PREDIVNA!

Rustikalna i otmjena atmosfera u kući koja se diči radovima lokalnih radnika

 André Klotz
Saznajemo kako je većina intervencija vođena s ciljem isticanja kvalitete komada lokalnih obrtnika i ponovne upotrebe materijala

- Sve je počelo kada smo na jedan poziv otputovali u Trancoso, Bahia, na sjeveroistok Brazila i odlučili se prihvatiti zadatak uređenja kuće za sezonski najam od 330 metara četvornih koju je projektirao Studio OR + K – govore na samom početku iz studija Todos Arquitetura i dodaju – Prije svega je bilo potrebno zadržati određenu neutralnost, ali bez odustajanja od rustikalne i otmjene atmosfere koja je toliko upečatljiva u Quadradu, glavnom turističkom mjestu u selu, gdje se kuća nalazi.

image
André Klotz
image
André Klotz
image
André Klotz

Saznajemo kako je za lokalno područe karakteristično šarenilo fasada i unutarnjeg uređenja, ali u ovom slučaju arhitekti su se odlučili da kompletna fasada bude obojana u jednostavnu bijelu boju, a ta ideja se nastavila i u untrašnjem dijelu kuće. Arhitekti nam govore kako je većina intervencija vođena s ciljem isticanja kvalitete komada lokalnih obrtnika i ponovne upotrebe materijala, počevši od kanua pretvorenog u klupu koja stoji ispred kuće. Malo je elemenata, ali važnih, došlo i iz drugih gradova. Prvenstveno se ističe slučaj kabineta izrađenog od drveta koji je stigao iz Sao Paula s planiranom sudbinom: postao je bar.

image
André Klotz
image
André Klotz
image
André Klotz

U četiri apartmana s pripadajućim kupaonicama, kuhinji i velikom dnevnom boravku ovi prvotni ciljevi se nastavljaju i jezik je svugdje isti: jednostavni materijali, pročišćeni lokalnom izradom daju rustikalan i elegantan ton koji prožima čitav projekt. Izgoreni beton, bakar, reciklirano drvo, ponovno korištena keramika i divno sunce koje sija na ovoj lokaciji bili su sasvim dovoljni za stvaranje savršene atmosfere u ovoj predivnoj kući.

image
André Klotz
image
André Klotz
image
André Klotz

Kao podna obloga je postavljeno drvo čija je tekstura ugodna na dodir pa se arhitekti odlučuju izostaviti tepihe i prostirke. Ostali elementi uređenja uglavnom svi pričaju neku priču i nose potpis istaknutih lokalnih dizajnera i svi su napravljeni u skladu s lokalnom kulturom.

image
André Klotz
image
André Klotz
image
André Klotz

U kuhinji je instalacija kuhinjskog otoka u samo središte optimizirala prostor i pomogla umnožiti radni i blagovaonički dio koji je uvijek jako potreban u ljetnikovcima. Središnji pult prekriven je poliranim granitom, a u ovom dijelu se još posebno ističu i graciozni prozori u boji. Slavine i lustere ručno je izradila lokalna obrtnica Nei Cobre, a ormariće s letvicama Marcenaria Dati, osim predivnog dizajna, ovi detalji daju poseban i unikatan šarm cijelom prostoru.

image
André Klotz
image
André Klotz

- Troslojni stalak za glineno voće stvorila je arhitektica Janete Costa, jedna od velikih zagovornica upotrebe predmeta popularne kulture u dizajnu interijera. Komad predstavlja naše divljenje i posvetu njoj – ističu iz studija Todos.

Jedna od rijetkih točaka koja se našla u žarkoj boji je stolac Cobra Coral kojeg je dizajnirao Sergio Matos. Nasuprot ovom odvažnom stolcu uočljivi su i suptilno valoviti zidovi uobičajeni u meksičkim, španjolskim i mediteranskim kućama.

image
André Klotz
image
André Klotz

Saznajemo kako su neki umjetnički i zanimljivi predmeti koji su ručni rad već bili zatečeni u kući, samo su u novom dizajnu dobili bolju ulogu zahvaljujući besprijekorno bijelim zidovima koji sada bolje ističu njihove karakteristike. Također, veliki dio detalja je recikliran ili prenamijenjen, uzglavlje kreveta u jednoj od spavaćih soba napravljeno je od ostataka kamiona dok je samo podnožje sačinjeno od stare strukture nadstrešnice.

image
André Klotz

Glavni apartman na zadnjem katu ima i privatni bazen čija se voda zagrijava tijekom dana tako da gosti imaju još jedno kupalište,osim onoga u prizemlju, na raspolaganju u kojem se mogu odmarati skriveni od znatiželjnih pogleda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 22:33