća prvi takav projekt u Hrvatskoj koji je nastao u suradnji s američkim graditeljima Michaelom Garnierom i Petom Nelsonom.



Sagrađena na platformi od 50 četvornih metara, kuća ima dvije etaže i dovoljno prostora za udoban boravak čak šestero ljudi. Sama platforma nalazi se na visini od šest metara, a smještena je između dva velika hrasta pomno odabrana u suradnji s američkim graditeljima koji su patentirali sisteme za pričvršćivanje platforme za stabla.

Gradnja osnovne, vrlo masivne platforme čije su grede težile više od 250 kg zahtijevala je osmišljavanje posebnih tehnika nošenja i podizanja kako bi se konstrukcija postavila na traženo mjesto. U sklopu kuće nalaze se tri sobe, toalet s tuš-kabinom, kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak, a električna energija objekta oslanja se isključivo na samostalni solarni sustav sagrađen u sklopu parka.



Uklopljenost kuće među krošnje starih hrastova postignuta je i s prirodnim uređenjem unutrašnjosti koja je udobna i u potpunosti izvedena u drvu, kao jedinom mogućom opcijom samoodrživog primjera gradnje. Sav je namještaj, koji uključuje masivne stolove i stolice iz blagovaonice, kao i krevete, ručni rad, a u kuću je ugrađena i renovirana stolarija pa su tako glavna hrastova vrata nekad krasila kuću u staroj gradskoj jezgri u Dubrovniku.


Najbolja stvar u cijeloj priči? Ova se lijepa kućica može unajmiti za 250 do 300 eura po noći pa sa svojim društvom i obitelji možete iskusiti kako izgleda jutarnje buđenje među zelenim krošnjama predivnih starih hrastova.

Više informacija možete pronaći na službenoj stranici Cadmos Village i na Facebook stranici parka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 05:02